Política

La Diputació de València posa en marxa l'oficina per a ajudar els municipis a captar fons europeus

1 minut

Presentacin Oficina Tècnica de Projectes Europeus Diputació

La Diputació de València ha llançat este dilluns de manera oficial l'Oficina Tècnica de Projectes Europeus, una iniciativa clau per a impulsar la participació dels municipis de la província en els programes de finançament de la Unió Europea. L'esdeveniment, al qual han acudit nombrosos alcaldes i presidents de mancomunitats, ha comptat amb la participació del president de la corporació provincial, Vicent Mompó, i del diputat de Fons Europeus, Administració Electrònica i Innovació, Juan Ramón Adsuara, els qui han destacat la importància d'esta oficina per a potenciar el desenvolupament territorial i la modernització dels municipis.

La creació d'esta oficina representa un pas fonamental per a facilitar l'accés dels municipis i territoris valencians als fons europeus, secundant-los en la captació de finançament per a projectes que fomenten la cohesió territorial, la innovació i la sostenibilitat. Es tracta, en definitiva, d'aproximar Europa als municipis, d'incrementar les possibilitats de captar els diners comunitaris.

"Hui acostem Europa a les 266 localitats de la província. Esta oficina és una mostra més de la funció que té la Diputació, que és la d'estar al costat de cada poble, acompanyant-los en el seu camí cap al futur", ha manifestat Vicent Mompó, afegint que "hem fet una forta aposta per esta oficina, perquè creiem en el potencial transformador d'Europa i en la capacitat dels nostres pobles per a aprofitar-lo. No volem que cap projecte es quede sense ajuda per falta de mitjans o informació".

Amb el llançament de l'Oficina de Projectes Europeus, els municipis i la resta d'entitats locals de la província comptaran amb un equip de tècnics especialitzats, que els brindarà assessorament i suport continu en la gestió de projectes europeus. Això inclou la busca de finançament, la capacitació en la gestió de fons europeus i el desenvolupament d'estratègies per a maximitzar les oportunitats d'èxit. Els ajuntaments podran reunir-se de manera presencial amb els tècnics, o bé contactar telefònicament o per correu electrònic.

"Volem que esta Oficina de Projectes Europeus es convertisca en un referent provincial. Ací, els ajuntaments trobaran la porta idònia a la qual anomenar per a poder acudir a Europa. Estaran acompanyats i guiats en tot moment perquè aprofiten esta oportunitat i puguen fer realitat els seus projectes, sempre amb la mirada posada a millorar la qualitat de vida dels seus habitants", ha subratllat Mompó.

Servicis que oferix l'oficina

Una de les primeres accions que han començat ja a realitzar els tècnics de l'oficina, és un mapatge de les necessitats actuals de cada municipi, amb l'objectiu d'alinear les prioritats i reptes locals amb les oportunitats que oferix Europa. Este mapatge permetrà que els projectes futurs responguen de manera efectiva a les necessitats dels territoris i s'ajusten a les polítiques i programes de la Unió Europea.

A més d'esta recopilació de necessitats, per a maximitzar les oportunitats de captació de fons europeus, les prestacions que oferix l'oficina s'articulen en tres grans servicis. D'una banda, el servici d'informació, que consistix a donar a conéixer als ajuntaments les oportunitats de finançament europeu i millorar la difusió d'informació clau als municipis.

"El nostre objectiu és que els 266 municipis, les tres entitats locals menors, i les mancomunitats estiguen plenament informats de totes les línies d'ajudes, i a més orientar-los perquè sàpien exactament quines línies són les que millor s'adapten a les seues característiques", ha explicat Juan Ramón Adsuara.

D'altra banda, està la funció d'assessorament i assistència tècnica als municipis i mancomunitats que sol·liciten ajuda. Se'ls proporcionarà suport tècnic avançat per a la captació i gestió de fons i projectes europeus, i se'ls donarà suport per a saber identificar les oportunitats de finançament, preparar propostes i si convé crear consorcis estratègics perquè els seus projectes tinguen èxit. Este servici inclou recomanacions sobre com redactar un projecte i com alinear-lo als valors del programa europeu al qual s'acudisca.

Finalment, l'oficina oferix un servici de formació contínua per a capacitar al personal dels ajuntaments i mancomunitats de la província en la gestió de projectes europeus. Per a això es duran a terme píndoles i jornades formatives al llarg de l'any, a més de l'elaboració de guies i manuals didàctics.

"Hui és un dia històric per a la província de València. Posem en marxa un servici pioner que permetrà que tots els ajuntaments siguen partícips del que serà Europa en els pròxims anys, sense que cap d'ells es quede arrere", ha conclòs Adsuara.