L'esborrany dels Pressupostos per a 2021 de la Generalitat Valenciana evidenciava un full de ruta "per a un nou inici, per a la reactivació econòmica i la cohesió social". Finalment, així serà, ja que per primera vegada, els comptes de la Generalitat superen els 25.000 milions d'euros, situant-se exactament en els 25.627.550,65 milions d'euros, enfront dels 23.021.985,48 d'aquest passat 2020. L'ambició del Botànic era apujar els impostos a les classes altes, és a dir, "que paguen més els que més tenen", en paraules del síndic de Compromís, Fran Ferri, però les constants reunions entre tots dos líders del PSPV i Ciutadans, Puig i Cantó, veien perillar aquesta ambició botànica, ja que Ciutadans ja venia anunciant, de fa un temps cap aquí, que no donaria suport als pressupostos si aquests contemplaven una pujada d'impostos.
No obstant això, mentre Compromís i Unides Podem miraven amb recel al seu soci de govern, el PSPV, i al mateix president de la Generalitat, Ximo Puig, aquest s'asseia amb Ciutadans per a pactar el suport de la formació de Cantó als Pressupostos de la Generalitat per a 2021. Finalment, el Botànic al complet s'ha unit, com mai, per a donar llum verda als comptes de la Generalitat amb totes les seues mesures a l'uníson.
Respecte a la posició de Ciutadans, el mateix Toni Cantó, ens anunciava en una entrevista per a aquest mateix mitjà que "la baixada d'impostos, si es compleix l'un altre, és el que farà que el nostre vot es decante pel sí o per l'abstenció". Finalment, la formació de Cantó s'ha decantat per l'abstenció, després del rebuig dels grups que sustenten al Consell a la iniciativa de Cs per a abaixar els impostos a les classes mitjanes i treballadores. La mateixa formació admetia que aquesta mesura la proposaven per a pal·liar la pujada d'impostos a les grans fortunes. No obstant això, el líder de Ciutadans s'ha mostrat "satisfet" pel "treball dur" i les mesures aconseguides, com la contractació de metges i infermers, les ajudes al turisme, el bo comerç, la creació de 2.000 places per a residències de majors o la posada en marxa d'un fons Covid de 76 milions d'euros per als sectors econòmics afectats.
En aquest sentit, ha agraït al president de la Generalitat, Ximo Puig, i al conseller d'Hisenda, Vicent Soler, "la seua voluntat per a arribar a acords", però ha lamentat que "mentre hi ha grups que volem construir, hi ha uns altres que estan per destruir". "Continuarem treballant i oferint diàleg per a centrar al Consell i continuar sent útils", ha afegit Cantó.
El síndic del PSPV-PSOE en les Corts, Manolo Mata, celebra que el Parlament valencià done llum verda als Pressupostos de la Generalitat per a 2021, uns comptes que són "les millors de la història i les més expansives" amb les quals el Botànic aposta pel futur i la igualtat de la societat valenciana. Així s'ha manifestat Mata sobre els pressupostos que s'aprovaran aquesta tarda en les Corts i que seran els sisens consecutius que el Consell de Ximo Puig aprova dintre del termini i en la forma escaient.
"Hem demostrat que la polarització té solució i és un fet important que un partit de l'oposició haja fet aportacions i fins i tot que s'abstinga en la votació dels pressupostos" ha destacat el síndic socialista qui ha recordat que la postura del seu grup "sempre ha estat ampliar la base i traslladar a la ciutadania que això no és una cosa d'un Govern, com s'ha fet en diputacions i ajuntaments".
Sobre les negociacions de les últimes setmanes per a obtenir un suport més ampli als comptes, el portaveu socialista ha assegurat que li ha quedat un "sentiment agredolç". Amb tot, Mata ha remarcat que encara que "tothom pot donar explicacions, la realitat és que la reforma global del pack del Botànic funciona". "Els socialistes mai hem fugit de la nostra responsabilitat i som lleials, per això votarem una cosa que creiem que podria haver estat millor" ha insistit Mata.
Finalment, el diputat socialista ha conclòs que l'important no és "qui dona suport als comptes, sinó que és el que necessita la societat" i que "el poble valencià entenga que la polarització és destructiva i la que estem vivint en altres àmbits té solució".
La síndica del Grup Popular en les Corts, Isabel Bonig, afirma que "queda clar que el Partit Popular de la Comunitat Valenciana és l'única alternativa al desastre de gestió del Botànic".
Bonig s'ha pronunciat així en les Corts, en el dia en què s'han votat els Pressupostos de la Generalitat de 2021. La també presidenta del PPCV ha reiterat que el seu grup "ha votat en contra dels Pressupostos de la Generalitat de 2021 perquè no hi ha hagut una voluntat de negociar" i ha recordat que ja el mes d'abril va oferir al president un acord per a elaborar un pressupost de legislatura. "Podíem haver fet uns comptes excepcionals en un moment excepcional, que atengueren l'emergència sanitària i a la reactivació econòmica, i Puig no ha volgut".
Així mateix, la síndica popular ha indicat que el Pacte de Reconstrucció "va ser un miratge per a major glòria de Puig". "Al Partit Popular ningú li ha anomenat, ni des de Presidència ni des del Grup Socialista i correspon a ells, a qui governa, haver liderat", ha indicat. Bonig ha reiterat que es podia haver arribat a acords "en matèries essencials, però no ho han fet i el PPCV té un projecte alternatiu".
El disseny del conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, quant a "els pressupostos per a un nou inici, per a la reactivació econòmica i la cohesió social" inclouen que uns 14.000 milions aniran destinats a Sanitat, Educació i Polítiques Inclusives, és a dir, el 56% del total dels Presupostos de 2021, ja que segons el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, "són les tres conselleries més socials i que més impacte tenen amb la pandèmia".
Així, les partides destinades a Sanitat Universal creixen un 10%, concretament un total de 712 milions d'euros, per a afrontar els efectes de la COVID-19. D'altra banda, la partida d'Educació s'incrementarà en 311 milions, situant-se en els 4.730 milions, així com la conselleria de Polítiques Inclusives que sumarà al voltant de 307 milions tenint una partida total de 1.925 milions. D'aquesta manera, el pressupost de la conselleria d'Educació puja un 7% respecte a 2021, així com la conselleria de Polítiques Inclusives, que puja un 19%.