El CVJ denuncia la "falta de drets" de l'alumnat en pràctiques: "Un becari no substitueix un treballador"

Guardar

Assemblea del Consell Valencià de la Joventut, en una imatge d'arxiu
Assemblea del Consell Valencià de la Joventut, en una imatge d'arxiu

El Consell Valencià de la Joventut (CVJ) ha denunciat, amb motiu de l'1 de maig, Dia Internacional del Treball, les "condicions precàries" i la "falta de drets" que pateix l'alumnat en pràctiques curriculars de graus universitaris i formació professional. "Un becari no substitueix un treballador", ha remarcat.

L'òrgan de representació juvenil ha difós un manifest, en el marc de la campanya 'Açò qui m'ho paga', en el qual alerta sobre l'"ús inadequat" d'aquestes pràctiques i reclama una major protecció de l'estudiantat.

El Consell Valencià de la Joventut, en un comunicat, ha qualificat les pràctiques no laborals com a "formes d'explotació laboral encoberta" o de "foment del treball precari", al mateix temps que ha subratllat que l'alumnat en pràctiques no laborals "no pot substituir a un treballador ni cobrir una temporada d'alt rendiment ocasionada per un augment de la càrrega de producció".

"Les persones joves que realitzen pràctiques curriculars com a part del seu pla d'estudis no estan obligades a produir com la resta del personal treballador de l'empresa i, per tant, no se'ls pot exigir la mateixa càrrega de treball", ha criticat el vicepresident del CVJ, Alexandre Tomàs.

Així mateix, ha reclamat "la regulació dels drets de l'estudiantat mitjançant la seua ordenació i inclusió en un estatut de l'alumnat per a les pràctiques curriculars, amb l'objectiu d'assegurar el caràcter formatiu i evitar usos fraudulents i abusius".

Entre les demandes del CVJ per a la millora de la situació de l'alumnat en pràctiques es troba percebre una gratificació mínima, reconéixer el dret al descans i vacances, accedir a activitats socials i culturals de l'empresa o garantir la protecció enfront de vulneracions dels seus drets i de situacions d'assetjament sexual i moral. A més, l'entitat juvenil ha demanat que aquestes condicions es "blinden" en el conveni signat per la persona estudiant en pràctiques, el centre de formació i l'empresa o entitat.

El CVJ es va reunir dimarts passat 26 d'abril amb el conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, qui "es va comprometre a estudiar les diferents vies per a fer realitat aquestes reivindicacions en el marc de les seues competències".

Finalment, l'òrgan de representació juvenil ha lamentat que, malgrat els "múltiples intents" per concertar una trobada amb la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital i la Direcció General d'Universitats, no ha aconseguit reunir-se amb cap càrrec d'aquesta cartera per a traslladar les seues demandes en la matèria.

Arxivat a:

Destacats