Els partits del govern del Botànic –PSPV, Compromís i Unides Podem– van presentar el passat mes d'octubre a les Corts la que podria ser, la futura Llei Electoral Valenciana amb una baixada de la barrera electoral del 5 al 3%, la incorporació del vot preferencial, les llistes desbloquejables pels ciutadans i paritàries 'cremallera' per a garantir que hi haja un mínim d'un 50% de dones així com la novetat del correu electoral unificat com a lluita contra el canvi climàtic. Després dels resultats de les eleccions catalanes, on el PP va obtenir 3 diputats, i la formació de Ciutadans en va perdre trenta, el síndic de Compromís, Fran Ferri instava a aquestes dues formacions a què se sumaren a donar suport a aquesta proposta, ja que, segons els resultats catalans, amb l'actual Llei Electoral Valenciana, "el PP no entraria en les Corts per no superar el 5% i Ciutadans entraria per poc", recordava Ferri.
Amb aquests avanços, la Llei Electoral Valenciana seria "la més moderna d’Espanya" i més representativa del que voten els valencians, com destaquen els mateixos síndics dels tres grups del Botànic. Perquè aquest projecte aconseguisca tirar endavant necessita la majoria de tres cinquenes parts de la cambra, és a dir, 66 diputats, alguna cosa que va ser impossible la passada legislatura pel rebuig de Ciutadans, partit que ara condiciona el seu vot a favor sempre que "no siga completament proporcional". Mentre el PP la rebutja perquè no vol entrar en "un repartiment de butaques" en plena pandèmia.
Entre les novetats d'aquesta llei, destaca la rebaixa de la barrera electoral al 3% perquè puguen entrar al parlament partits que fins ara no podien malgrat comptar amb milers de vots trenca així el llistó "més dur" d’Espanya a excepció del de Canàries i consistiria a reduir-lo al 3% de vots vàlids (sense comptar els nuls) en l’àmbit de la circumscripció i en el conjunt de la Comunitat. D'aquesta manera, no hi ha dubte en què la baixada de la barrera electoral al 3% és la novetat que aplaudeixen amplis sectors de Compromís, PSPV i Podem, ja que amb aquesta nova mesura podran entrar més partits en el parlament. Cal recordar que en els inicis de Compromís, la barrera electoral del 5% perjudicava greument els seus resultats electorals, els quals es van quedar en repetides ocasions a les portes de les Corts després de no superar el 5% però si el 3%.
A més, com a novetat, el projecte aposta perquè la Comunitat siga la primera autonomia que permeta als electors personalitzar el seu vot i així, continuarien triant la candidatura d’un únic partit, però tindrien la possibilitat d’expressar la seua preferència per un màxim de tres candidats d’aquesta llista a través d’un vot categòric -amb una creu-, excepte els ‘números u’ i els suplents. D’aquesta manera, els candidats que siguen votats mitjançant el vot preferencial podrien pujar de posició, sempre que suposen el 10% del total dels vàlids obtinguts per la seua candidatura en la circumscripció. No obstant això, si els electors no volen elegir preferència, el vot a la candidatura continuaria sent vàlid. I, de la mateixa manera, un dels aspectes més aplaudits pels tres partits és la paritat en les llistes, ja que l’actual llei no compta amb cap mesura d’igualtat i ara es faria el pas a una llista amb una paritat del 50-50 que pot arribar a establir un 60-40, sent sempre el 60 per a les dones.
PER A L'ESQUERRA, "ÉS EL MOMENT"
Amb paraules de Fran Ferri, per a Compromís, millorar la participació democràtica "sempre és una qüestió important", però, ara amb la pandèmia "encara s'ha fet més evident que cal incorporar mecanismes que permeten exercir el dret a vot amb totes les garanties inclús en la situació que estem patint i això s'ha de fer reformant la llei electoral", una diferència amb els sectors del PP i Ciutadans, els quals afirmen que "ara no és el moment, en plena pandèmia".Després dels resultats de les eleccions catalanes, Ferri instava a què PP i Ciutadans se sumaren a aquesta proposta, ja que, el fet que Ciutadans perdera 30 diputats catalans i el PP no sobrepassara el 5%, implicaria que en unes hipotètiques eleccions valencianes, amb aquests resultats, "el PP no tindria representació i Ciutadans entraria per molt poc" afirmava Ferri. D'aquesta manera, Ferri explica que "estem davant d'una de les barreres electorals més dures de tot l'Estat", i per a això, "proposem reduir la barrera perquè cap valencià es quede sense veu a les Corts" i això "hauria de ser suficient perquè tant PP com C's en donaren suport". En aquesta mateixa línia, les mesures que proposa el Botànic per a millorar la Llei Electoral Valenciana suposen més igualtat entre homes i dones, més participació i menys barreres, i per a Ferri, "això sempre suposarà enriquir el parlament", per la qual cosa, afirma que "tenim l'oportunitat de ser el primer territori a desbloquejar les llistes electorals", i que així "el parlament valencià s'assemble cada dia més a la societat què representa".
El desig del PSPV, per veu del seu síndic Manolo Mata, "passa per la seua tramitació", ja que el Botànic s'ha proposat aprovar aquesta Llei Electoral com a iniciativa del Botànic I que es va frustrar per la retirada a última hora de Ciutadans.
Contràriament a la visió de Ferri, Mata recorda que "qui faça una llei electoral pensant en uns resultats electorals va al desastre", ja que "les lleis electorals tenen vocació de continuïtat". Les propostes pioneres d'aquesta nova llei electoral busquen una agitació de justícia, i necessita el màxim de consens, per la seua gènesi, al que demanen a l'oposició que recapacite davant un projecte tan important per a la societat valenciana. Preguntat per les conseqüències parlamentàries d'aquesta llei electoral o per conéixer què podria aportar aquesta proposta a la democràcia valenciana, Mata respon que el repartiment d'escons no depén del text legal sinó de la voluntat dels ciutadans, que al cap i a la fi són els qui voten, al marge que llei electoral ens empare als polítics. La baixada de la barrera electoral, les innovacions del mailing, la paritat i el fet de la transparència en els debats públics, cerca una major representativitat social així com uns resultats electorals ajustats a la realitat valenciana.
La formació morada d'Unides Podem destaca que "no podem continuar amb una llei electoral que té més de tres dècades de vida, perquè les demandes socials i la realitat política de la Comunitat Valenciana han canviat molt". Per això, la síndica de la formació, Pilar Lima, destaca que la proposta del Botànic "ens permetria situar-nos en l'avantguarda feminista i democràtica". De la mateixa manera, Lima aconsella als partits de Ciutadans i PP que "prenguen nota i recapaciten sobre el seu posicionament respecte a aquesta llei valenciana", ja que "les eleccions catalanes donen algunes lliçons a les dretes".
Lima recorda que en l'últim Ple en les Corts, Ciutadans va deixar clar que "no els importen qüestions com, per exemple, avançar en la llibertat d'elecció i en la igualtat" al que afegeix que la formació de Cantó "bloqueja la modernització democràtica i li segueixen el joc a la ultradreta". Des de Unides Podem aposten "per dotar de més llibertat a les valencianes i valencians i avançar en termes d'igualtat", al que afegeixen que "l'actitud de Ciutadans ha de canviar, l'emblanquiment de la ultradreta els està fent molt mal". Respecte a les novetats d'aquesta llei, Unides Podem celebren el fet d'arribar a una democràcia més plena, paritària, feminista, transparent i just, ja que aquest projecte del Botànic cerca "aconseguir una major representativitat social".
L'OPOSICIÓ NO HO VEU COM A PRIORITAT
Parlant amb Isabel Bonig, la síndica del PP a les Corts, assegura que "ara no és el moment per a parlar de la Llei Electoral", ja que "estem travessant un moment molt dur de la tercera ona des del punt de vista sanitari". No obstant això Bonig reincideix en què "parlar d'això ara és transmetre als ciutadans que els polítics només estan per a parlar de les seues butaques i no dels problemes que realment els importa", sent això, "l'única cosa que busca el Botànic", un govern que "està més preocupat per mantenir els seus privilegis que per la salut i l'economia dels valencians". Respecte a l'extrapolació dels resultats catalans a la situació política i electoral valenciana, Bonig recorda que el PP valencià "és fort", i per això "és el primer partit de l'oposició". Per això, la síndica del PP recorda que "uns resultats no tenen res a veure amb uns altres, com ja s'ha vist en anteriors comicis". D'una banda, el PP desconeix el text de la proposta del Botànic, però com ja ha dit Bonig en altres ocasions, "si volem parlar de reformes, cal ser valentes i parlar d'altres temes també relacionats amb aquesta qüestió, com és la reducció dels diputats", insisteix Bonig, al que afegeix que "això sembla més una cortina de fum perquè no es parli del que realment és important en aquests moments".En aquesta mateixa línia, Ciutadans opta perquè "no és el moment, en plena crisi sanitària i econòmica, de parlar de canvi de Llei electoral". D'aquesta formació, la diputada Mamen Peris, lamenta que "això posa de manifest que alguns grups polítics estan pensant més amb calculadora electoral en mà, que a donar solucions als problemes reals". De la mateixa manera assegura que "a alguns nacionalistes, com Fran Ferri, els encantaria que els partits constitucionalistes no tingueren representativitat", però desmenteix que els resultats de les eleccions catalanes vagen a fer variar "la nostra posició sobre la inoportuna decisió de tramitar". Peris assegura que "la situació política de Catalunya no és extrapolable a la Comunitat Valenciana", ja que allí ara, és més prioritari, parlar d'independència, república, indults i de fer efectiu el "procés", que d'economia, ocupació i gestió", i mentrestant, aquí, en el territori valencià "no estem en la mateixa situació", encara que des de Ciutadans asseguren que "de continuar el Botànic, en pocs anys tindrem els mateixos problemes, o pitjors".
La diputada Mamen Peris, indica que "és més difícil negociar una Llei quan ja es presenta de manera unilateral", ja que "el text legal presentat encotilla els punts a consensuar i quitació del debat el que li pot ser molest". De la mateixa manera, Peris critica que quan s'estaven aproximant proposades sobre la representativitat parlamentària, una part "es va aixecar de la taula de negociació i l'única cosa que va tornar a saber, és que s'ha presentat un text per registre d'entrada", amb el que es demostra, "poca o nul·la voluntat, d'acostar postures".
En realitat, la formació de Cantó veu "poca intenció de buscar millores a la Llei Electoral", i afirmen que "el que s'albira és nerviosisme d'un Botànic que veu perillar una pota del seu govern si no es rebaixa el llistó electoral del 5% al 3%". De la mateixa manera, davant una votació pròximament, si la proposta presentada pels grups del Botànic és pràcticament la mateixa que la que es va presentar a debat la legislatura passada, el vot de Ciutadans, afirmen que "continuarà sent el mateix": NO.