La Diputació de València anticipa el 100% de les ajudes per a la promoció de la memòria històrica a tretze associacions valencianes

Guardar

La vicepresidenta de la Diputació de Valencia, Natàlia Enguix
La vicepresidenta de la Diputació de Valencia, Natàlia Enguix

La Diputació de València ha aprovat el pagament de l'entrega anticipada del 100% de la subvenció de 145.000 euros a associacions sense ànim de lucre per a la realització de projectes i iniciatives relacionades amb la promoció i difusió de la memòria històrica i democràtica. Estes ajudes es van aprovar en la junta de govern de juny i es repartiran entre un total de 13 col·lectius amb seu provincial, els expedients de la qual han sigut validats, en un procediment per concurrència competitiva, per la delegació de Memòria Democràtica que dirigix Natàlia Enguix.

La vicepresidenta Enguix ha destacat que "este acompte del cent per cent servix perquè els col·lectius que han presentat els seus projectes puguen executar-los sense haver de renunciar a fer-ho per falta de liquiditat", afegint que "no volem que ni els municipis ni el teixit social haja de renunciar a ajudes concedides per la Diputació".

Entre les activitats finançades a les associacions memorialistes trobem la publicació de llibres com 'La generación del silencio', impulsat per Asociación de Recuperación de la Memoria; programes educatius per a alumnat com el de la Federació d'Associacions d'Estudiants FADES; jornades com les d'Acción Ciudadana contra la Impunidad del Franquismo; mapes de rutes de la memòria obrera valenciana, impulsats per la Fundació d'Estudis i Iniciatives Sociolaborals; i projectes consagrats als quals es dona continuïtat com les Missions de la Memòria de la Coordinadora d'Associacions de Memòria Democràtica.
En l'apartat d'homenatges, la Taula per la Memòria d'Alcàsser ha presentat el projecte 'Mai oblidats', i tampoc falten els audiovisuals, cas del subvencionat a la Plataforma de Asociaciones de Familiares de las Víctimas del Franquismo Fosas de Paterna. Quant a iniciatives menys comunes, l'Asociación Cultural Ciudad de Cuentos difondrà la memòria històrica a través de la novel·la gràfica.

Ajudes a ajuntaments

La partida per a associacions se suma als 702.000 euros distribuïts entre 28 ajuntaments valencians per a la realització d'una trentena de projectes de recuperació de la memòria democràtica, entre els quals destaquen l'adequació de refugis, la recuperació de trinxeres, la instal·lació de tòtems i memorials i la museïtzació d'espais de la memòria en municipis d'11 comarques. La Serrania i el Rincón de Ademuz se situen al capdavant d'intervencions finançades, amb projectes a Torrebaja, Castielfabib, Titaigües, Chelva, Casas Bajas, Casas Altas, Higueruelas, Andilla, Aras de los Olmos i Pedralba.

Destacats