Política

La Diputació de València i el Tribunal de les Aigües col·laboren per a modernitzar el reg i optimitzar l'ús de l'aigua

1 minut

El president de la Diputació Vicent Mompó i el president del Tribunal de les Aigües, Francisco Almenar

La Diputació de València ha firmat un conveni de col·laboració amb el Tribunal de les Aigües de València per a continuar amb la modernització de les infraestructures de reg d'esta institució mitjançant la instal·lació de noves comportes i la seua motorització i automatització per control remot en les séquies de Quart, Benàger-Faitanar i en la séquia de Mestalla.

"Esta col·laboració amb el Tribunal de les Aigües, una institució mil·lenària i de les més rellevants de la Comunitat Valenciana, reforça la implicació de la Diputació de València amb el sector agrícola i el camp per a fer front a les seues necessitats reals", ha apuntat el president de la corporació provincial, Vicent Mompó. Així mateix, ha assenyalat que "l'automatització d'estes infraestructures permetrà utilitzar l'aigua de manera més eficient, aprofitant el sobrant per a cuidar espais naturals com a L'Albufera". "Este tipus d'iniciatives reafirmen la nostra aposta per la innovació en el camp, fent compatibles el progrés i la sostenibilitat ambiental", ha subratllat.

En esta mateixa línia s'ha referit el president del Tribunal de les Aigües, Francisco Almenar, qui ha destacat que esta col·laboració "busca regular l'aigua de manera automàtica perquè arribe al parc natural més gran que tenim, l'Albufera". Així mateix, ha ressaltat l'"excel·lent relació entre la institució i la Diputació de València".

Optimització del regadiu

Així, la col·laboració, pròxima a 150.000 euros, culmina els treballs d'automatització de les entrades d'aigua del riu mitjançant la modernització de les comportes a través de control en remot. Este sistema permet, entre altres accions, optimitzar el seu ús, ajustant temps de funcionament, així com el control de cabals de reg a les dosis estrictament necessàries per als cultius, a més es reduïxen les pèrdues d'aigua, ja que l'aigua sobrant va a L'Albufera.

La corporació provincial ha subvencionat anteriorment unes altres d'obres de millora, modernització i automatització del sistema de reg del Tribunal de les Aigües de València. Així, la inversió total de la Diputació de València en estes infraestructures suma un total de 710.000 euros que s'han destinat a l'execució del nou Canal de Daroqui, la construcció d'una bassa de decantació de 3.000 m³ entre la Caseta de Quart i el començament del canal anteriorment citat, i la instal·lació de noves comportes i el seu monitoratge i automatització per control remot en l'assut del Repartiment i en les séquies de Mislata i Tormos. Es tracta d'actuacions imprescindibles i necessàries per a un sector estratègic per a la província que ajuden a automatitzar les labors agrícoles fent també més eficient el sistema de reg.