Hui és el dia en què tindrà lloc el canvi de gestió del Departament de Salud de Torrevieja. Aquest divendres, 15 d'octubre, es posa fi al contracte de concessió sanitària que fins hui gestionava el grup Ribera Salud pel que, a partir de demà, el servei retornarà a la Generalitat.
La secretària autonòmica d'Eficiència i Tecnologia Sanitària de la Conselleria de Sanitat, Concha Andrés, té previst desplaçar-se hui fins a la zona acompanyada de sis directors generals i de tècnics de diferents àrees per a supervisar els tràmits finals relacionats amb la transició de la gestió privada a la gestió pública directa del departament.
Entre altres aspectes, els responsables de l'Administració valenciana faran una visita d'inspecció de les instal·lacions i mantindran una reunió amb els responsables de l'auditoria encarregada per la Conselleria per a la comprovació de l'equipament i tecnologia del departament. També supervisaran la planificació de l'activitat assistencial programada per a les pròximes setmanes i està prevista una reunió amb l'equip directiu sortint.
Tal com ha informat la Generalitat, la jornada finalitzarà amb la signatura de l'acta de lliurament provisional, el document que tanca el traspàs de la gestió de l'atenció del departament sanitari de l'empresa concessionària a la Conselleria de Sanitat.
La consellera de Sanitat, Ana Barceló, incidia aquesta setmana en què "les nostres directrius sempre han anat dirigides a fer un procés planificat, que seguim amb tota la informació que requerim perquè el dia 16 l'hospital i tot el departament que passe a ser de gestió pública puga atendre totes les necessitats assistencials de la població que protegeix", que són més de 160.000 pacients adscrits.
D'aquesta manera la Generalitat recupera la gestió pública directa d'aquesta àrea de salut, com ja es va fer en 2008 amb l'Hospital de la Ribera, a Alzira.
"La salut: un dret i no un negoci"
La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, es felicitava la setmana passada, després del ple del Consell, de la notícia, ja que, segons afirmava, "per al Consell del Pacte del Botànic la salut és un dret i no un negoci".
Per a Oltra, el que es pretén amb aquest decret és "materialitzar un model de gestió que opta de manera preferent per la fórmula de la gestió directa, de caràcter públic, dels centres, serveis i establiments sanitaris de protecció de la salut i d'atenció sanitària del Sistema Valencià de Salut".
En aquest sentit, en els dies previs a aquesta reversió, Barceló retreia a Ribera Salud l'"obstrucció" que ha realitzat a l'hora de proporcionar informació a la Conselleria de Sanitat per a dur a terme el procés de reversió de l'àrea.
Al respecte, Ribera Salud ha denunciat un "accés irregular" al seu sistema informàtic que, segons ha assegurat, s'ha produït des d'ordinadors de la Conselleria de Sanitat. La titular de Sanitat recordava que es va comunicar fa un any a l'empresa les normes de reversió perquè, finalitzada la data de la concessió, la Conselleria de Sanitat poguera disposar de tota la informació que es precisa "per a fer un traspàs ordenat i planificat".
La titular de Sanitat incidia en què no han obtingut mai aquesta informació per part de la concessió "malgrat les cinc actuacions que el TSJCV ha dictat al llarg de tot un procediment contenciós per la litigiositat en la qual va convertir Ribera Salud aquesta finalització de la concessió".
Criteris "ideològics"
Per part seua, el director gerent del Departament de Salut de Torrevieja, José David Zafrilla, assegurava ahir, en un comunicat, que després de 15 anys de gestió, el grup Ribera deixa l'àrea "a l'avantguarda sanitària i com a referent internacional" i insistia que la decisió "unilateral" de la Conselleria de Sanitat de no prorrogar el contracte de concessió s'adopta "sense tindre en compte cap criteri tècnic i només fonamentada en ideologia".
Per a Zafrilla el departament de salut té "la menor demora quirúrgica de la Comunitat Valenciana" perquè "els pacients esperen menys que en la resta de departaments públics per a una consulta externa" i que "compta amb més especialitats i menys derivacions a altres centres, més eficiència i una gestió de la crisi de la Covid exemplar".
El director gerent del departament feia balanç dels 15 anys de gestió del departament de salut i ressaltava la xifra de demora quirúrgica mitjana: "Els pacients de Torrevieja esperen un mes i mig menys que els de la resta d'hospitals públics", segons les dades oficials corresponents al mes de setembre de 2021.
De la mateixa manera, alertava que l'experiència de reversions anteriors, com en el cas d'Alzira, "ha resultat ser un autèntic fracàs, amb l'empitjorament del servei oferit als pacients, l'augment de les llistes d'espera, la deterioració de les infraestructures i el mal ambient laboral".