Política

La Diputació de València presenta el vídeo de foment de l'ús del valencià 'El cant d'estil. Un tresor a cau d'orella'

1 minut

Presentació 'El cant d'estil'

La Diputació de València manté la seua aposta ferma pel foment de l'ús del valencià. Després dels premis al comerç local per la promoció de la llengua autòctona; la col·lecció de còmics sobre personatges i temes relacionats amb la província, la seua història i les seues senyes d'identitat; i els stikers per a WhatsApp i Telegram, arriba una nova entrega de la sèrie de vídeos de lèxic sobre temes com les Falles, la Muixeranga o els instruments musicals.

En esta ocasió, el nou treball de l'àrea de Foment de l'ús del valencià també està relacionat amb la música, concretament amb el cant d'estil o cant valencià d'estil. El president de la Diputació, Vicent Mompó, ha presentat este dimarts el vídeo 'El cant d'estil. Un tresor a cau d'orella', "un gènere autòcton de la música tradicional valenciana que naix al carrer, que forma part de l'ànima dels nostres pobles i que gràcies a esta iniciativa es projecta a noves generacions".

Mompó ha posat en valor l'autenticitat de la tradició: "no és només una manifestació musical, sinó un símbol de la nostra cultura i de la nostra llengua; la seua bellesa està en les melodies, però també en l'ús del valencià com a vehicle per a expressar emocions i contar històries", ha afegit el president.

El president ha destacat el treball que realitza l'àrea de Foment de l'ús del valencià que dirigix Imma Cerdà, en "un àmbit que hem volgut reforçar com és la promoció i difusió de la nostra llengua, sens dubte una de les nostres senyes d'identitat al costat de la música de banda, la pilota, la pirotècnia, l'agricultura i tradicions com les Falles, els Moros i Cristians i les festes de qualsevol dels nostres pobles". "Estes senyes d'identitat ens definixen com a poble i expliquen com som, i des de les institucions tenim la responsabilitat de protegir-les i compartir-les".

Vicent Mompó ha destacat, a més, que "no hi ha millor manera de conéixer la història i la realitat dels nostres pobles que parant atenció i cuidant les seues tradicions, com és el cas del cant d'estil que hui sumem a la col·lecció audiovisual del foment del valencià que ha creat la Diputació i que continuarem enriquint amb nous projectes".

Improvisació i llibertat rítmica

El que definix el cant valencià d'estil és la improvisació melòdica i la llibertat rítmica. Les cobles a cantar, normalment compostes per cinc versos, també s'improvisen en el moment de la interpretació. La nova producció audiovisual, creada per l'estudi valencià Granissat, mostra la frase musical cantada amb recursos gràfics d'animació, incloses les ornamentacions melòdiques improvisades al final de cada frase, conegudes com a requints.

En la producció han participat els cantaors Maria José Ruiz Garcia, Marisé de Montolivet i Xavier Benedito Casanoves, 'Xavier de Bétera', acompanyats pels músics Carlos Sánchez López (trompeta), David Jurado Garrigós (clarinet), Ismael Sierra Fuentes (trombó), Juan José Andrada Bastit (guitarra) i Josep Juste 'Pep Mama' (guitarró), i el versaor Voro de Paterna, que improvisen amb els estils per la de l'u, per la de l'u i el dos, per la de l'u i el dotze.

Destaca la figura del versaor o versaora, que és qui dicta les cobles 'a cau d'orella' de les cantaores i cantaors. Intèrprets històrics com a Carabina, Maravilla, la Sabatereta, la Xata de Godella o Evarist el Xiquet de Quart tenen el seu protagonisme en el nou vídeo de foment de l'ús del valencià de la Diputació. El fet que les lletres de les cançons siguen sempre improvisades, fa que el públic aprecie tant el cant com l'enginy i la gràcia de les cobles, així com l'habilitat per a fer rimar els versos", explica la responsable de l'àrea, Imma Cerdà.

El vídeo de Granissat, que ha comptat amb l'assessorament de Xavier Benedito, professor de cant valencià en el Conservatori Professional de Música de Catarroja, la locució de Lucía Aránega i la música de Carles Chiner, inclou les 'albaes', també conegudes com a 'albaes de l'Horta', que van acompanyades exclusivament per tabal i dolçaina.

La presentació del vídeo, que pot veure's en el canal de YouTube de @valenciaaladipu, s'emmarca en la programació del 9 d'Octubre de la Diputació de València, que este dimarts es completa amb el Passacarrer de les Comarques i que fins al dia 14 mantindrà oberta l'exposició 'El 9 d'Octubre: la nostra festa', que pot visitar-se de 10 a 14 i de 16 a 20 hores en el saló de Reines de la corporació provincial.