El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que la inversió de 70 milions d'euros en els pròxims tres anys anunciada aquest dilluns per la ministra d'Educació i Formació Professional, Pilar Alegría, per a posar en marxa 6.800 places públiques de 0 a 3 anys en la Comunitat demostra la "sensibilitat" del Govern central davant les necessitats del territori valencià.
El president ha assenyalat en aquest sentit que la dotació que es recull en el reial decret sobre el tram educatiu de 0 a 3 anys que aquest dimarts aprovarà el Consell de Ministres suposa "validar" l'esforç que està realitzant la Generalitat per a generalitzar la gratuïtat de l'Educació Infantil.
Puig ha indicat que el fet que el Ministeri d'Educació reculla en ell un percentatge de suport per a la Comunitat que fins i tot està per damunt del seu pes poblacional "parla molt bé de la comunitat educativa i també del mateix Govern d'Espanya, que sap atendre -ha afegit- la necessitat del nostre territori". Puig ha remarcat a més que l'Educació Infantil és una "prioritat absoluta" per a la Generalitat.
Així ho ha expressat durant la visita que ha realitzat, al costat de la ministra d'Educació, al Centre d'Educció Infantil, Primària i ESO Francesc Carròs de la Font d'en Carròs, un acte al qual també ha assistit el conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà.
Pilar Alegria ha avançat allí que el reial decret que s'aprovarà aquest dimarts contempla una inversió per a la Comunitat de 70 milions d'euros per a posar en marxa en els pròxims tres anys 6.800 places públiques de 0 a 3 anys, i ha lloat l'esforç que està realitzant el Consell en un tram "essencial" per al desenvolupament educatiu.
Millora de les infraestructures educatives
El president ha destacat, d'altra banda, l'aposta de la Generalitat per una Educació pública de qualitat com la "millor garantia de futur" per als valencians i les valencianes, i ha subratllat també l'"impuls" que l'Administració autonòmica està donant, al costat dels ajuntaments, a la millora d'infraestructures educatives a través del pla Edificant.
"Una escola és un motor de desenvolupament social i cívic d'un poble", ha dit Puig, que ha posat com a exemple d'això les instal·lacions del centre educatiu Francesc Carròs, que compta amb unes instal·lacions completament noves i adaptades a criteris de sostenibilitat i integració en l'entorn.
Aquest centre té, a més, la peculiaritat de ser el primer institut-escola de la Safor, i el pròxim curs oferirà servei educatiu des d'Infantil fins a segon de l'ESO. La transformació en institut-escola d'aquest centre de la Font d'en Carròs compta amb el suport de la comunitat educativa i l'equip directiu del centre, que lidera un projecte educatiu d'ensenyament per àmbits en l'àrea sociolingüística.
El nou centre educatiu té quatre aules d'ESO, i la Conselleria i l'Ajuntament estan preparant una tramitació mitjançant Edificant per a ampliar les instal·lacions i acabar d'implantar tota l'etapa de l'ESO en el centre.
En la construcció, l'equip d'arquitectura ha tingut en compte la integració paisatgística de l'edifici. A més, s'ha dissenyat una orientació i un sistema d'aïllament tèrmic, que manté les instal·lacions fresques en èpoques de major calor sense necessitat d'aire condicionat. També s'ha planificat per a aprofitar al màxim la llum natural, i el sistema de calefacció està dotat de tots els mecanismes d'eficiència energètica.
Les instal·lacions escolars tenen, així mateix, un gimnàs i un trinquet amb diferents accessos perquè puguen ser utilitzats tant per la comunitat educativa com per a realitzar activitats esportives municipals.
Inversions a la comarca de la Safor
La inversió planificada en la millora de les infraestructures educatives de la Safor per Educació arriba fins als 89,1 milions d'euros per a millorar i ampliar la xarxa de centres educatius públics de 18 municipis.