La Diputació de València reforça amb maquinària forestal la silvicultura preventiva del Consorci de Bombers

Guardar

Maquinària forestal
Maquinària forestal

Els treballs de prevenció d'incendis mitjançant silvicultura preventiva que realitzen les brigades forestals BRIFO del Consorci Provincial de Bombers de València (CPBV) es veuran reforçats per maquinària forestal, gràcies a la col·laboració entre la Diputació de València i l'empresa pública Tragsa per a intervindre en diferents actuacions previstes al llarg de la província.

El president del CPBV, Avelino Mascarell, explica que "la maquinària de Tragsa permetrà millorar l'efectivitat de les tasques silvícoles que realitzen les brigades amb ferramenta manual, en llocs en els quals l'orografia del terreny, les característiques de la vegetació o altres condicionants tècnics aconsellen esta labor de reforç".

El conveni de col·laboració amb Tragsa, valorat en 400.000 euros, inclou tant la maquinària forestal, com el personal operari que dirigix estes ferramentes, entre les quals destaquen els tractors forestals amb diferents tipus de accessoris com trituradores de martell o de cadenes, així com retroexcavadores amb capçal triturador per a la intervenció en talussos.

El treball es realitza de manera coordinada amb les brigades forestals BRIFO del Consorci, encara que per motius de seguretat laboral i efectivitat de les labors, es duen a terme sense coincidir en la mateixa zona de treball: "cada actuació es duu a terme seguint una planificació tècnica dissenyada per a optimitzar els recursos, assegurant així l'efectivitat de les intervencions", indica Mascarell, que assenyala com a punts clau "els camins, les zones d'interfície urbana-forestal i els punts estratègics de gestió".

En referència a la prevenció d'incendis, Avelino Mascarell, també diputat de Medi Ambient, subratlla "la importància que els propietaris de les parcel·les privades facen un manteniment correcte, sobretot mantenint-les lliures de vegetació seca, per a evitar que es convertisquen en elements propagadors d'eventuals incendis".

Treballs en un Punt Estratègic de Gestió

La primera acció d'esta col·laboració amb l'empresa pública Tragsa s'està executant al Collado la Vallesa, entre els termes de Chiva i Siete Aguas, en el qual s'estan duent a terme tasques de poda, aclariment i desbrossament en una zona catalogada com PEG (Punt Estratègic de Gestió), els quals són àrees en què la modificació del combustible permetria al cos de bombers i resta del dispositiu d'extinció executar maniobres més segures i eficaces en cas que es declarara un incendi forestal.

Concretament, en esta zona s'està intervenint amb un tractor forestal amb trituradora, el qual es complementa amb labors de poda i fitació a càrrec de les Brigades Forestals, acumulant les restes en cordons per a la seua posterior trituració amb tractor forestal.

La superfície de treball s'estén al llarg de 35 hectàrees, en les quals la vegetació predominant està composta per garriga mediterrània, amb presència de coscolla, carrasca i pinedes de pi blanc.

"Una vegada finalitze la intervenció a Chiva, es continuarà amb la planificació establida per a les cinc zones forestals del Consorci, de manera que tot el territori es beneficie d'estes actuacions dirigides a reduir el risc d'incendis forestals, ajudant a protegir les nostres urbanitzacions i pobles i el nostre medi ambient", conclou Avelino Mascarell.

Totes les actuacions previstes pel Consorci estan consensuades amb els municipis, d'acord amb els respectius Plans Locals d'Incendis Forestals i els Plans de Demarcació.

Destacats