La multinacional nord-americana Edwards Lifesciences ja ha posat la primera pedra en la localitat de Montcada (València) per a construir una nova planta europea de fabricació de vàlvules cardíaques, que suposarà una inversió de més de 150 milions d'euros i més de 1.200 llocs de treball. Un impuls clau per a posicionar a la Comunitat Valenciana en un referent a nivell tecnològic, però també per a transformar al polígon industrial Montcada III en un autèntic pol d'inversió i desenvolupament lligat a la tecnologia sanitària.
"És un dia històric per a la ciutat de Montcada", ha assenyalat l'alcaldessa Amparo Orts. "Volem destacar la rellevància que té que una empresa que es dedica a vetlar per la salut de les persones s'instal·le en el nostre municipi. L'arribada d'Edwards Lifesciences suposa una important inversió, ja que es destinaran 150 milions d'euros a alçar la fàbrica i es preveu que la inversió arribe a un total de 315 milions amb les empreses que s'instal·laran al seu voltant. Això aporta riquesa i ens oferix l'oportunitat de formar i emprar, almenys, 1.200 persones, la qual cosa suposa un abans i un després quant a ocupació i riquesa a Montcada".
De fet, com explicava el vicealcalde de Montcada, Álvaro Gonzalvo, en una entrevista a este diari, l'arribada d'Edwards Lifesciences a la localitat "ha sigut un treball de formigueta. Hi ha hagut un esforç molt gran tant a nivell polític a l'hora de negociar, com a tècnic per a generar eixe ecosistema que ha facilitat la instal·lació d'esta i altres empreses. Tot això ens motiva, per descomptat, a continuar treballant en el desenvolupament del polígon III".
A més, cal destacar que com a part de la inversió d'Edwards a Montcada, la Fundació Edwards obrirà un procés de sol·licitud de fons per a organitzacions sense ànim de lucre en la zona que donen suport a projectes relacionats amb la salut, l'educació o la mobilitat econòmica de persones amb baixos recursos. Això suposarà una inversió de més de 70.000 euros per a accions destinades a la cohesió social dels municipis.
Tot un ecosistema que, en paraules del president de la Generalitat, Carlos Mazón, "ens situa en el mapa mundial de les millors empreses de biotecnologia". En este sentit, Mazón ha reivindicat el "gran potencial de la Comunitat Valenciana per al desenvolupament de l'activitat econòmica i l'atracció de la inversió" i ha subratllat "la capacitat de lideratge en sectors estratègics com la tecnologia mèdica, la mobilitat, la logística, les energies verdes o l'aeronàutica".
Pròxims passos
A partir d'este moment, com ha avançat el cap del Consell, s'està treballant, juntament amb Labora, universitats, centres de formació i la companyia, en un pla de capacitació professional per a preparar als futurs treballadors de la planta i que compten amb la qualificació específica que requerix la producció.
Per part seua, des de l'Ajuntament de Montcada continuen amb l'ampliació del polígon III – on s'està instaurant Edwards Lifesciences – que portava 20 anys bloquejat i amb el qual "aconseguirem que moltes empreses capdavanteres s'instal·len a la ciutat de Montcada, i que a més anirà lligat a la instauració de l'Entitat de Gestió i Modernització (EGM)", ha explicat l'alcaldessa Amparo Orts.
En este punt, el vicealcalde de la localitat ha volgut afegir que "l'Ajuntament de Montcada ha fet un esforç brutal, a nivell tècnic, per a tirar avant tot el procés d'urbanització de la zona i l'aprovació d'una modificació del Pla Parcial. És important destacar que esta zona serà vital tant per a l'activació econòmica de la Comunitat Valenciana, però sobretot, per a la de la ciutat de Montcada, ja que moltes empreses ja han manifestat la seua intenció d'instal·lar-se ací. I això també fa que ens hàgem d'enfrontar a nous reptes, perquè, cada vegada, Montcada haurà d'acollir a més gent, ja que es posicionarà com una ciutat capdavantera a nivell industrial i tecnològic a l'altura d'altres grans ciutats com Sagunt".
La planta
La nova planta europea d'Edwards Lifesciences, que comptarà amb la certificació mediambiental LEED Gold, se situarà a Montcada per a la fabricació de tecnologia quirúrgica i transcatèter de substitució de vàlvules cardíaques. Les noves instal·lacions serviran per a reforçar i incrementar la resiliència de la xarxa global de producció de la companyia per a servir millor a la creixent població de pacients europeus i per a enfortir la capacitat de la firma d'atendre cada vegada més persones amb cardiopaties a tot el món.
La planta està composta per diferents àrees, incloent-hi edificis de producció, oficina tècnica, laboratoris, magatzems de matèria primera i producte acabat, sales netes, i zones complementàries.
"Un entorn favorable"
El president Carlos Mazón ha afirmat que el nou govern està generant un entorn favorable i estable perquè les empreses "invertisquen en el nostre territori, creen ocupació i promoguen oportunitats de futur i un creixement equilibrat". Així, ha posat en valor les últimes dades de creació d'empreses en la Comunitat Valenciana que el mes d'agost "va pujar un 11,7%, la millor dada dels últims anys". A més, ha destacat que "som la comunitat autònoma d'Espanya que més ocupació ha creat en l'últim any".
Això es deu, en part, a l'aplicació de mesures com la simplificació administrativa o una fiscalitat atractiva que "afavorisquen la iniciativa empresarial i no la penalitze". Així, ha recordat que els Projectes d'Interés Autonòmic tindran una bonificació específica del 50% de l'impost corresponent als actes jurídics documentats o la creació de l'Oficina Valenciana d'Inversió (OVI) per a acompanyar als inversors i coordinar a tots els agents implicats en esta matèria.
En este sentit, ha assegurat que esta aposta "pel canvi ja està donant els seus fruits amb projectes estratègics ja compromesos que mobilitzaran en el seu conjunt una inversió de 9.825 milions d'euros que crearan més de 10.000 llocs de treball".
Així mateix, ha incidit en el suport a tots els sectors productius a través de l'Estratègia de Reindustrialització de la Comunitat Valenciana 2024-2028 per a "millorar la competitivitat i modernització de Pimes i autònoms i reforçar la producció industrial". Una iniciativa que comptarà amb 2.000 milions d'euros de la Generalitat en els pròxims quatre anys "amb l'objectiu d'augmentar el pes de la indústria en el nostre Producte Interior Brut al 20%".
El cap del Consell també ha reivindicat la necessitat de promoure la "coordinació entre tots els agents involucrats en la inversió" i ha posat com a exemple el projecte d'Edwards amb la implicació de la companyia, l'Ajuntament de Montcada i la Generalitat per a "superar amb responsabilitat i altura de mires les dificultats que van sorgir" cosa que ha permés "portar-lo a bon port i materialitzar este projecte estratègic per a la Comunitat Valenciana".