La Diputació de València repartirà 60 milions d'euros entre els municipis de la província amb el Fons de Cooperació Municipal

La distribució del pressupost es durà a terme en dues fases, prioritzant als municipis més xicotets de la província

Guardar

Presentació del Fons de Cooperació Municipal
Presentació del Fons de Cooperació Municipal

Un total de 60 milions d'euros repartirà la Diputació de València entre els municipis de la província gràcies al Fons de Cooperació Municipal. El repartiment es durà a terme en dues fases en les quals es prioritzarà als municipis més xicotets perquè "són els que més recursos necessiten", ha assenyalat el president de la Diputació, Vicent Mompó.

D'esta manera, en la primera fase, es repartiran 44 milions d'euros, que es distribuiran de la manera següent: 40 milions per als municipis de menys de 50.000 habitants, prioritzant als pobles més xicotets; i la resta per als de més de 50.000 habitants, entre els quals es troben Paterna, Gandia, Torrent, Sagunt i València. En este cas, partiran amb un mínim de 400.000 euros.

Com ha destacat la vicepresidenta de la Diputació de València, Natàlia Enguix, "l'objectiu d'este Fons de Cooperació Municipal és protegir els pobles més xicotets, facilitant-los la gestió, però sense oblidar als municipis més grans. Per això, hem treballat de valent, en un temps rècord, perquè el repartiment dels diners d'esta primera fase arribe abans d'estiu".

En este punt, Enguix ha assenyalat que "hem intentat que el repartiment s'ajuste a uns criteris justos per a tots els municipis, fent una discriminació positiva en benefici dels més xicotets". D'esta manera, es mantindran els mateixos criteris de repartició que en anys anteriors, és a dir, s'establix un fix en funció del nombre d'habitants i el coeficient corrector que s'aplica després va augmentant a mesura que descendix el nombre d'habitants.

D'esta manera, la diputada d'Hisenda, Laura Sáez, ha posat com a exemple el poble més xicotet de València, Sempere, que rebrà 1.647 euros per habitant, mentre que el municipi més gran, que és València ciutat, rebrà 2,29 euros per habitant. "Considerem que és la millor fórmula per a ajudar als pobles que més recursos necessiten, però sense oblidar-nos dels de més de 50.000 habitants".

En una segona fase, es repartiran els altres 16 milions d'euros restants, que s'espera dur a terme després de l'estiu.

El president de la Diputació, Vicent Mompó, ha posat de manifest que "hem retardat la posada en marxa del Fons de Cooperació a l'espera de la sentència del TSJ per prudència. Ara, era el moment de moure fitxa perquè els diners arriben als ajuntaments de la província". Així mateix, cal recordar que la Generalitat va dur a terme una modificació de la regulació del Fons de Cooperació Municipal perquè la participació en ell tornara a ser voluntària, respectant l'autonomia de les diputacions.

En este sentit, Sáez ha volgut posar en valor que "la Diputació de València ha decidit, de manera voluntària, dur a terme el repartiment d'estos 60 milions d'euros perquè creiem que és necessari que els municipis tinguen llibertat financera per a la seua gestió".

Finalment, la vicepresidenta Natàlia Enguix ha posat l'accent que este Fons de Cooperació Municipal completa "el Pla Obert d'Inversions, que ja ha destinat 340 milions d'euros (més 10 milions més per a les Mancomunitats) per a executar projectes d'inversió en els municipis". En este punt, ha avançat que, en este mes de juny, ja aprovarem per decret alguns dels projectes que ens han remés des dels municipis.

Fórmula de repartiment

La fórmula de repartiment que aplica la Diputació de València establix una quantitat fixa per a cada municipi que oscil·la entre els 50.000 euros per als ajuntaments de fins a 500 habitants i els 103.000 euros per als consistoris d'entre 20.001 i 50.000 habitants. La clau està en el coeficient poblacional aplicat per la corporació provincial a l'hora d'establir la quantitat variable, que és de quatre punts en municipis de fins a 500 habitants, tres punts en els de 500 a 1.000 habitants i així successivament fins al 0,75 que correspon als consistoris d'entre 20.000 i 50.000 habitants.

Amb esta fórmula, les quantitats a repartir van des dels 51.072 euros que corresponen a Sempere, un municipi de la Vall d'Albaida amb 31 habitants censats, fins als 514.750 euros que rebrà Alzira en esta primera entrega del Fons de Cooperació de 2024 de la Diputació de València, que es completarà amb altres 16 milions en els pròxims mesos. Quant a les grans ciutats, els quatre milions es repartixen seguint els mateixos criteris, la qual cosa deixarà 1.846.556 euros a València capital; 556.343 euros a Torrent; 539.889 euros a Gandia; 531.615 euros a Paterna; i 525.597 euros a Sagunt.

La diputada d'Hisenda, Laura Sáez, ha aprofundit en les qüestions jurídiques que han retardat la posada en marxa del Fons de Cooperació enguany. "Els recursos interposats al Fons incondicionat que s'anava aplicant des de l'entrada en vigor del decret de 2017 ens han portat a esperar per precaució, per a no haver de fer marxa arrere en l'assignació dels 40 milions que ja teníem pressupostats per a enguany i els 20 milions que afegim en l'últim ple a través d'una modificació pressupostària".

"Ara ja coneixem les sentències judicials, tant del Tribunal Constitucional com del TSJ, que no qüestionen la continuïtat del Fons, però sí que canvia el mètode de repartiment en l'àmbit autonòmic", detalla la responsable provincial d'Hisenda, qui afig que, no obstant això, "la Diputació té via lliure per a establir el seu propi criteri de repartiment, la qual cosa unida a la confirmació de la legalitat de l'eina ens ha portat a posar-la en marxa sense major dilació per a fer arribar com més prompte millor els diners als ajuntaments".

Destacats