El Consell de l'Horta de València i el Pla de Desenvolupament Agrari de l'Horta de València s'han presentat a l'Agromuseu Vera per part de la consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián; pel director General d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Roger Llanes, i pel secretari autonòmic d'Agricultura i Desenvolupament Rural, Francisco Rodríguez. La vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, ha assistit a l'acte atés que la institució provincial forma part del Consell de l'Horta de València, així com l'Ajuntament de València.
Amigó, ha manifestat que "és molt important per a nosaltres que les administracions públiques, tant la Conselleria, com la Diputació, com els ajuntaments, treballem per la nostra Horta perquè estem en deute en tots els llauradors i llauradores que han fet possible que avui l'horta encara siga una realitat i la nostra obligació com a administracions és preservar-la i salvar-la". I ha continuat, "el que volem és que els llauradors i llauradores visquen dignament de la terra i per això hem d'implicar-nos per tal de poder crear, des d'aquest Consell de l'Horta totes aquelles iniciatives que puguen ser una realitat, que el llaurador i la llauradora puguen viure dignament de la terra".
Aquest Consell, que estarà constituït, tal com ha assenyalat Cebrián, entre els mesos de febrer i març de 2019, i que ha estat possible gràcies a la Llei de l'Horta de València aprovada el passat mes de març, tindrà com a principals funcions elaborar el Pla de Desenvolupament Agrari de l'Horta de València que haurà d'estar aprovat per tots els qui conformen part, que seran els 44 municipis que formen part de l'Horta.
També, adquirir o arrendar terrenys, així com béns mobles o immobles, materials i immaterials, necessaris per al compliment dels fins; obtenir recursos i ajudes tècniques i econòmiques provinents d'altres institucions tant públiques com privades, com dels fons provinents de la Unió Europea. Promoure i gestionar un servei de guarderia rural, en coordinació i cooperació amb la policia local dels municipis de l'àmbit de l'Horta de València que garantisca la seguretat de les explotacions; prestar serveis d'assessorament i fomentar la formació professional agrària a les persones que es dediquen a l'agricultura i fomentar d'aquesta manera que garantisquen un relleu generacional adequat.
Per la seua banda, Cebrián, ha assenyalat que "aquest nou Consell configurarà una Horta rendible i valorada i per això és necessari dotar-la d'una marca pròpia però, perquè puga anar endavant hem de realitzar un gran treball conjuntament i convertir-ho en millores tangibles i al mateix temps en una realitat". També la consellera d'Agricultura, ha mostrat la seua gratitud a la Diputació de València per "l'esperit de col·laboració i cooperació que ha sigut fonamental, per eixe coneixement directe dels municipis i del que passa al territori. Ha estat molt important també, a l'hora de començar el Pla de Desenvolupament Agrari i de la constitució del Consell, així com poder parlar amb la gent, tenir una participació prèvia, oberta en els municipis, en el sector i per això l'ajuda de la Diputació ha estat molt important, i no sols per fer el diagnòstic, sinó també, per a prioritzar aquelles mesures o accions que són necessàries a curt termini".