La Diputació de València ha celebrat este divendres el Dia Internacional de l'Orgull LGTBI amb la lectura conjunta d'un manifest que reivindica la visibilitat de la diversitat sexual en tots els seus aspectes. El president, Vicent Mompó, i la vicepresidenta primera i responsable d'Igualtat, Natàlia Enguix, han iniciat la lectura conjunta de la moció aprovada en el ple de juny pel PP, Ens Uneix, el PSPV i Compromís, acompanyats per la diputada popular Imma González, el portaveu socialista, Carlos Fernández Bielsa, i la portaveu de Compromís, Dolors Gimeno.
La vicepresidenta Enguix ha obert l'acte públic en la plaça Manises, on s'ha desplegat l’Arc Sant Martí des de la porta principal d'accés a la corporació provincial. Enguix ha destacat “la unió política en favor del progrés i el respecte per la diversitat”, i ha agraït “el suport institucional en la reivindicació dels drets del col·lectiu LGTBI a la província”. Per a la responsable d'Igualtat, “som diversos i eixe és el nostre millor tresor com a societat; per això hem de recordar la valentia dels nostres avantpassats i seguir en la lluita per la llibertat i la igualtat”.
Amb el lema ‘Orgull de Dipu’, reflectit en unes lletres de colors de grans dimensions escrites sobre l'asfalt de la plaça, Natàlia Enguix ha manifestat que “hui celebrem l'orgull de la societat diversa i respectuosa en la qual volem viure, de la lluita constant pels valors democràtics, de la llibertat de dir et vull, independentment del gènere”. “Hui continuem teixint un camí de colors per a mostrar la nostra institució com a espai orgullós de la diversitat”, ha continuat Enguix, qui assumix “la tasca de treballar per a promoure l'Orgull en els nostres municipis, especialment en els més xicotets, on la llibertat per a mostrar-se com un és pot arribar a ser motiu d'exclusió”.
Per part seua, el president de la Diputació, Vicent Mompó, ha iniciat la lectura del manifest recordant a “aquells homes i dones valentes que van alçar la veu per a dir basta a la situació d'opressió i por en la qual vivien, un crit d'esperança i reivindicació que seguix present en la nostra societat cada 28 de juny, des d'aquell dia de 1969”. “I el més important, hem de continuar lluitant per eixos drets i llibertats amb fermesa i fugint de la confrontació política”, ha afegit.
El president ha celebrat que hagen quedat arrere “aquells temps en què l'homosexualitat era un delicte i els homosexuals perseguits per pensar i sentir com volien”, i ha destacat que en l'actualitat “podem sentir-nos orgullosos, com a societat i com a poble, de ser un país i una Comunitat exemplars en el respecte cap a la igualtat de totes les persones”.
Suport incondicional al col·lectiu LGTBI
Mompó ha cedit el testimoni a la diputada de Benestar Social, Imma González, qui ha evitat caure en l'autocomplaença en recordar que, malgrat els avanços jurídics, la província continua registrant agressions per qüestió de sexualitat, amb un augment de víctimes del col·lectiu LGTBI des de 2019. Enfront d'esta realitat, González ha demanat “redoblar el nostre esforç per a impedir que eixe fosc passat puga tornar”.
El portaveu socialista, Fernández Bielsa, ha reiterat el suport incondicional de la Diputació de València al col·lectiu LGTBI de la Comunitat, “des de la ferma convicció d'esta institució amb la defensa de la llibertat, la dignitat de l'ésser humà i el respecte de totes les persones a viure la seua orientació sexual lliurement”. Bielsa ha defensat els avanços aconseguits “en valors universals i democràtics com el respecte, la llibertat i la diversitat enfront d'altres contraposats com la intolerància, la discriminació i la violència”.
En la seua intervenció, la portaveu de Compromís, Dolors Gimeno, ha assenyalat que Espanya, vivint el major període de democràcia de la seua història, “és una de les nacions on major protecció i respecte disfruten les persones LGTBI, i per tant una de les societats més igualitàries i justes del planeta”. Això ens porta a “continuar treballant per l'abolició de qualsevol indici de discriminació en els drets de les persones LGTBI, impulsant polítiques basades en la llibertat i la diversitat”.
La vicepresidenta Enguix ha tancat l'acte amb la part del manifest que recull els diferents punts d'acord, basats en visibilitzar la diversitat sexual; denunciar la lgtbifobia; reivindicar una educació en tolerància i respecte; i treballar per a afavorir a les poblacions més xicotetes, on són més necessàries les activitats que promoguen la diversitat. En este sentit, Enguix ha recordat la línia d'ajudes de 350.000 euros per a activitats en matèria de diversitat en pobles de menys de 15.000 habitants, que se sumen al milió d'euros destinat a la promoció de la igualtat i la lluita contra la violència de gènere, i iniciatives com el Feminari, que enguany commemorarà el vinté aniversari de la Llei contra la Violència de Gènere.