La Comunitat Valenciana disposarà, en la seua llei de salut, d'un apartat que garantirà les mesures proclius a combatre la violència obstètrica definida segons l'OMS. Una esmena al text de 2014 que va generar discrepàncies entre els socis i entre els col·lectius professionals, ja que inicialment van plantejar incloure la violència obstètrica en la llei autonòmica de violència sobre les dones. De fet, aquesta proposta va provocar la dimissió de dues ginecòlogues d'hospitals valencians i el rebuig de la Conselleria de Sanitat que dirigeixen els socialistes.
Partit Popular, Ciutadans i Vox rebujaren la inclusió d'aquest concepte en la legislació autonòmica en considerar que suposarà denigrar i criminalitzar a professionals com a ginecòlegs, obstetres o matrones.
Des del PSPV, Manolo Mata instava l'oposició a reconsiderar la seua "bel·ligerància" contra la violència obstètrica, "un element contra el qual cal lluitar sense criminalitzar a ningú gràcies a l'excel·lent cartera de professionals". També els recordava que eurodiputats dels seus partits van donar suport a una proposta similar en el Parlament Europeu.
Fran Ferri, portaveu de Compromís, coincidia que l'Organització Mundial de la Salut va instar els governs a normativitzar aquest tipus de "maltractament a les embarassades", a més de remarcar que "no és una esmena nova" perquè ja es va proposar fa tres anys.
Finalment, la síndica d'UP, Pilar Lima, es mostrava satisfeta amb l'encaix de la violència obstètrica en la legislació valenciana i ha garantit que el Ministeri d'Igualtat "amb Irene Montero al capdavant" farà el propi en la futura llei nacional de l'avortament.
Què és la violència obstètrica?
Segons l'OMS, la violència obstètrica és aquella que pateixen les dones durant l'embaràs o el part en rebre un maltractament físic, humiliació i abús verbal, o procediments mèdics coercitius o no consentits.
Concretament, es tracta d'una forma específica de violència exercida per professionals de la salut (predominantment mèdics i personal d'infermeria) cap a les dones embarassades, en labor de part i el puerperi. Constitueix una violació als drets reproductius i sexuals de les dones.
En aquest sentit, es poden considerar violència obstètrica pràctiques com el tacte realitzat per més d'una persona, l'episiotomia com a procediment de rutina, l'ús de fòrceps, la maniobra de Kristeller, el raspatge d'úter sense anestèsia, la cesària sense vertadera justificació mèdica o el subministrament de medicació innecessària.
Discrepàncies amb la llei de violència contra les dones
La inclusió d'aquesta esmena en la llei de salut valenciana ve donada després de no fructificar una iniciativa similar per a ser inclosa en la llei valenciana de violència sobre les dones. Compromís i UP insistien a regular aquest tipus de violència en la llei de violència masclista, mentre els socialistes advocaven per buscar una altra fórmula per a "no posar en qüestió la sensibilitat dels professionals" i deixar clar que no és una violència que només exerceixen els homes sobre les dones.
El portaveu de Compromís, Fran Ferri, defensava que "el problema està" i s'abordarà "en un futur no molt llunyà" a Espanya, mentre la d'UP, Pilar Lima, reiterava que "davant qualsevol avanç feminista, sempre es troben resistències".