Política

Educació crearà 87 aules gratuïtes d'Infantil de 2 anys en escoles públiques de València

Es proposen 12 aules més de 2 anys en centres d'Infantil i Primària de la capital per al curs 2022-2023

1 minut

Un xiquet a una escola infantil

La Comunitat Valenciana continua avançant cap a la gratuïtat de l'educació de 2 a 3 anys durant la present legislatura. Així, la universalització d'aquesta etapa educativa fa un pas més després de la proposta presentada per la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport en la qual preveu la creació de 212 noves aules gratuïtes d'Infantil de 2 anys en col·legis públics.

En aquest sentit, des de la Generalitat també s'avança en l'escolarització d'1 a 2 anys amb els bons infantils, als quals s'han consignat 61 milions d'euros, mentre que en el cas de 3 anys, es treballa en una reducció de ràtios en Infantil de 3 anys a 20 o 23 alumnes per aula, com a màxim, en municipis on la natalitat ha baixat de manera més intensa. Malgrat la baixada de la natalitat, el Consell preveu un augment global de 37 unitats en els centres educatius públics d'Infantil i Primària.

En el cas de les escoles infantils valencianes públiques i privades, tot l'alumnat escolaritzat en l'etapa de 2-3 anys tindrà la plaça gratuïta el pròxim curs. "És una determinació directament relacionada amb les nostres polítiques socials per a trencar amb les desigualtats d'origen de l'alumnat valencià. Uns 24.000 alumnes de 2-3 anys tindran plaça gratuïta en aquesta etapa no obligatòria, i per a dur a terme aquesta actuació hem incrementat en nou milions d'euros els fons destinats a aquesta acció", informava el conseller Vicent Marzà el mes de novembre passat durant la presentació del pressupost de 2022 en les seues àrees.

El conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà

212 noves aules gratuïtes de 2 anys per al pròxim curs

En el curs 2022-2023 Educació obrirà un total de 212 noves aules gratuïtes de 2 anys en centres educatius d'Infantil i Primària, incrementant, així, en més de 3.800 l'oferta de places que faciliten la incorporació primerenca al sistema educatiu, ja que totes aquestes aules tenen una ràtio reduïda de 18 alumnes per unitat.

Concretament, a les comarques d'Alacant es preveu la creació de 89 aules d'Infantil de 2 anys gratuïtes en escoles; a les comarques de Castelló s'oferiran 36 noves unitats, i seran 87 a les comarques de València. A aquestes places podran optar en l'admissió escolar del pròxim curs 2022-2023 les xiquetes i els xiquets nascuts en 2020.

En aquesta proposta es contempla un increment de 40 aules en les quatre grans ciutats del territori valencià després d'haver analitzat l'oferta i la demanda. En el cas de Castelló de la Plana, es proposa crear 5 aules més de 2 anys en centres d'Infantil i Primària de la ciutat; en el cas de València, es proposen 12 aules més d'aquestes característiques; en el cas d'Alacant, 15 més, i, en el cas d'Elx, 8 aules més gratuïtes de 2 anys en escoles.

Universalització de la gratuïtat a les escoles infantils

Aquesta ampliació d'aules de 2 anys gratuïtes en escoles d'Infantil i Primària se suma a la universalització de la gratuïtat anunciada fa uns mesos pel conseller Vicent Marzà en el tram de 2 anys per al curs que ve, de manera que les aules d'aquestes característiques en les guarderies de 0-3, siguen de la titularitat que siguen, seran totes gratuïtes.

En conseqüència, uns 24.000 alumnes del tram de 2-3 anys tindran plaça gratuïta en aquesta etapa no obligatòria en el curs 2022-2023.

Un grup d'alumnes, en una aula infantil

Rebaixa de la ràtio

El màxim d'alumnes per classe en Infantil de 3 anys està fixat en 25, però des d'Educació es redueix encara més aquest màxim en les poblacions on és possible per la baixada de la natalitat, mantenint l'oferta d'unitats, amb més personal docent que atén menys xiquets i xiquetes per aula.

En el cas de la reducció de la ràtio màxima en Infantil de 3 anys en els municipis més afectats per la baixada de la natalitat, la Conselleria amplia de 53 a 55 les localitats, incorporant Sant Vicent del Raspeig i Orpesa a aquest grup.

El curs que ve hi haurà 33 municipis amb una ràtio reduïda de 20 alumnes per aula en Infantil de 3 anys. A més, es proposa establir la ràtio màxima a 23 alumnes en 21 municipis. A Castelló de la Plana, que aquest curs ja té una ràtio en Infantil de 3 anys de 23 alumnes, el pròxim curs es redueix a 22.

En aquests municipis on s'estableixen ràtios reduïdes de manera generalitzada en l'admissió escolar en Infantil de 3 anys es mantenen en els següents cursos, continuant amb una escolarització en aules de 20 o 23 alumnes, com a màxim, fins que els alumnes finalitzen l'etapa de Primària.

Etiquetes: