Després que la província de València visquera una de les pitjors catàstrofes de la seua història recent en forma de DANA, el passat 29 d’octubre, la resposta institucional està sota lupa. Des d’aleshores, l’epicentre d’esta tragèdia ha sigut visitat per diverses autoritats nacionals, que han mostrat el seu suport i han intentat coordinar esforços per a la recuperació. No obstant això, no totes han sigut ben rebudes entre els veïns de la zona, amb els fatídics altercats en Paiporta, el 3 de novembre, com a màxim exemple.
Els Reis d’Espanya: la presència més destacada
Ses Majestats els Reis Felip VI i Letizia Ortiz han sigut les figures nacionals que més han visitat la província de València després de la tragèdia. La seua primera visita tingué lloc el 3 de novembre, pocs dies després del desastre, quan acudiren a Paiporta. No obstant això, la tensió i el caos en la zona, sumats al llançament de fang per part d’alguns veïns enfurits, obligaren a suspendre altres parades previstes en la seua agenda.
Els Reis tornaren el 19 de novembre per a visitar Chiva i Utiel, completant així el seu recorregut inicial, esta vegada en un ambient molt més calmat i amb mostres d’agraïment per part dels veïns. La tercera visita dels monarques es va produir el 9 de desembre, quan assistiren al funeral per les víctimes de la DANA en la Catedral de València, un acte solemne organitzat per l’Arquebisbat que congregà diverses personalitats.
Finalment, la seua quarta visita, realitzada el 22 de desembre, tingué un caràcter més pròxim i familiar, ja que acudiren acompanyats per la princesa Leonor i la infanta Sofía. En esta ocasió, recorregueren diverses localitats com Picanya, Alaquàs, el Palmar i Catarroja. En este últim municipi, l’alcaldessa de la localitat, Lorena Silvent, va criticar que els monarques es limitaren a visitar les zones ja recuperades per a evitar tensions, quan els municipis encara, hui dia, continuen en estat d’emergència.
Pedro Sánchez: el president, el primer mandatari en arribar
El president del Govern, Pedro Sánchez, va ser la primera autoritat nacional en visitar València després de la tragèdia. El 31 d’octubre, només dos dies després de la DANA, es desplaçà al CECOPI en l’Eliana (Centre de Coordinació Operativa Integrada) per a avaluar la situació. Allí anuncià que es destinarien tots els recursos necessaris per a pal·liar l’emergència, així com l’anunci de diferents plans d’ajudes econòmiques, en una reunió en què encara es respirava certa sintonia amb el president de la Generalitat, Carlos Mazón.
Sánchez també va acompanyar els Reis durant la seua visita a Paiporta el 3 de novembre, però els altercats ocorreguts eixe dia el forçaren a retirar-se després de rebre un colp enmig de les protestes veïnals. Des d’aleshores, la seua implicació ha sigut criticada per alguns sectors a causa de l’absència en posteriors visites oficials, en optar el mandatari per delegar en altres ministres com Margarita Robles, Diana Morant, Óscar Puente o María Jesús Montero.
Alberto Núñez Feijóo: crítiques i suport des de l’oposició
El líder del Partit Popular i principal figura de l’oposició, Alberto Núñez Feijóo, ha fet tres visites a València després de la tragèdia. La primera va ser també en el CECOPI, el 31 d’octubre, on sol·licità declarar l’emergència nacional i llançà dures crítiques al Govern central per la falta d’informació i coordinació inicial.
La seua segona aparició va ser en el funeral en la Catedral de València, al qual arribà amb retard, generant crítiques per part dels assistents a causa de la seua entrada després dels monarques i amb la missa ja iniciada.
La tercera visita de Feijóo es va dur a terme els dies 8 i 9 de gener. El dimecres el responsable realitzà un recorregut per diverses localitats afectades per la DANA com Alfafar, Utiel, Algemesí, Torrent i Llocnou de la Corona. El responsable, acompanyat pel president Carlos Mazón, va ser increpat en algunes localitats com Torrent o Llocnou. Per la seua banda, el dijous, Feijóo va optar per una reunió amb els alcaldes del Partit Popular en els llocs afectats, per a anunciar un pacte per a reclamar en el Congrés mesures legislatives destinades a la reconstrucció i recuperació de les àrees danyades.
Vicepresidents del Govern: presència limitada i polèmica
Quant a les vicepresidentes del Govern, la seua presència en València ha sigut molt limitada i fora de la zona més afectada per la catàstrofe. La ministra d’Hisenda i vicepresidenta primera, María Jesús Montero, ha acudit a València únicament al funeral en la Catedral i en representació de Pedro Sánchez, l’absència del qual en l’acte va ser durament criticada. Montero no ha realitzat visites oficials a les zones afectades per la tragèdia i ha subratllat que el paper del govern no és estar presencialment sinó treballant per la zona.
Per la seua banda, la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, tampoc ha visitat els municipis afectats. En canvi, es va reunir amb el conseller d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, a més de representants empresarials i sindicals, per a abordar un pla d’ocupació que té com a objectiu mitigar les conseqüències econòmiques de la tragèdia en la regió. La seua falta de contacte directe amb les àrees devastades també generà diverses crítiques, especialment després de que en les següents reunions de treball optara per realitzar-les telemàticament.