La Diputació de València completa els 80 milions que aporta enguany al Fons de Cooperació per a inversió i despesa corrent

Guardar

Ple de la Diputació de València
Ple de la Diputació de València

La Diputació de València ha aprovat en el ple de setembre la tercera i definitiva entrega de l'aportació provincial al Fons de Cooperació Municipal en el qual participa al costat de la Generalitat. Els 20 milions que rebran els consistoris eleven als 80 milions d'euros la quantitat global que la Diputació destina enguany al Fons, la mateixa que en els dos últims exercicis i que els consistoris poden destinar tant a inversió com a despesa corrent.

L'última partida del Fons de Cooperació ha sigut aprovada per unanimitat de tots els grups, i sumada als 60 milions d'euros ja ingressats als ajuntaments, deixa enguany un total de més d'11 milions d'euros a l'Horta Sud i la Ribera Alta; més de 10 milions a l'Horta Nord; 7,7 milions a la Safor; 6,7 milions a la Vall d'Albaida i el Camp de Túria; 4,5 milions en la Costera; 4,2 milions a la Ribera Baixa; 3,5 milions al Camp de Morvedre; prop de tres milions en la Serranía; 2,6 milions en l’Hoya de Buñol-Chiva; 2,2 milions en la plana Utiel-Requena; 1,6 milions a la Canal de Navarrés; 1,2 milions al Valle de Ayora-Cofrentes; i 870.000 euros en el Rincón de Ademúz.

La diputada d'Hisenda, Laura Sáez, ha destacat “l'eficàcia d'esta ferramenta que arriba de manera directa i incondicionada als ajuntaments”. En resposta al diputat socialista Vicent Mascarell, qui ha aplaudit el manteniment del Fons però ha qüestionat que les grans ciutats hagen quedat fora de les dos últimes entregues, la responsable d'Hisenda ha recordat que la Diputació ha repartit quatre milions d'euros d'este Fons entre València, Gandia, Torrent, Paterna i Sagunt, que a més disposaran d'altres línies d'inversió específiques.

També el president, Vicent Mompó, ha intervingut en el debat per a demanar altura de mires: “els recursos de la Diputació arriben a tots els municipis, però especialment als que han d'arribar, que són els que tenen menys recursos. La llei establix que les diputacions provincials han de prestar especial atenció a aquells ajuntaments que, per les seues limitacions, no sempre poden fer front a les seues necessitats de manera independent. En este sentit, la nostra labor és garantir que estos pobles compten amb els servicis i les oportunitats que mereixen”.

Finançament autonòmic i local

El ple de setembre incloïa dos propostes en defensa d'un nou sistema de finançament just, presentades pel Partit Popular i Compromís. Cap de les dos mocions ha tirat avant després del debat en la sessió plenària. Ha iniciat el debat la portaveu popular, Reme Mazzolari, qui ha instat el Govern d'Espanya a “abordar la reforma del sistema de finançament autonòmic des de la multilateralitat i la transparència, paralitzant l'avanç cap a la independència fiscal i creant amb urgència un fons d'anivellament que detinga la discriminació que venim patint des de fa anys fins que hi haja un nou model”.

Per part seua, la portaveu de Compromís, Dolors Gimeno, ha reclamat un nou model de finançament just amb les valencianes i els valencians, un fons d'anivellament transitori i la condonació del deute històric, xifrada en més de 40.000 milions d'euros, per a garantir servicis públics bàsics com la sanitat i l'educació. La diputada d’Ens Uneix i vicepresidenta primera, Natàlia Enguix, s'ha mostrat d'acord amb les mocions de PP i Compromís, i ha aprofitat per a reclamar “una reforma del finançament local que no pot retardar-se més”. “L'Estat ha apretat molt als ajuntaments i res sabem de la sostenibilitat que es va posar com a excusa”, considera Enguix.

El diputat de Vox, Sergio Herrero, ha justificat la seua abstenció a les dos propostes en què el seu partit està “d'acord amb el diagnòstic però no amb el tractament, ja que el model de les autonomies ha suposat la fi de la igualtat entre els espanyols, permetent la consolidació del separatisme i afavorir a regions deslleials castigant la resta”. També ha rebutjat les dos propostes el portaveu socialista, Carlos Fernández Bielsa, qui ha qüestionat la moció del PP per estar “carregada de judicis de valor i creuar els límits del respecte democràtic institucional”.

Tant el president Mompó com la vicepresidenta Enguix han coincidit a l'hora de lamentar la falta d'acords en assumptes d'interés general com el del finançament. Vicent Mompó ha reflexionat després de la votació: “dos mocions sobre finançament i cap tira avant. Hem de fer-nos-ho mirar”. En la mateixa línia s'ha expressat Natàlia Enguix, qui ha demanat als grups polítics “deixar la part ideològica per a tractar temes de fons en els quals puguem defensar els interessos dels municipis valencians”. “Centrem-nos en el ple de la Diputació”, ha rematat Enguix.

Cicle integral de l'aigua

Tampoc han tirat avant les mocions presentades pel PSPV i Compromís sobre el dèficit hídric i el cicle integral de l'aigua respectivament. Els dos grups defensaven inversions específiques en matèria hídrica, però s'han trobat amb la resposta ferma d'un equip de govern que, en paraules del diputat Paco Comes, “està apostant com mai s’apostat per ajudar els municipis a millorar totes les seues instal·lacions hídriques i garantir un servici de qualitat en un bé de primera necessitat”.

Comes ha destacat “la posada en marxa de la primera delegació del Cicle integral de l'aigua en la Diputació, així com el desbloqueig de l'acord amb l’EPSAR, que es traduirà en una inversió de 50 milions d'euros, i la resposta que hem donat als 40 ajuntaments que ens han transmés els seus problemes amb l'aigua”. “Tenim tot un equip al servici dels municipis, en comparació amb les dos últimes legislatures, on una sola persona atenia els temes d'aigua, residus i gestió forestal”, ha conclòs el diputat popular.

La vicepresidenta Enguix ha completat l'argumentari de l'equip de govern per a no recolzar estes mocions. “Hem incrementat a través del Pla Obert l'aportació que vostés van destinar al cicle integral de l'aigua. Els ajuntaments disposen ja dels diners per a poder planificar les obres i executar-les quan el necessiten, ja que són obres complexes i el que hem buscat és evitar els procediments farragosos que suposava concedir les ajudes amb una línia a part del pla d'inversions”. En opinió de Natàlia Enguix, “tractem de donar solucions treballant amb rigor, resolent els problemes que vostés no van ser capaços de resoldre en els seus huit anys de govern”.

Patrimoni i Pla de Trinquets

En la sessió plenària de setembre també s'ha aprovat per unanimitat, amb l'única abstenció del grup socialista, una ampliació de la partida pressupostària per a destinar huit milions a la restauració de patrimoni de béns immobles i altres huit milions per al foment d'activitats esportives i el Pla de Trinquets anunciat pel president Mompó.

Destacats