A principis de setmana, el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, va anunciar la proposta del Consell d'eliminar els dissabtes de la jornada ordinària dels centres d'Atenció Primària de la Comunitat Valenciana, perquè passen a ser considerats com a guàrdies d'atenció continuada.
El personal d'Atenció Primària, per qüestions d'horari d'atenció al públic dels mateixos centres, ha de treballar una mitjana de 8 dissabtes a l'any per a “compensar” i completar les hores estipulades en el contracte. D'esta manera, tots els dissabtes es realitzen una sèrie de “guàrdies”, que no estan remunerades com a tal, en els centres de salut, en les quals, com a mínim, ha d'haver-hi un metge, una infermera i un zelador o auxiliar administratiu atés el públic.
Amb la nova proposta de la conselleria de Sanitat, estes jornades estarien retribuïdes com a guàrdies i la compensació d'hores ordinàries es produirien en jornades de vesprada de dilluns a divendres. Una mesura que, segons el conseller, busca “incrementar la disponibilitat de cites en agendes” durant estos dies.
Mario Badenas, responsable de l'Àrea de Sanitat de la Comunitat Valenciana del sindicat USO (Unió Sindical Obrera), explica que, d'esta manera, serien els mateixos centres de salut els que assumirien les guàrdies que els Punts d'Atenció Continuada (PAC) i els Punts d'Atenció Sanitària (PAS) realitzen actualment. El delegat sindical pensa que els problemes podrien succeir-se en els centres que no obrin a la vesprada, els quals solen ser centres auxiliars que depenen d'un altre consultori més gran. La idea, pensa, seria que les vesprades designades es treballaren en el centre de salut del qual depenen, però que això comportaria dificultats organitzatives.
Esta iniciativa, al costat d'unes altres, s'ha gestat en el si de la reunió que va mantindre el conseller Marciano Gómez amb els directors d'Atenció Primària dels diferents departaments de salut de la Comunitat Valenciana, així com els gerents de les Agrupacions Sanitàries Interdepartamentals.
Durant esta reunió, segons la conselleria de Sanitat, es va establir “un pla integral per a la millora de l'Atenció Primària, que contempla mesures com la citada reorganització de la jornada ordinària, entre altres, i inclou l'elaboració del projecte de decret d'estructura, organització i funcionament de l'atenció primària i comunitària del Sistema Valencià de Salut”.
Suport de la IA en gestió d'agendes i cites
Marciano Gómez defén que és necessària una unificació d'agendes entre els diferents departaments i àrees bàsiques de salut. Segons el conseller, després de les consultes realitzades amb col·lectius implicats i l'anàlisi de la informació realitzat des de la Secretaria Autonòmica de Planificació, Informació i Transformació Digital, existixen múltiples tipus d'agendes que no sols depenen del departament o del centre sinó de la funció específica que desitja realitzar el professional sanitari.
En este sentit, Gómez afirma que s'està treballant en “un model d'agenda única per a cada professional d'Atenció Primària, amb la finalitat d'homogeneïtzar, unificar i sistematitzar processos”. A més, el conseller també va explicar que es pretén optimitzar la gestió de cites amb suport de la intel·ligència artificial (IA).
Respecte a la implantació de suport de la intel·ligència artificial, Badenas es mostra reticent, ja que segons l'esborrany que la conselleria de Sanitat va enviar als sindicats, esta és una mesura en la qual no queda del tot clar el mode d'aplicació. Badenas defén que la intenció d'agilitzar les cites està esbiaixada per la disponibilitat d'estes en cada servici. Afig que és conscient que el problema de la demora en les cites és cada vegada més comuna, però no mostra molta fe en les solucions que proposa la conselleria.
En esta línia, Badenas explica que en l'esborrany emés pel Consell, s'establix la creació d'una nova figura professional amb la intenció de pal·liar esta demora. El delegat sindical creu que serà una figura que es dedicarà al triatge telefònic, però no té clar el tipus de titulació que es requerirà ni el perfil que es buscarà, ja que és una cosa que “no els han detallat” encara.
Nou model jeràrquic
D'altra banda, des de la conselleria de Sanitat plantegen una nova estructura jeràrquica del personal sanitari d'Atenció Primària i Comunitària que “permetrà oferir una atenció sanitària de qualitat i orientada a l'excel·lència, pel fet que inclou tant millores en l'estructura, l'organització i gestió del sistema en Atenció Primària, com a noves oportunitats de promoció per als professionals”.
Esta nova jerarquització, en paraules del conseller, consistix en la creació de direccions de servici assistencial d'Atenció Primària i Comunitària i direccions de secció d'Atenció Primària i Comunitària.
Badenas dubta de l'eficàcia d'esta nova organització declarant que “cada centre de salut és un món”, defén que existixen diferències quant a organització o tipus de pacients, entre altres coses. En la seua opinió, la qual cosa funciona dels centres d'Atenció Primària és la seua autonomia, i per això es posiciona en contra d'una homogeneïtzació, que, segons el delegat sindical, passaria per alt moltes característiques específiques de cadascun d'estos centres.
El representant d'USO afig sobre este tema que esta mesura només servix per a “duplicar el que ja hi ha” creant-se un càrrec intermedi que acabaria amb la idea d'“equip” que existix en les plantilles de cada centre de salut.
Totes estes mesures són, de moment, proposades que la Conselleria de Sanitat ha comunicat amb la intenció que arriben a fer-se efectives durant 2025.