La Diputació de València arranca la seua XII legislatura després de la sessió constitutiva que divendres passat va establir el nou organigrama d'aquesta institució provincial després que les seues 31 diputats i diputades juraran el seu càrrec. Així, Vicente Mompó ha sigut investit com a nou president de la Diputació de València per quinze vots (13 del PP i dos de Vox, qui també li ha brindat el seu suport).
En aquest sentit, el dirigent 'popular' va aconseguir el seu càrrec en segona votació a causa d'un empat a quinze entre PP i PSPV i seguint la premissa de la llei electoral en la qual s'especifica que, en cas d'empat, serà el partit amb més diputats (ara el PP) qui es faça amb la presidència. Una presidència que el PSPV (que comptava amb el suport de Compromís) ha perdut per la decisió durant la votació d'Ens Uneix.
Mompó va pronunciar el seu discurs després de rebre la vara de comandament de la mà de Toni Gaspar, últim president de l'ens, i va assegurar la seua intervenció que el seu principal objectiu seria governar per als 266 pobles que componen la província de València. Per això, ha explicat que treballarà "per a tots, també per als quals pensen diferent" i ha destacat al fet que així governarà "pensant en tots". Per això, ha ressaltat que serà necessari buscar acords i que s'intentaran aconseguir "parlant amb els 31 diputats" no solament amb els quinze que li han donat el seu suport.
A més, Mompó es marca la finalització del Corredor Mediterrani i aconseguir un sistema de finançament més just per a la Comunitat de Valenciana com a línies de treball i ha demanat "trellat i que la Diputació siga una institució pròxima, àgil, i reivindicativa on es faça política de debò que solucione els problemes de la ciutadania". També ha avançat que no hi haurà "ajudes a entitats que usen una llengua" que no siga el valencià i ha asseverat que "la Diputació se centrarà en els col·lectius" dedicats a "promocionar allò nostre".
D'altra banda, el dirigent 'popular' ha expressat que les seues grans preocupacions són la cultura i els senyals d'identitat valencianes, l'agricultura i el manteniment i protecció del patrimoni. A més, la lluita contra la despoblació serà una de les seues prioritats, ja que "aquesta institució és vital per als pobles xicotets", ha ressaltat. Cal recordar que Mompó és alcalde de Gavarda, una localitat d'un miler d'habitants.
Ens Uneix podria estar en el govern de la Diputació
Encara que els dos diputats provincials de Vox han donat el seu vot favorable a Vicente Mompó, encara no es coneix amb certesa si a canvi del seu 'sí' el PP els oferirà un càrrec en la nova organització de la Diputació. El que sí es va donar a conéixer després de la sessió d'investidura és la propusta de Mompó a Enguix d'entrar en el govern per a aconseguir un "executiu estable" i perquè "ningú més que ells s'ho mereix", va declarar.
Un oferiment que Enguix va acceptar, encara que a l'espera de saber si Vox també formarà part del nou govern de l'ens provincial. "Estem oberts a tot el que ens puguen oferir", ha declarat la diputada d'Ens Uneix. En aquest sentit, ha remarcat que el seu partit "sempre" ha estat disposat a entrar en l'executiu de la Diputació "governe qui governe" i així ho van traslladar en les negociacions amb PP, PSPV i Compromís.
Precisament, durant el seu discurs Mompó es va dirigir directament a Ens Uneix i el seu líder i actual alcalde d'Ontinyent, Jorge Rodríguez. Sense citar-ho s'ha va referir al cas Alqueria, pel qual aquest va deixar aquesta institució i les files socialistes, i ha dit que el "dolor" que ha patit "no el mereix cap persona i menys gent honesta".
"Ens equivocarem i és just reconéixer-ho ací i ara en el ple de la Diputació", ha indicat a aquesta formació, a més d'agrair-li haver demostrat que la política "es pot fer d'una altra manera". "Ens heu donat una lliçó d'alta política".