El president de la Generalitat, Ximo Puig, va aprofitar la jornada d'ahir per a anunciar fins a 48 projectes amb l'objectiu de "reinventar" la Comunitat Valenciana. Entre totes aquestes iniciatives, cal destacar les destinades a la regeneració i/o conservació d'espais naturals, aquelles dirigides cap a la mobilitat sostenible i aquelles de carácer innovador emmarcades en la seua majoria en els PERTES (Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica).
El conegut com a Govern del Botànic, que va començar la seua marxa l'any 2015 i que continua fins al dia de hui, manté la seua aposta per una eixida de la crisi diferent a la d'altres anys. Així, a més d'ajudar econòmicament a famílies i empreses mitjançant ajudes com el Pla Resistir, des de l'administració autonòmica pretenen aprofitar aquesta situació per a avançar cap a un model de vida que no incremente encara més els efectes que el canvi climàtic pot produir en un futur no tan llunyà.
Amb aquest objectiu en ment, Ximo Puig va anunciar ahir un projecte de conservació per al Parc Natural de l'Albufera, un dels aiguamolls de la costa mediterrània en major risc enfront del canvi climàtic. La inversió ronda els 600 milions d'euros i compta amb el suport del Govern d'Espanya: “Ha arribat l'hora de salvar l'Albufera. Aquest projecte suposarà una inversió de 600 milions d'euros per a protegir i recuperar el nostre aiguamoll més emblemàtic”, afirmava ahir el president de la Generalitat.
D'altra banda, també tindrà lloc una inversió important amb el projecte Corredor Verd 14 K. Això suposarà la creació d'un bosc metropolità que unirà el Parc Natural del Riu Túria amb el Parc Natural de l'Albufera mitjançant un espai verd de 14 quilòmetres continu. “Aquest nou pulmó verd serà consensuat i executat amb els ajuntaments implicats: Quart de Poblet, Mislata, Paterna i València. Entre tots convertirem l'àrea metropolitana de València en un referent europeu d'adaptació al canvi climàtic”, explicava Puig.
Impuls al transport públic
Un dels reptes que es marca el Consell és la descarbonització. Això és el procés de reducció d'emissions de carboni, sobretot de diòxid de carboni (CO₂), a l'atmosfera.Així, Puig detallava fins a quatre actuacions en tot el territori valencià encaminades cap al que ha nomenat com la “nova mobilitat” per a reduir les emissions i potenciar el transport públic.
Entre elles, la més destacada és una nova inversió per a augmentar les freqüències de pas de Metrovalencia. Un pla que comptarà amb una dotació de 235 milions d'euros i el termini d'execució dels quals seria l'any que ve, encara que no hi ha data concreta.
A assenyalar també l'ampliació de tres línies de tramvia a la ciutat de València, la qual cosa té una inversió prevista d'uns 65 milions d'euros. A més, per a connectar les àrees metropolitanes amb aquells municipis en risc de despoblació, s'establirà un nou servei de transport a demanda que funcionarà en determinades comarques i entrarà en vigor l'any vinent.
El “Green Deal” valencià
La Comunitat Valenciana rebrà una injecció de 15.270 milions d'euros en fons europeus per a la reactivació econòmica i el canvi de model productiu en el marc del pla de recuperació. La quantia assignada dels fons Next Generation EU, el pla aprovat el passat estiu a Brussel·les, suposa el 10% del total assignat a Espanya, xifra equivalent al pes poblacional de l'autonomia en l'Estat. Tot, amb l'objectiu d'aconseguir una transició “econòmica i ecològica” justa a través del conegut com a ‘Green Deal'.
Una de les apostes més importants del Consell és l'Aliança Valenciana de Bateries. Això planteja la creació d'una gigafactoría de bateries per a l'emmagatzematge d'energies netes. Capitanejat per la valenciana Power Electronics, amb seu a Llíria, el batejat com a 'projecte element' aspira a desenvolupar la tecnologia necessària per a la reducció de 4,5 tones de CO₂.
L'aportació pública se centra en la creació d'un centre d'innovació parell a la factoria i associat amb les universitats públiques, l'element distintiu d'altres projectes similars en altres comunitats autònomes. Segons Puig, "la magnitud d'aquest projecte europeu únic és formidable" i convertirà Espanya en "un referent" en aquesta tecnologia. L'impacte sobre l'ocupació que apunta el Govern autonòmic és de 30.000 llocs de treball.