Política

Defensar el públic enfront de la privatització. Apostar per una educació igualitària, de qualitat i de servei públic

127.000 alumnes i alumnes s’han beneficiat de la beca menjador i, cada any, el programa Xarxa Llibres garanteix els llibres de text gratuïts

1 minut

marza_religion

"Per primera vegada en la història, l'alumnat té llibres de text gratuïts". Amb aquestes paraules el secretari autonòmic d'Educació, Miguel Soler, feia referència, en 2016, al gran canvi que, en tan sols un any, s'havia produït en educació gràcies a l'aposta del Govern del Botànic. Així, de la mateixa manera, el conseller d'Educació, Vicent Marzà, també assenyalava que "si fa dos cursos, les famílies havien de gastar entre 200 i 300 euros amb la compra de llibres de text, ara la immensa majoria de famílies no hauran de comprar cap llibre de text i faran ús dels bancs de llibres escolars gratuïts".

I així ha sigut. El programa Xarxa Llibres arrancava, en el curs 2015-2016, amb una subvenció de fins a 200 euros per alumne per als llibres de text, que passarien a formar part d'eixe banc de llibres escolars gratuïts. Un any després, més de 340.000 alumnes valencians es van beneficiar d'aquesta iniciativa. Un projecte que treballa en la igualtat per a garantir les mateixes condicions educatives a tot l'alumnat.

No obstant això, no han sigut les úniques mesures que s'han dut a terme durant aquests quatre anys. I és que l'aposta del Govern de Botànic per potenciar l'educació pública també s'ha vist reflectida en altres accions com l'augment de les beques menjador o l'obertura de les aules gratuïtes de dos anys. L'educació pública, després d'anys relegada a un segon pla on prevalia el concertat i el privat, s'està potenciant per a retornar-li el lloc que li correspon.

Però el canvi no para, i des de la conselleria d'Educació ja han anunciat noves mesures, com l'obertura de més escoles gratuïtes de dos anys o la gratuïtat dels menjadors escolars de manera progressiva. En aquest sentit, Marzà detallava que "en aquests quatre anys, hem augmentat en 40.000 els alumnes que reben beca menjador fins a arribar als 127.000. Era una urgència cobrir un servei públic al qual moltes famílies no podien accedir perquè no podien fer front al pagament. Ara, estem treballant perquè, durant la pròxima legislatura, el servei de menjador escolar siga gratuït per a tot l'alumnat".

Una escola pública i de servei públic per a "acabar amb les desigualtats socials" ha sigut un dels grans projecte del Botànic. Per això, la vicepresidenta de la Generalitat i candidata de Compromís al Consell, Mónica Oltra, afirmava, en el primer debat electoral, la importància d'apostar per la seua formació per a continuar liderant el canvi. "Cada mes de setembre, les famílies ja no ha de preocupar-se per pagar els llibres perquè els tenen completament gratis; hem duplicat el nombre de persones que es beneficien de les ajudes a la dependència; i hem eliminat el copagament farmacèutic. En definitiva, garantim drets sense haver de triar".

El Botànic ha sigut un clar defensor del sistema públic, i més, en l'actualitat, quan han aparegut forces polítiques d'ultradreta que no solament amenacen amb la privatització de serveis tan necessaris, com la Sanitat, proposant traure del sistema públic intervencions com l'avortament o el canvi de gènere, sinó que, com definia Oltra, "s'aprofiten de la llibertat per a retallar llibertats". I, per descomptat, l'educació pública també es posa al punt de mira amb la proposta d'un xec escolar per a accedir a centres concertats o privats, en comptes de centrar els esforços a potenciar i millorar la qualitat educativa del sistema públic.

Des del Govern del Botànic es demana el suport de la ciutadania per a continuar duent a terme la transformació de la Comunitat Valenciana. L'educació, sens dubte, ha sigut un dels pilars fonamentals del Consell, però no una educació qualsevol, sinó una educació de qualitat, i, sobretot, basada en el valor de la igualtat.