La Diputació posa en marxa el seu projecte per a impulsar el comerç rural mitjançant la creació d'una moneda digital

Guardar

El diputat d'Administració Electrònica, Juan Ramón Adsuara, i el diputat de Desenvolupament Rural, Avelino Mascarell
El diputat d'Administració Electrònica, Juan Ramón Adsuara, i el diputat de Desenvolupament Rural, Avelino Mascarell

La Diputació de València posarà en marxa el projecte 'Connecta Comerç Rural', una iniciativa pionera i innovadora dissenyada per a impulsar el comerç local i revitalitzar les economies rurals a través de l'ús d'una moneda digital. Este dijous el diputat d'Administració Electrònica, Juan Ramón Adsuara, i el diputat de Desenvolupament Rural, Avelino Mascarell, han presentat este programa, impulsat gràcies a la col·laboració de les dues àrees, que s'implementarà de manera immediata en els 26 municipis de la Serrania i el Rincón de Ademuz, dues de les comarques més afectades per la despoblació, amb la intenció que, posteriorment, puga estendre's a la resta de zones rurals de la província.

El que pretén la Diputació amb el projecte 'Connecta Comerç Rural', finançat amb fons europeus, és fomentar la competitivitat dels negocis rurals, promovent la seua adaptació als nous reptes del mercat i contribuint a la lluita contra la despoblació a la província. Per a això, es facilitarà l'ús de ferramentes digitals entre els xicotets comerciants, a més d'oferir-los una formació especialitzada i ensenyar-los estratègies de màrqueting adaptades a les seues necessitats. La base del projecte és la creació d'un sistema de moneda local i pagaments, basat en la tecnologia blockchain, per a incentivar el consum en este tipus de negocis mitjançant un sistema de premis, descomptes i saldo acumulat.

"Per a ajudar als comerços de les zones despoblades, hem volgut anar més enllà del que s'ha fet fins ara, que ha sigut bàsicament el finançament de bons comercie. D'això mode hem introduït la digitalització per a facilitar i premiar el consum en este tipus de negocis. Des de la Diputació continuem així apostant pel bon ús de la tecnologia per a millorar la vida dels habitants dels nostres pobles, en este cas a través de la creació d'una moneda digital", ha explicat Juan Ramón Adsuara.

En la mateixa línia, el diputat Avelino Mascarell ha subratllat que "estem convençuts que 'Connecta Comerç Rural' serà un catalitzador per a dinamitzar les nostres comarques d'interior, perquè ajudarà a fixar població en estes zones, crearà noves oportunitats d'emprenedoria i ocupació, i enfortirà la identitat i el sentiment de pertinença en els municipis", afegint que "amb això intentem donar resposta als reptes que afronta el xicotet comerç en l'actualitat, que ha de competir amb grans empreses tant físiques com digitals".

Com funciona?

El programa funciona a través d'una aplicació mòbil (hi haurà una versió per a ciutadans i una altra per a comerços) que permetrà gestionar la cartera digital i realitzar pagaments en els comerços locals. Són els mateixos ajuntaments els que definixen quins comportaments i dinàmiques ciutadanes seran premiades, i aquells que duguen a terme estes pràctiques rebran el corresponent premi (en forma de token digital) que només podran emprar per a consumir en els comerços locals adherits al projecte. Entre les dinàmiques i bones pràctiques que podran ser premiades pels ajuntaments es troben exemples com el reciclatge, la participació ciutadana en assumptes municipals, la realització d'accions socials en el municipi o el consum de productes de proximitat.

La primera fase del programa, que s'aplicarà en los Serranos i el Rincón de Ademuz, està dotat amb 30.000 euros. Aquells que acudisquen a un dels comerços adherits rebran un 50% de l'import de la seua compra de manera automàtica en la seua cartera digital, que podran utilitzar en la seua següent compra en qualsevol dels comerços que estiguen donats d'alta en la iniciativa. Fins ara hi ha hagut un gran acolliment en els 26 municipis en els quals s'inaugurarà 'Connecta Comerç Rural'.

"Durant la fase de formació que hem dut a terme en estes localitats, hem comprovat que el 85% dels comerços han mostrat interés a adherir-se. Esta xifra supera les nostres millors previsions per les particularitats de la zona i l'avançada mitjana d'edat tant de ciutadans com de comerciants", ha detallat el diputat Juan Ramón Adsuara. El programa inclou la formació prèvia tant dels empleats dels ajuntaments, com dels comerciants i ciutadans per a utilitzar de manera adequada la moneda digital.

En este sentit, cal destacar que el projecte utilitza tecnologia blockchain, la qual cosa brinda la immutabilitat i traçabilitat necessària per a completar tot el procés de manera segura i fiable, cosa que permet desenvolupar este tipus d'iniciatives sense dependre de terceres entitats, i oferint als ajuntaments una independència que fins ara no havien tingut.

Connecta Comerç Rural, la informació pública del qual està disponible en connectacomercio.dival.es, s'està desenvolupant amb la col·laboració de Telefónica Soluciones de Informática y Comunicaciones de España i Zitycard, dues empreses líders en tecnologia i solucions digitals.

Destacats