Política

El Consell autoritza la cobertura de 2.682 vacants en l'administració en 2022, "el major número de la història"

1 minut

Vicent Soler y Gabriela Bravo

El Consell ha autoritzat la cobertura al llarg d'aquest any d'un total de 2.683 places vacants en la Generalitat, "el major nombre de vacants de la història", segons ha destacat l'administració.

Les cobertures s'emmarquen en el Pla d'Actuació elaborat per les conselleries d'Hisenda i Model Econòmic i Justícia, Interior i Administració Pública i en el qual es recull anualment el nombre de llocs a ocupar i les necessitats de personal.

Les places a cobrir, que són 867 places més que en 2021, es divideixen en quatre tipus, entre les quals es distingeixen les dedicades a gestió administrativa (997 places), les d'atenció directa (720 places), les previstes per a la cobertura de jubilacions (551 places) i les que es dedicaran a gestionar els projectes finançats amb fons europeus (325 places). A més, cal sumar 90 places específiques per a Labora dedicades també a la gestió de projectes de fons europeus, segons ha precisat la Generalitat.

A diferència de l'any passat, el percentatge de cobertura de vacants en places de gestió per a aquest exercici s'ha fixat en un 70 % de les disponibles en cada conselleria i organismes autònoms, enfront del 50% fixat en 2021.

Per part seua, les places d'atenció directa tindran una cobertura del 100%, igual que les corresponents a jubilacions i a la gestió de projectes del Mecanisme de Recuperació i Resiliència i altres projectes finançats amb fons europeus.

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha explicat que aquesta cobertura "ambiciosa" es dissenya sobre la base de les necessitats que presenta cada departament, amb l'objectiu d'"oferir el millor servei a la ciutadania". "Aquests empleats públics són els que s'encarregaran de tramitar sol·licituds, gestionar expedients i fer possible que tot l'entramat administratiu funcione", ha assenyalat.

Per part seua, la consellera d'Administració Pública, Gabriela Bravo, ha destacat que s'ha treballat perquè "la tramitació per a la cobertura d'aquests llocs siga el més àgil possible". A més, s'ha dut a terme "un treball exhaustiu per a unificar criteris i processos i prioritzar necessitats. L'objectiu és que no es produïsca cap minvament en l'atenció essencial que presta la Generalitat", ha apuntat.

GESTIÓ ADMINISTRATIVA I ATENCIÓ DIRECTA

Les places de gestió administrativa (997) i d'atenció directa (720) conformen el 56,2% de les places que es cobriran, 1.717 d'un total de 2.683. Es tracta del grup més nombrós ja que aquestes places conformen el gruix del funcionament de l'administració de la Generalitat.

"La crisi econòmica generada per la COVID-19 i els efectes sobre el mercat energètic i de productes provocat per la invasió de Rússia a Ucraïna ha comportat la creació de línies d'ajudes extraordinàries per part del Consell per a ajudar als sectors més afectats, i això suposa un volum de gestió addicional que ha de ser tramitat de la forma més ràpida i més eficient possible. Les empreses, els autònoms i la ciutadania necessiten disposar d'aquestes ajudes com més prompte millor", ha apuntat Vicent Soler.

Per part seua, les places d'atenció directa són aquelles destinades a oferir un servei en contacte amb la ciutadania, generalment en els departaments que s'encarreguen de la gestió dels serveis públics fonamentals. Es divideixen en 359 places per a educació, 186 places per a serveis socials i al voltant més d'un centenar per a la resta de departaments.

En aquests casos es tracta de personal funcionari que presta serveis a l'administració del Consell i no en centres docents, hospitals i jutjats. Les places de professors (60.000 empleats), personal sanitari (65.000 empleats) i personal de justícia (5.000 empleats), es tramiten de manera directa per les conselleries corresponents i no formen part del pla d'actuació.

A aquestes places se sumarà la cobertura de 551 jubilacions en el conjunt de les conselleries i organismes autònoms de la Generalitat, així com de 325 places dedicades per primera vegada a la gestió de projectes del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MMR) i altres projectes vinculats als fons europeus ordinaris FEDER i FSE i React.

Així mateix, durant 2022 també es duran a terme 494 nomenaments per a l'execució de programes de caràcter temporal i duració determinada, que se situen fora del Pla d'Actuació.