Política

La Diputació de València realitzarà tallers culturals per a persones amb Alzheimer en museus i centres de dia

1 minut

La Diputació de València ha firmat un conveni amb la Federació de Famílies de Malalts d'Alzheimer (FEVAFA)

La Diputació de València ha firmat un conveni amb la Federació de Famílies de Malalts d'Alzheimer (FEVAFA) per a la realització de tallers culturals que contribuïsquen a millorar l'estat d'ànim i l'estimulació de persones amb Alzheimer, demències vinculades a l'envelliment i altres malalties neurodegeneratives. “És una d'eixes col·laboracions que demostra la utilitat de la Diputació per a la societat, impulsant iniciatives que tenen un impacte directe en els qui més el necessiten”, assenyala el president, Vicent Mompó, que ha participat en l'acte.

“La firma d'este conveni reforça la nostra implicació amb la millora de la qualitat de vida dels valencians”, ha continuat el president, qui ha explicat que l'acord “és part d'una bona faena que realitzem perquè les nostres polítiques socials i culturals estiguen coordinades, demostrant que esta institució és pròxima, que escolta i respon a les necessitats de la gent amb projectes d'alt valor social que situen a les persones en el centre de la nostra acció pública”.

Vicent Mompó ha estat acompanyat per la diputada de Benestar Social, Imma Gonzàlez, el diputat de Cultura, Paco Teruel, el president de FEVAFA, Santiago Llopis, i altres responsables de la federació com Yolanda Lidón i Rosana Garrido. Imma Gonzàlez ha destacat la importància de “sumar esforços i impulsar la col·laboració entre institucions i entitats per a promoure el benestar dels malalts d'Alzheimer”, al mateix temps que ha posat l'àrea que dirigix “al servici de les associacions i entitats per a treballar de manera col·laborativa amb la finalitat d'enfortir projectes que afavorisquen el benestar comú”. La iniciativa s'emmarca en les actuacions que l'àrea dirigida per Gonzàlez està realitzant per a millorar la salut i l'envelliment actiu.

Per part seua, Paco Teruel ha posat en valor la coordinació entre les àrees de Cultura i Benestar Social, a través d'un projecte que ha convertit L’ETNO, un dels museus de la Diputació, en “un recurs perquè l'experiència de tractar amb peces i objectes quotidians i senzills rememore històries familiars o records d'infantesa a través del vincle personal amb cada objecte”.

‘La caixa dels rècords’

‘La caixa dels rècords. Memòries d’una vida’ és un projecte creat per Rita Redondo, experta en teràpia de l'envelliment, i el museu de la Diputació. La idea està basada en la teràpia grupal de reminiscència, una tècnica d'estimulació emocional, i acosta L’ETNO a persones amb Alzheimer i trets de demència mitjançant sessions grupals. Les sessions es poden desenvolupar en les instal·lacions dels museus etnològics dels pobles que integren l’Etnoxarxa o en centres de dia i espais d'associacions i entitats dedicades al tractament d'estes malalties, evitant grans trasllats.

Una cassola d'arròs al forn, un pitxer, una botija, una tetera o un antic molinet de café... Estos i altres objectes evoquen records personals i experiències viscudes, revivint-les per a provocar emocions entre els participants dels tallers culturals. El programa està dirigit a millorar la qualitat de vida, l'autonomia i la independència d'estes persones, tenint en compte els aspectes físics, psicològics i socials.

FEVAFA és una entitat sense ànim de lucre que integra a 40 associacions, la finalitat principal de les quals és millorar la qualitat de vida de les persones que patixen la malaltia d'Alzheimer i altres demències, així com facilitar les coses als seus familiars i cuidadors. El conveni amb la Diputació contempla la realització de dos tallers per a cada associació o centre, així com el monitoratge dels resultats, “valorant aspectes com les variacions en l'estat d'ànim, la conducta, l'aïllament o l'estimulació de la capacitat cognitiva”, detalla la diputada de Benestar Social.

Quant a L’ETNO, que ve desenvolupant el taller de ‘La caixa del rècords’ des de 2019, l'objectiu és “aprofundir en la idea que els museus poden ampliar la seua labor i utilitat social, una tendència que es repetix ja en molts països”, segons apunta el director, Joan Seguí. “Els museus poden jugar un gran paper en millora psicològica, emocional i cognitiva de la població general”, afig el director de L’ETNO.

La teràpia de reminiscència propícia l'evocació d'experiències personals del passat per a reviure el record i les emocions que l'acompanyen. Per al desenvolupament de l'activitat són particularment interessants els objectes relacionats amb la vida quotidiana d'estes persones. Per això, ‘La caixa dels rècords’ fa ús de les col·leccions i recursos materials etnològics de L’ETNO per a fer emergir records d'experiències i emocions positives i generar benestar en les persones majors.