Política

Educació i Sanitat inicien la formació en Salut Mental per a orientadors educatius

Més de 2.000 professionals participen en les sessions de formació incloses en el Pla Valencià de Salut Mental i Addiccions

1 minut

La salud mental infantil empeora a la espera de la implantación del plan de prevención valenciano

Les Conselleries d'Educació, Universitats i Ocupació, i de Sanitat han iniciat una formació específica en Salut Mental dirigida als professionals de l'orientació educativa.

Amb l'assistència de més de 2.000 participants, este divendres va començar un conjunt de sessions dirigides a donar resposta a les necessitats dels centres educatius en la detecció, intervenció i derivació d'escolars amb problemes de salut mental.

Organitzades per la Direcció general d'Innovació i Inclusió Educativa, estes sessions en línia són impartides per psiquiatres i psicòlegs de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe, Hospital General de València i Hospital Provincial de Castelló.

Temes com els trastorns de la conducta alimentària, la depressió i l'ansietat, el Trastorn per Dèficit d'Atenció, els trastorns de conducta, l'espectre autista o la xarxa pública de tractament són abordats amb especial èmfasi en els seus aspectes pràctics de maneig en el mitjà escolar.

La directora general d'Innovació i Inclusió Educativa, Xaro Escrig, ha explicat que esta iniciativa "és la primera actuació conjunta entre ambdues conselleries dirigida a respondre a les necessitats formatives dels professionals de l'educació valenciana, en matèria de Salut Mental i Addiccions".

Escrig ha avançat que a partir de l'inici del pròxim curs escolar ambdues conselleries iniciaran una extensa oferta formativa centrada en les patologies més prevalents, com les addiccions tecnològiques o el maneig de la ideació i conducta suïcida.

Des que, a inicis de la legislatura, els consellers José Antonio Rovira (Educació) i Marcià Gómez (Sanitat) decidiren prioritzar les accions preventives en el mitjà escolar, els equips directius d'ambdues conselleries han treballat conjuntament en el disseny d'un extens conjunt d'actuacions que apareixen reflectides en el Pla Valencià de Salut Mental i Addiccions 2024-2027.

Eficàcia contrastada

Per la seua banda, el responsable de l'Oficina Autonòmica de Salut Mental i Addiccions, Bartolomé Pérez Gálvez, ha anunciat que una altra de les iniciatives que s'engegaran a partir del pròxim curs escolar serà l'exigència que tots els programes de prevenció disposen d'una eficàcia contractada abans de la seua posada en pràctica en les aules.

En este sentit, Bartolomé Pérez ha destacat que "tota intervenció en l'escola ha de disposar d'una evidència científica que la recolze. Els temps del voluntarisme han de donar pas a la prevenció basada en la ciència".

Per a això, ambdues conselleries iniciaran una extensa oferta formativa també dirigida al coneixement d'estes evidències, així com a la implementació de programes d'eficàcia prèviament contrastada. "No podem permetre que l'escola valenciana siga un camp de proves per a programes que no asseguren cert nivell d'eficàcia", ha apuntat el responsable de l'Oficina Autonòmica de Salut Mental i Addiccions.