Educació envia instruccions a 221 centres de la Comunitat Valenciana per a adequar els seus projectes lingüístics de centre a la Llei de Llibertat Educativa

Guardar

Una aula d'un col·legi públic valencià
Una aula d'un col·legi públic valencià

La Conselleria d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació ha enviat instruccions als 221 centres educatius de la Comunitat Valenciana que fins a la finalització del curs 2023-2024 tenien autoritzats programes plurilingües experimentals, a l'empara de la Llei 4/2018 de plurilingüisme del Govern del Botànic.

En tots estos programes els centres tenien autoritzats sistemes d'immersió lingüística en valencià en els quals es posposava la presència del castellà com a llengua vehicular fins a l'Educació Primària. De fet, en la major part dels centres la immersió era fins del 90% en valencià i 10% anglés, sense hores de castellà.

La Llei de Llibertat Educativa, aprovada al juny d'enguany, establix en el seu calendari d'implantació que "els programes experimentals que hagueren sigut autoritzats en virtut de l'article 8 de la Llei 4/2018, de 21 de febrer, de la Generalitat, per la qual es regula i promou el plurilingüisme en el sistema educatiu valencià, quedaran sense efecte des de l'inici del curs escolar 2024-2025".

Així mateix, esta llei indica que "els centres docents que tingueren un programa experimental autoritzat fins a la finalització del curs escolar 2023-2024 hauran de garantir, a partir del curs 2024-2025, la impartició d'un mínim del 25% del temps lectiu en cadascuna de les dues llengües cooficials en la Comunitat Valenciana".

Així, en les instruccions enviades es procedix a adequar els projectes lingüístics dels 221 centres relacionats en estes, de manera que es garantisca la presència mínima d'un 25% del temps lectiu en valencià i castellà, tal com establix la mateixa llei, així com la jurisprudència consolidada.

A més, mentre la llengua base dels anteriors programes experimentals era el valencià, en les instruccions s'atorga un major pes a esta llengua, d'acord amb la voluntat del legislador de respectar la voluntat de les famílies quant a l'elecció de llengua base.

Finalment, en l'adequació dels Projectes Lingüístics de Centre (PLC) es manté la proporció del temps lectiu a vehicular en anglés, sense sobrepassar un màxim del 25%. No obstant això, les instruccions oferixen als centres la possibilitat de sol·licitar vehicular en anglés més temps lectiu, tal com preveu la Llei de Llibertat Educativa.

Destacats