Política

El cluedo de Podem: quatre síndics en poc més de cinc anys

Des del primer Botànic en 2015, Montiel, Estañ, Davó, i ara Lima, han passat por la figura de síndic del mateix grup parlamentari

1 minut

Podem

Les guerres en política són, de vegades, inevitables, però quan es parla de guerres internes, hi ha partits que guanyen per golejada aquests enfrontaments. Sempre s'ha titllat a l'esquerra pel seu poder de crítica, i no sempre constructiva de portes cap endins, i per això es parla sociològicament del seu poder d'autodestrucció. Poc més enllà de la realitat, i amb els peus a terra, aquestes guerres internes sempre han sigut notícia i no sols això, sinó que aquests duels interns fruit de les diferents branques polítiques de les estructures orgàniques polítiques, són el que mou el periodisme polític i el funcionament de la mediatització de la política. D'aquesta manera, en el cas de la política valenciana, Podem és un clar exemple d'aquestes lluites internes estructurals i institucionals i és que si fa poc menys d'una setmana la seua coordinadora autonòmica, Pilar Lima, ordenava el cessament de l'actual síndica de la formació morada a les Corts, Naiara Davó, després d'un any de treball intens i a la meitat d'una pandèmia, aquests enfrontaments en Podem no són cap novetat.

Així doncs, la història política que ens deixa, de moment, la formació habitada de Podem, no és per a res estable ni equilibrada, perquè en només cinc anys del govern del Botànic, han passat per la figura de síndic del mateix grup parlamentari, quatre persones diferents, des del primer de tots, Antonio Montiel, amb la seua irrupció en 2015 a l'escenari polític valencià, passant per les aventures d'Antonio Estañ, qui va dimitir de la secretaria general de Podem del territori valencià deixant la cúpula habitada en mans d'una gestora fins que gairebé vuit mesos després la disputa seguís entre dues dones, Naiara Davó i Pilar Lima, un cluedo al qual només ens hem de retrocedir mig any enrere.

A 38 vots de ser Coordinadora Autonòmica de Podem al territori valencià es va quedar Naiara Davó en l'anterior III Assemblea Ciutadana Valenciana de la formació habitada el mes de juny passat. En aquest espai de participació es van presentar dos projectes per a liderar Podemos, el de Pilar Lima i el de Naiara Davó, però cap dels dos presentava un canvi en la figura de síndica del Grup Parlamentari de Podemos en les Corts. No obstant això, fa una setmana s'anunciava la decisió de Lima per dur a terme aquest canvi que afectaria la formació en matèria de lideratge. Una proposta que després de ser presentada a la Comissió de Garanties de la formació habitada per la mateixa Davó i els seus tres diputats afins, Ferran Martínez, Beatriu Gascó i Irene Gómez, per haver pogut incomplir els procediments reglamentaris i democràtics, i a l'espera d'aquesta resolució d'aquest òrgan polític, Davó ha deixat a les mans de Lima la sindicatura del grup parlamentari, ja que "és impossible tornar al consens que ens van donar les inscrites" i que "davant de la irresponsabilitat i l'ambició d'algunes" li cedeix aquesta figura de representació.

Així doncs, després d'un any del lideratge de Davó en les Corts com sindica de la formació habitada, s'efectua el tercer canvi en la mateixa figura de representació institucional i política en les Corts en tot just cinc anys del Botànic i en dues legislatures per la qual han passat un dels principals motors de la formació en els seus principis en 2015 en el territori valencià, així com un dels més joves que va arribar a la cúspide de la formació, l'alacantí Estañ i fins que s'efectue aquest canvi, l'alcoiana Davó.

La proposta a la qual van secundar gairebé cinc mil inscrits en la III Assemblea Ciutadana Valenciana del juny passat marcava tres lideratges de manera separada, però per a treballar de manera conjunta. D'una banda, el lideratge de Lima com a Coordinadora Autonòmica, el lideratge de Davó com sindica i el de Dalmau com a vicepresident segon del Consell i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica. No obstant això, encara que segueix en mans de la Comissió de Garanties de la formació habitada -òrgan encarregat de vetllar pel respecte als drets dels inscrits i els principis fonamentals i les normes de funcionament de l'organització- el fet d'impossibilitar aquest cessament perquè "s'hagueren pogut incomplir els procediments reglamentaris i democràtics", Davó s'ha avançat a aquesta resolució per a "ser responsables".

Enfront d'aquestes confrontacions, Davó explica que s'ha obert "una guerra interna" que la gent no entén a meitat d'una pandèmia, i així, s'ha referit a aquest procés intern de "lluita" com una mostra que "les guerres internes sempre ens afebleixen, resten credibilitat i obren la possibilitat que el partit es trenque, i això no ho podíem permetre", afegia Davó. Sobre l'opció de ser portaveu adjunta, Davó respon que "mai ha tingut l'oferta d'aquest càrrec". I cal recordar que actualment, Lima tenia el càrrec de portaveu adjunta i Davó el de síndica.

Davant la històrica dels síndics de Podem en les Corts, només ens queda una pregunta final, seguiran amb la tradició de tenir un síndic a l'any? Acabarà Lima el febrer de 2022 el seu pas per la sindicatura del grup parlamentari? Qui ocupés el lloc de síndic dins d'un any?