Dues marxes multitudinàries per la igualtat omplin els carrers de València este 8M

Milers de persones participen en les manifestacions convocades per a reivindicar el paper de la dona, la igualtat de drets i la fi de la violència sexual

Guardar

Manifestació del 8M a la ciutat de València (Foto: Jorge Gil - Europa Press)
Manifestació del 8M a la ciutat de València (Foto: Jorge Gil - Europa Press)

La ciutat de València ha sigut l'escenari principal d'una de les 40 manifestacions convocades en tota Espanya amb motiu del 8M . De fet, les proclames i reivindicacions pels drets de les dones han ressonat per partida doble en la capital del Túria amb les dues marxes multitudinàries organitzades per la Coordinadora Feminista de València i l'Assemblea Feminista, amb manifestos diferenciats, en este Dia Internacional de la Dona.

La protesta de la Coordinadora, que ha comptat amb la participació de més de 12.000 persones segons xifres de Delegació de Govern, ha començat en la Porta de la Mar passades les 18.35 hores i ha recorregut diversos carrers del centre de la ciutat, com Colón, Xàtiva, Marqués de Sotelo, la plaça de l'Ajuntament i Sant Vicent fins a la plaça de la Reina, per a reivindicar la lluita contra la violència masclista, la bretxa salarial i la fi de la violència sexual.

Sota el lema 'Dons caminant endavant', les assistents han desplegat una pancarta que han tacat amb fang utilitzant les petjades de les seues mans. El color morat ha predominat en la manifestació i han ressonat consignes com 'Visca, visca, visca la lluita feminista' o 'El feminisme camina cap avant, el masclisme camina cap endarrere', mentre les batucadas i els xiulets han acompanyat els càntics i la protesta.

"Si el feminisme no incomoda, no és de debò"

La portaveu del Moviment Feminista, Càndida Barroso, ha destacat que la lluita feminista ha de ser "internacionalista i intergeneracionalista" i ha expressat la seua preocupació per la "deriva masclista" dels últims temps en molts àmbits de la societat. "El que sobra és bastant testosterona, si hi haguera més dones amb una perspectiva feminista, probablement el món funcionaria millor", ha afirmat.

Imagen de la manifestación del 8M de Valencia / Foto Xisco Navarro
Imatge de la manifestació del 8M de València / Foto Xisco Navarro

Barroso ha exigit a les institucions públiques que "siguen aliades, que no neguen la violència masclista i que no neguen les desigualtats". A més, ha assenyalat que la Comunitat Valenciana enfronta "reptes importants" a causa de la presència de "la dreta i ultradreta més reaccionària" i a mesures com la "desaparició del pressupost en igualtat" a Alacant, després de l'acord del PP i Vox per a aprovar els comptes municipals.

En relació als desafiaments del feminisme, ha subratllat que "erradicar la violència sexual" és una prioritat. "Sempre ha sigut ací, però ara les dones no tenim por i ho denunciem, i per això ixen tants casos", ha explicat. Així mateix, ha emfatitzat que "si el feminisme no incomoda, no és de debò" i ha recalcat la "necessitat" que els homes "construïsquen un altre tipus de masculinitat i rebutgen eixa virulència".

L'impacte de la DANA

Pilar Tormo, veïna de Massanassa i portaveu de les participants de l'Horta Sud afectades per la DANA, ha destacat que "en totes les catàstrofes, els problemes de violència i de les dones queden en segon pla". Ha lamentat que "les infraestructures han patit danys, però també els recursos socials, especialment els de les dones".

A més, ha advertit que "la vida es fa més tancada de portes cap a dintre, la qual cosa significa que les relacions, si no són de signe feminista, són de signe masclista". Per això, ha reclamat que les dones "se senten acompanyades i reforçades".

Presència política

La marxa ha comptat amb la participació de representants polítiques com la ministra de Ciència, Innovació i Universitats i secretària general del PSPV-PSOE, Diana Morant; la delegada del Govern en la Comunitat Valenciana i secretària d'Igualtat del PSOE, Pilar Bernabé; el secretari d'Estat de Política Territorial, Arcadi España, i la portaveu de Compromís en el Congrés, Àgueda Micó.

Manifestación del 8M en Valencia / Foto: Xisco Navarro
Manifestació del 8M a València / Foto: Xisco Navarro

Morant ha declarat als mitjans que la lluita per la igualtat és "una de les causes més justes" i ha lamentat que "en qualsevol crisi, sempre les persones més vulnerables patixen més". "Les dones sempre tenen pitjors condicions en les crisis i també ha sigut a en esta DANA", ha indicat. A més, ha criticat la "gestió catastròfica, indecent i negligent" del Consell encapçalat per Carlos Mazón.

Per part seua, Àgueda Micó ha defensat que el 8M no hauria de celebrar-se perquè "les dones haurien d'estar en la mateixa situació d'igualtat que els homes, i no és a". Ha subratllat la importància de continuar la lluita feminista, especialment en un context de crisi. "És fonamental reivindicar el dret de totes les dones, però també el dret a tindre un govern digne que respecte a la ciutadania valenciana", ha afirmat.

Doble convocatòria a València

En paral·lel, l'Assemblea Feminista ha organitzat una altra manifestació amb un enfocament transfeminista i antiracista. La marxa ha començat en el CIE de Sapadors i ha finalitzat en la Plaça de la Mare de Déu. La protesta ha estat encapçalada per una pancarta amb el lema 'Els feminismes recordem, resistim i construïm dónes de la rebel·lia'. Més enllà del morat com mbolo, també s'ha observat banderes LGTBIQ+ i de Palestina.

Manifestación del 8M de Assamblea Feminista
Manifestació del 8M d'Assamblea Feminista

Les assistents han corejat proclames com 'Feminisme no és transfòbia', 'No són mortes, són assassinades' o 'Nativa o estrangera, la mateixa classe obrera'. Silvana Cabrera, portaveu de l'Assemblea Feminista i de Regularització Ja, ha reivindicat la necessitat de "canviar el paradigma sobre el qual es construix el gènere, el racisme i la classe".

Així mateix, ha denunciat les conseqüències de la DANA en les dones, especialment en treballadores de la llar internes que "han perdut els seus treballs sense indemnització". En este context, ha advocat per "estar organitzades i fer un teixit fort transfeminista antiracista perquè es continuen reconeixent els nostres drets". Entre les possibles solucions, Cabrera ha esmentat l'educació i mostrar-se als carrers

Arxivat a:

Destacats