Política

Eduardo Zaplana, condemnat a 10 anys i cinc mesos de presó

L'expresident de la Generalitat també ha sigut inhabilitat per a l'exercici d'ocupació i càrrec públic durant 17 anys i 10 mesos

Cayetano Manchón

1 minut

Zaplana a la seua arribada als jutjats per a declarar pel cas Erial. Foto Rober Solsona

Eduardo Zaplana ha sigut condemnat a 10 anys i cinc mesos de presó pel cas Erial. L'Audiència Provincial de València ha dictat sentència després d'un procés en el qual s'ha jutjat a l'expresident de la Generalitat pel cobrament de comissions derivades de les concessions de les ITV i el pla eòlic valencià.

La Sala considera a l'exministre autor dels delictes de prevaricació, suborn, falsedat i blanqueig de capitals i li imposa, a més, 17 anys i 10 mesos d'inhabilitació per a ocupació i càrrec públic, altres tres per a l'exercici de la seua professió i multes per un import superior als 25 milions d'euros, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.

No obstant això, el Tribunal absol a Zaplana del delicte de grup criminal però decreta el comís de diferents béns i quanties intervingudes durant la instrucció de la causa.

Altres sis dels acusats del cas Erial han sigut condemnats a penes que oscil·len entre un any i tres mesos i set anys i mig de presó per prevaricació, suborn, falsedat i blanqueig de capitals. En concret, els condemnats són els empresaris Vicente i José Cotino i Francisco Pérez López; l'advocat i assessor fiscal Francisco Grau; l'excap de gabinet de l'expresident, Juan Francisco García, i l'amic de Zaplana que va actuar com el seu testaferro, Joaquín Barceló.

La resta dels huit acusats restants han sigut absolts després que la Fiscalia retirara l'acusació per a tres d'ells o per no apreciar proves que sustenten una condemna. Entre ells es troba el també expresident de la Generalitat José Luis Olivas. No obstant això, la sentència no és ferma i pot ser recorreguda en cassació davant el Tribunal Suprem.

Reaccions del Consell

Durant la roda de premsa posterior al ple del Consell d'este dimarts, la consellera portaveu, Ruth Merino, ha sigut preguntada sobre la condemna a l'expresident Eduardo Zaplana.

Merino s'ha limitat a dir que guarden "el més absolut respecte pels processos judicials". La consellera d'Economia, ha assegurat que "sempre que el Consell s'ha pronunciat respecte a processos judicials, la resposta ha sigut la mateixa: respecte i deixar treballar, i més encara quan la sentència no és ferma".

Per part seua, el president de la Generalitat, Carlos Mazón, declara que "no li resulta indiferent" la sentència. En este sentit, seguix la línia de Merino a l'hora de dir que "cal respectar les resolucions judicials" en un moment en el qual "no són ferms".

La secretària general del PSPV-PSOE, Diana Morant, ha afirmat que la sentència "és una victòria dels valencians sobre els anys foscos de corrupció del PP en la Comunitat Valenciana". També afig que el president de la Generalitat "pertanyia a aquell govern i ha de donar explicacions".

D'altra banda, el govern central ha assenyalat que el president del PP, Alberto Núñez Feijoo, "hui té una oportunitat magnífica també per a donar explicacions" respecte a la condemna d'Eduardo Zaplana.