Política

La Diputació de València crea una moneda digital per a revitalitzar el comerç rural en la Serranía i el Rincón de Ademuz

1 minut

La diputada provincial Paz Carceller

La Diputació de València ha posat en marxa una iniciativa pionera i innovadora per a fomentar el comerç local a l'interior de la província, concretament a les comarques de la Serranía i el Rincón de Ademuz. Es tracta de la creació d'un sistema de moneda local i pagaments, basat en la tecnologia blockchain, per a incentivar el consum en este tipus de negocis. La idea partix de l'àrea d'Administració Electrònica, que dirigix Juan Ramón Adsuara, i que per a dur-la a terme ha comptat amb la col·laboració de l'àrea de Desenvolupament Rural, encapçalada per Avelino Mascarell.

La diputada provincial Paz Carceller ha sigut l'encarregada de presentar este projecte, denominat 'Connecta Comerç Rural', que té com a objectiu principal revitalitzar i enfortir el comerç rural en zones de la província en risc de despoblació. El projecte, finançat amb fons europeus, busca aplicar la innovació per a millorar i fixar el comerç rural, i es desplegarà en els 26 municipis que conformen tant el Rincón de Ademuz com la comarca de la Serranía.

"Estic convençuda que 'Connecta Comerç Rural' serà un gran pas cap a la revitalització dels nostres municipis, fomentant el comerç local i millorant la qualitat de vida dels ciutadans. A més, esta iniciativa promou també bones pràctiques per part dels habitants d'estos pobles, com ara el reciclatge o la participació ciutadana a través de la ludificació", ha explicat Paz Carceller durant la presentació en la localitat de Casas Altas.

La diputada ha posat l'accent que "és fonamental fixar el comerç local per a fixar població en les zones rurals. Al final funciona com un cercle viciós, menys població significa menys comerç, i menys comerç porta a menys població; i viceversa".

Funcionament de la moneda local i del sistema de premis

El programa funciona a través d'una aplicació mòbil (hi haurà una versió per a ciutadans i una altra per a comerços) que permetrà gestionar la cartera digital i realitzar pagaments en els comerços locals. Els ajuntaments hauran de definir quins comportaments i dinàmiques ciutadanes seran premiades, i aquells que duen a terme estes pràctiques rebran el corresponent premi (en forma de token digital) que només podran emprar per a consumir en els comerços locals d'estos municipis.

Entre les dinàmiques i bones pràctiques que podran ser premiades pels ajuntaments es troben exemples com el reciclatge, la participació ciutadana en assumptes municipals, la realització d'accions socials en el municipi o el consum de productes de proximitat. No obstant això, perquè este sistema funcione, és essencial que tant els funcionaris dels ajuntaments com els ciutadans i els comerços reben la formació i la tecnologia necessàries.

El que té de bo la tecnologia blockchain és que brinda la immutabilitat i traçabilitat necessàries per a completar tot el procés de manera segura i fiable, permetent desenvolupar este tipus d'iniciatives sense dependre de terceres entitats, i oferint als ajuntaments una independència que fins ara no havien tingut.

Esta iniciativa s'emmarca dins del projecte 'Connecta', posat en marxa entre la Diputació de València i la Universitat de València, aprofitant la recent firma de la càtedra de territoris intel·ligents creada per totes dues entitats.