El "Bon dia" del govern valencià, català i balear que reivindica comunicar-se en la seua pròpia llengua

Els tres governs han reivindicat comunicar-se en la seua pròpia llengua amb un 'bon dia' simultani en Twitter com a mostra de rebuig a la sentència del Suprem que prohibeix l'ús administratiu del valencià entre ells

Guardar

TRIBUNAL_SUPREMO_DE_ESPAÑA
TRIBUNAL_SUPREMO_DE_ESPAÑA

Fa poc menys de dos dies, el Tribunal Suprem confirmava la prohibició de l'ús administratiu del valencià amb Catalunya i les illes Balears considerant que el territori valencià "no té competències per a decidir la llengua en què es comunica, les reaccions no s'han fet esperar". Des d'aquell moment, molts han sigut les mostres de rebuig que s'han arreplegat a les xarxes socials, i en aquesta línia han anat les reivindicacions dels mateixos tres governs.

D'aquesta manera, els governs valencià, català i balear han reivindicat comunicar-se en la seua pròpia llengua amb un 'Bon dia' simultani a Twitter. Aquest gest dels tres governs autonòmics busquen fer públic el rebuig a la sentència del Suprem, segons la qual es tomba el decret de la Generalitat que prioritza la comunicació amb aquests territoris en valencià, i ordena a fer la traducció al castellà de tots els documents oficials, tot i que pertanyen al mateix àmbit lingüístic. La Generalitat, per la seua part ha anunciat que "recorrerà contra la sentència" i de la mateixa manera, el conseller d'Educació i Cultura, Vicent Marzà diu que la sentència del Suprem "menysprea la llengua i les competències pròpies".

"Des de la Generalitat es considera que aquesta sentència afecta  l'autogovern perquè nega que la Comunitat Valenciana tinga competència per a determinar i regular l'abast i els efectes de la llengua cooficial", assenyala Marzà.

Dins de les Corts, aquesta sentència s'ha rebut de dues maneres, per una part, els grups del Botànic consideren la sentència contrària a l'autogovern i asseguren que "menysprea la llengua", mentre que l'oposició la qualifica de justa i encertada. El portaveu socialista a les Corts, Manolo Mata, ha declarat aquest matí per a la televisió pública valenciana, Á Punt, que "molta gent considera que aquestes resolucions són una agressió perquè no permeten comunicar-te en la llengua que vulgues i que t'entenguen". A més, ha assegurat que resolucions com aquestes són una "fàbrica d'independentistes" i ha felicitat el Consell per anar al Constitucional. "Aquest país necessita tranquil·litat i una lectura constitucional per a guanyar espais de llibertat i enteniment", concloïa Mata

No obstant això, la satisfacció era palpable entre els grups de l'oposició, ja que, el síndic de Ciutadans a les Corts, Toni Cantó, ha qualificat la sentència de justa i encertada. Segons Cantó, "hi ha dos llengües oficials i cal garantir el dret de l'administració a comunicar-se amb la ciutadania amb ambdues".

El grup parlamentari del PP ha celebrat en la mateixa línia que Ciutadans aquesta sentència fins al punt d'afirmar que es tracta d'una "magnífica notícia per als valencians".

No obstant això, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua ha considerat que la sentència que confirma l'anul·lació de diversos articles del decret de l'ús del valencià en l'administració autonòmica és "contrària a la normalització" de la llengua. Així mateix, la institució de referència lingüística al territori valencià, creu que la sentència "fa evident una vegada més que hi ha una necessitat urgent d'establir el requisit lingüístic d'accés en la funció pública per a poder garantir el dret de tots els valencians a ser atesos en valencià i rebre els escrits administratius en la seua llengua preferent".

Destacats