Educació trasllada als sindicats les instruccions per al funcionament i organització dels centres que impartiran FP en el curs 24/25

Guardar

Estudiants d'un cicle de Formació Professional
Estudiants d'un cicle de Formació Professional

La Conselleria d'Educació, Universitats i Ocupació ha traslladat als sindicats, en la mesa sectorial celebrada este matí, les instruccions per al funcionament i organització dels centres que impartiran Formació Professional en el curs 2024/2025.

Estes instruccions són aplicables en els primers cursos dels cicles formatius LOE de Grau Bàsic, Grau Mitjà i Grau Superior, cursos d'especialització i, si és el cas, oferta integrada de Formació Professional, en el curs 2024-25, en els centres de la Comunitat Valenciana autoritzats i finançats amb fons públics.

Com a gran novetat per al curs que ve, la formació en empresa es podrà fer en qualsevol empresa o organisme equiparat amb independència del nombre de treballadors que tinga, inclosos els empresaris individuals i els treballadors autònoms, encara que no tinguen cap treballador a càrrec.

"La formació en empresa no és un mòdul, formarà part de l'avaluació dels mòduls professionals que es desenvolupen en l'empresa o organisme equiparat i estos emetran informe favorable o desfavorable d'esta formació, i la qualificació del mòdul tasca serà del professor del centre", ha explicat la directora general d'FP, Marta Armendia. El pla de formació es redactarà al llarg del primer trimestre i la formació ha de començar a partir de l'inici del segon trimestre del primer curs.

Esta formació en empreses podrà ser general o intensiva. La diferència consistix en l'obligació de dur a terme un conveni o contracte amb l'empresa o organisme equiparat amb nexe laboral en la intensiva. Per a iniciar la formació en l'empresa, l'alumnat ha de tindre complits els 16 anys i haver adquirit prèviament les competències relatives als riscos específics i les mesures de prevenció de riscos laborals en les activitats professionals corresponents al perfil professional, segons es requerisca en la normativa vigent en matèria de prevenció de riscos laborals.

Tutors per a la formació en empreses i comissió col·legiada

Cada professor de cada mòdul serà el responsable d'esta part del procés d'ensenyament/aprenentatge de tot el mòdul, ja es desenvolupe en l'aula o en l'empresa. "Entenem la formació en empresa com un període en el qual l'alumne vehicula el seu aprenentatge dins de l'empresa", ha assenyalat Armendia.

Una altra novetat destacable és que tots els grups disposaran d'un tutor d'FP Dual en primer curs i que s'amplien les funcions de la figura del tutor de formació en empresa o organisme equiparat, ja que a partir del curs que ve participa en l'avaluació i informarà i valorarà l'adquisició de resultats d'aprenentatge associats als diferents mòduls professionals.

Esta tasca es desenvoluparà en col·laboració amb els professors del centre educatiu i la resta de l'equip educatiu. Centres i empreses mantindran una relació molt més estreta i comptaran, a més, amb els prospectors de formació professional que els ajudaran a elaborar els plans de formació i convenis de col·laboració. A més, es crearà, en tots els centres on s'impartisca Formació Professional, una comissió col·legiada d'orientació professional que tindrà entre altres funcions informar i orientar l'alumnat en l'elecció del seu futur professional.

Autonomia dels equips directius

En les instruccions s'establixen també els màxims d'alumnes per grup, d'acord amb el Decret 58/2021, de 30 d'abril, del Consell, sobre jornada lectiva del personal docent i nombre màxim d'alumnat per unitat en centres docents no universitaris.

Així, queden fixats els nombres màxims d'assistents exactament igual que en anys anteriors. En Grau Bàsic, el màxim d'alumnes serà de 18 persones. No obstant això, es podrà determinar un màxim de 15 persones en les famílies següents: Activitats Agropecuàries; Agrojardineria i Composicions Florals; Aprofitaments Forestals; Cuina i Restauració; Electricitat i Electrònica; Fabricació i Muntatge; Fusteria i Moble; i Manteniment de Vehicles, d'acord amb el Decret 135/2014, de 8 d'agost, del Consell.

Pel que fa als graus Mitjà i Superior en règim presencial, el màxim d'alumnes per aula serà de 30 persones i en semipresencial queda fixat en 45 persones. Quant als cursos d'especialització, el màxim d'alumnes serà de 20 persones en règim presencial i 30 persones en semipresencial.

En les instruccions s'assenyala, així mateix, que per a la constitució d'un grup es requerirà un mínim del 40 % de les places oferides, llevat que les circumstàncies socioproductives del sector o la singularitat del cicle justifique la constitució de grups amb un menor percentatge, com en zones despoblades o implantacions recents d'interés per l'entorn productiu o necessitat de formació de professionals que requerisquen un temps de consolidació o difusió en el seu entorn.

Així mateix, els grups amb més de 18 estudiants poden ser susceptibles de desdoblament en els supòsits previstos en la normativa vigent per la qual s'establixen criteris per a la dotació de plantilles. La directora general d'FP ha assenyalat també que no s'han tocat les hores als docents. "Optem per una total flexibilitat i autonomia dels equips directius per a l'organització dels seus centres, perquè l'adapten a les necessitats i a les característiques del seu entorn i del seu teixit empresarial", ha afegit.

El curs 2024/25 de Formació Professional començarà el pròxim 9 de setembre, igual que en les etapes d'Infantil, Primària, ESO i Batxillerat, i finalitzarà el 18 de juny de 2025. Pel que fa als programes formatius de qualificació bàsica i FP de segona oportunitat, començaran les classes l'11 de setembre de 2024 i finalitzaran el 18 de juny de 2025.

Destacats