Díaz demana suport a Sumar per a no donar-li una altra oportunitat a Feijóo i protegir un Govern que és un "far" mundial

Guardar

Tancament de campanya de Sumar a València
Tancament de campanya de Sumar a València

La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, ha apel·lat a una gran mobilització progressista entorn de Sumar de cara a les eleccions europees per a "no donar-li una oportunitat" al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, al qual se li nota "nerviós" i fins i tot parla ja d'"empat" entre blocs.

També ha dit que el 9J ha de demostrar que no es tolera la corrupció, que associa al PP, però sobretot aconseguir enfortir a Sumar, perquè és la manera de protegir un Govern progressista que és un "far" i "baluard" per al món.

Així ho ha traslladat durant l'acte de tancament de campanya de Sumar a València a les europees al costat del cap de llista de la coalició, Estrella Galán; el ministre de Drets Socials, Pablo Bustinduy; el portaveu en el Congrés, Íñigo Errejón, els també candidats al 9J Vicent Marzà (Compromís), Manu Pineda (IU) i Andere Neva (Más Madrid), així com els dirigents de Compromís Joan Baldoví, Águeda Micó i Alberto Ibáñez.

Sumar posa fi a la campanya en la qual s'ha bolcat Díaz i amb la qual aspira a tindre un resultat positiu en estos comicis de caràcter estatal, per a canviar la dinàmica d'este cicle electoral i tornar a ser força clau en el bloc progressista com va ocórrer el 23J.

Per a això, aspira el 9J a reforçar la seua posició en el Govern i ser clau perquè el bloc progressista s'impose a les dretes, però també on es mesura en el flanc progressista amb PSOE i Podemos.

Durant el seu discurs, Díaz ha reivindicat que Sumar reivindica la "mescla", "la mixtura", la plurinacionalitat i multiculturalitat del país que ha de tindre suport el 9J, enfront d'una dreta que no vol que es parle en llengües cooficials.

FEIJÓO ESTÀ "NERVIÓS"

D'altra banda, ha carregat contra el PP i ha proclamat que, com va passar amb la moció de censura de fa sis anys, les europees han de tornar a "tirar-los" per la seua corrupció, atés que no pot pretendre donar lliçons quan les seues trames van costar més de 60.000 milions d'euros, a més d'una gestió que va generar retallades i desocupació.

D'esta manera, ha ironitzat en dir que està d'acord amb Feijóo i que el 9J serà la seua segona volta però de la seua derrota com en les generals, encara que estos comicis no sols han de ser això sinó un suport a un Govern de coalició que "val la pena", en ser "baluard per al tothom" en matèria de conquesta de drets.

Per tant, ha desgranat que el 9J ha de votar-se amb "esperança", atés que l'"odi" no mobilitza, i donar a Sumar "més força democràtica en el Govern" per a reduir la jornada laboral o abaixar els preus del lloguer, atés que en estes matèries tenen diferències amb el PSOE.

En conseqüència, ha apel·lat als indecisos a votar a Sumar per a fer realitat l'agenda social i véncer a la dreta, que no suporta que la ministra que ha aconseguit xifres "rècord d'ocupació" provinga d'una família de classe treballadora.

SUMAR ÉS L'ESPAI D'UNITAT EN L'ESQUERRA

Per part seua, Galà ha afirmat que en les eleccions europees està en joc que el "cor del Govern", Sumar, "llanda amb més força" i que del 9J isca un Executiu "més fort i valent", atés que la dreta i l'extrema dreta el que "no suporta" és que gestionen millor.

També ha reivindicat que les famílies progressistes recolzen a Sumar el 9J, atés que és el projecte de la "unió de les esquerres", on estan els "rojos i els verds" sense que "sobre ningú". "Som el vot de l'esquerra (...) de la gent de bé", ha postil·lat per a etzibar que "ningú els donarà lliçons de com protegir els vulnerables" ni en la defensa de la causa palestina.

Finalment, ha criticat al PSOE i al president del Govern, Pedro Sánchez, en manifestar que "no es tracta de ser esquerrà en les cartes, sinó en el Boletín Oficial del Estado" i ha instat a trencar relacions diplomàtiques amb el Govern "genocida" de Benjamin Netanyahu, que ha superat "tots els límits de la crueltat".

ERREJÓN: EL PODER JUDICIAL HA ENTRAT EN CAMPANYA

Mentrestant, Errejón ha criticat que el Poder Judicial ha decidit "entrar en campanya" per a ajudar als candidats de la dreta com si ja no foren "prou dopat" a les eleccions, i ho fan perquè "odien i detesten" al Govern no per la presència del PSOE sinó per la presència de Sumar, que impulsa mesures com la "democratització" de l'estament judicial.

També ha dissertat que hi ha moltes paperetes a l'esquerra i és veritat que la gent dubta, però només hi ha una papereta que és en "clau d'autodefensa nacional" i és Sumar.

D'altra banda, el ministre Bustinduy ha alertat que entén que l'auge de les forces "autoritàries, racistes i antidemocràtiques" pot fer que la gent es desmotive, però ha remarcat que la democràcia a Europa està "amenaçada" per l'aliança de la dreta amb els ultres i per a defendre-la no n'hi ha prou amb "romandre" en el Govern, sinó anar més enllà amb mesures estructurals com la reforma fiscal.

Manu Pineda ha afirmat que la dreta no podrà véncer llevat que l'esquerra "estiga barallant en comptes d'unir-se per a fer front al feixisme". "A veure si fórem capaços d'una vegada en comptes d'usar munició contra nosaltres a ajuntar-la contra la dreta", ha postil·lat.

I ha advertit de l'actitud del PSOE, que s'unix amb el PP a Europa, i revela que amb "un carnet d'esquerres es pot fer polítiques de dretes", i que sense un bon resultat en les europees els socialistes els "miraran malament de dalt a baix" perquè creuen que Sumar és un "intrús" en el Govern. "Volen deixar-nos flaquets per a dir-nos: esta no és la vostra casa, no molesteu", ha resolt.

BALDOVÍ ARREMET CONTRA ELS "ORCOS" DE PP I VOX

Al seu torn, el síndic de Compromís en Parlament valencià, Joan Baldoví, ha posat en valor la València "amable, verda i europea" que Joan Ribó --exalcalde de la ciutat-- i Compromís "han creat". Al mateix temps que ha criticat que "els orcos", en referència al Partit Popular i Vox, al seu juí, vulguen "retornar a València al blanc i negre".

En este sentit, s'ha dirigit al govern de la Generalitat Valenciana --integrat per PP i Vox-- i l'ha qualificat de "govern malvat que odia el seu propi poble". En referència al poeta Vicent Andrés Estellés, Baldoví ha cridat a acudir diumenge que ve a les urnes "junts, alegres i combatius": "Anem a votar amb passió".

Per part seua, la diputada de Compromís-Sumar en el Congrés, Àgueda Micó, ha cridat a "plantar cara" contra el "discurs d'odi i negacionisme" i ha apuntat que la "responsabilitat" de la coalició és "estar a l'altura de la gent que més ho necessita".

Al mateix temps, ha assegurat que "no és el mateix que Sumar estiga en el Govern d'Espanya, que no estiga" i ha defés la pujada del salari mínim interprofessional, el descens de l'atur i la reforma laboral: "Això no passaria sense Yolanda Díaz com a vicepresidenta".

L'acte ha conclòs amb la intervenció del candidat de Compromís en la llista de Sumar, Vicent Marzà, qui ha assegurat la seua formació canviarà" Europa" i "lluitar per una societat digna" amb "més justícia i dignitat" enfront de la "polarització que afecta la política".

"L'únic vot que arriba a Brussel·les i lluita per la majoria social és Compromís-Sumar", ha manifestat. També s'ha dirigit a la "dreta i ultradreta": "No els pararem, els guanyarem. No volem molles, volem tot el pa".

En el tram final de l'acte, un grup de transeünts ha increpat als participants en el míting, que s'ha detingut durant uns instants.

Arxivat a:

Destacats