El Consell preveu votar després de l'estiu la futura Llei d'Igualtat en les Corts

El departament d'Oltra considera remetre el projecte de llei a les Corts per a la seua tramitació parlamentària i votació després de l'estiu

Guardar

Vista general de les Cortes Valencianes
Vista general de les Cortes Valencianes

La futura Llei d'Igualtat anunciada per Mònica Oltra, vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives ja té possible data de votació en les Corts. Així, des de la Conselleria confirmen a València Extra que la previsió és que el Consell puga presentar el projecte de llei en seu parlamentària per a tramitar-lo i votar-lo després de l'estiu.

Actualment s'està redactant l'esborrany de l'avantprojecte de llei, ja que el procés de consulta pública previ a l'elaboració de la llei ha finalitzat. Aquest procés ha comptat amb la participació de diferents entitats especialitzades que han aportat les seues propostes en matèria d'igualtat a la nova norma.

Una vegada el procés de consulta ha arribat a la seua fi, el següent pas d'aquesta nova regulació serà l'obertura del tràmit d'audiència i informació pública de l'esborrany. Es tracta d'una fase en la qual es podran fer aportacions o esmenes al document ja redactat de l'avantprojecte.

Característiques de la llei

Els principis bàsics sobre els quals es basa aquesta llei són cinc: la igualtat, la llibertat, la inclusió, l'equitat i la no discriminació. I serà, a més, una norma de caràcter interseccional, ja que aborda les diferències personals com l'edat, creences o diversitat funcional, però també les diversitats socials com són la pobresa, la procedència de la persona i la racialització.

A més, els conceptes d'ecofeminisme i urbanisme feminista també formaran part del text i pretenen aplicar-se per a aconseguir ciutats més inclusives, sostenibles i respectuoses amb el medi físic i la naturalesa.

Aquesta llei busca assolir la igualtat efectiva a través de la redistribució de la riquesa i eliminar, d'aquesta manera la bretxa salarial de gènere, que fa que els homes cobren un 19,9% més que les dones en la Comunitat Valenciana.

Per tant, una de les mesures per a revertir aquesta desigualtat es la concesió d'incentius a les empreses amb més del 40% dels seus llocs directius ocupats per dones per a augmentar el nombre de dones en els consells d'administració i alts càrrecs.

D'altra banda, també impulsaran mesures per a augmentar la conciliació entre la vida personal i el treball com per exemple la reducció de la jornada i un increment de la flexibilitat laboral en el cas dels homes per a ajudar els treballadors a atendre les cures familiars de xiquets, xiquetes o persones dependents.

Així mateix, també es planteja regular que per a accedir a subvencions o contractació pública, les empreses hagen de "fer públiques les seues taules salarials" i en el cas que es detecte un "desviament injustificat de més del 5% entre el salari que perceben les dones i els homes, hauran d'impulsar plans per a revertir aqueixa bretxa salarial", va precisar Oltra ahir mateix coincidint amb el Dia Internacional de la Igualtat Salarial.

Gabriela Bravo, Mònica Oltra i l'alcalde Joan Ribó en l'acte organitzat per l'EVAP contra la bretxa salarial de gènere
Gabriela Bravo, Mònica Oltra i l'alcalde Joan Ribó en l'acte organitzat per l'EVAP contra la bretxa salarial de gènere

 

Una llei "obsoleta" que precisa actualitzar-se

Des de la Conselleria d'Igualtat argumenten que l'actual llei en matèria d'igualtat va ser aprovada fa quasi 20 anys, concretament en 2003, per la qual cosa es tracta d'"una llei obsoleta que s'ha vist desbordada normativament". A més, des del departament d'Oltra recorden que aqueixa regla és anterior a la llei estatal vigent des de març de 2007 per a la igualtat de gènere.

En aquest sentit, afirmen que la llei de 2003 "no cobreix tots els àmbits necessaris per a garantir la igualtat de gènere efectiva ni té un enfocament interseccional". D'altra banda, tampoc incideix en polítiques regulatives ni preveu un marc de finançament, dues qüestions que sí que es preveu que tinga la pròxima llei.

La finalitat de la Conselleria amb aquesta nova norma és "aconseguir un canvi de paradigma" i dotar a les administracions d'un marc jurídic actualitzat que siga una llei "pionera" capaç de reflectir els nous consensos socials i incorporar les mesures necessàries per a garantir la igualtat en el futur.

Destacats