"Les cures són el pilar bàsic de la societat, perquè no hi ha societat sense gent que cuide a les persones". Amb aquestes paraules, la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha presentat la campanya de la Generalitat amb motiu del 8M, Dia Internacional de la Dona, que posa el focus en la importància de les cures, però sobretot en la corresponsabilitat d'aquestes.
Així, sota el lema 'Cuidar-se és feminista', aquesta campanya pretén ser un pas més per a conscienciar a la societat que les cures són una responsabilitat col·lectiva, però a més alça la veu per a assenyalar que tan important és cuidar als altres, com autocuidar-se. D'acord amb l'últim informe de l'Observatori de la Dona, enfront del 92% de dones que dediquen 4 hores a les cures, el 69% dels homes tan sols ho fan durant 2 hores.
"Aquestes dades demostren que encara persisteix el rol que les dones hem de fer-nos càrrecs de les cures, com una jornada partida. Per això, amb aquesta campanya volem reivindicar que el feminisme també és cuidar-nos a nosaltres mateixes, però per a això hem de disposar de temps de qualitat", ha apuntat Oltra.
D'aquesta manera, i fent ús de cartelleria amb frases com 'El feminisme és emancipador', 'Gaudeix del plaer d'estimar-te a tu mateixa' o 'Estàs en el teu dret, les cures són responsabilitat col·lectiva", es vol dur a terme un canvi de paradigma que, per descomptat, s'impulsarà amb la futura Llei d'Igualtat.
Tal com ha explicat la vicepresidenta, en aquests moments s'està ultimant l'esborrany, que contindrà totes les propostes sorgides en els nou grups de dinamització, els estudis de les universitats i la participació de 123 persones. Aquesta llei, que promourà l'ecofeminisme i la redistribució de la riquesa, "anirà més enllà de l'eliminació de la discriminació per raó de gènere i crearà un marc legal per a garantir la igualtat transversal".
Futura Llei d'Igualtat
La futura llei d'Igualtat se sustentarà en quatre pilars o eixos bàsics: redistribució i igualtat d'oportunitats; reconeixement dels drets; democràcia, paritat i representativitat; i polítiques vinculades a les masculinitats igualitàries.
Dins del primer eix, s'impulsarà la necessitat d'un canvi en el paradigma econòmic amb el reconeixement de l'"economia de les 3 C" (criar, cuidar i curar) i el treball domèstic i de cures a l'hora de dissenyar les polítiques i els pressupostos públics.
En concret, en matèria de lluita contra la bretxa salarial es promourà la transparència retributiva, es concediran incentius a les empreses amb més del 40% dels seus llocs directius ocupats per dones i es promourà la realització de campanyes contra la discriminació retributiva, entre altres accions.
També es contemplen mesures dirigides a fomentar la cura de les persones que cuiden i la conciliació laboral i familiar, amb l'ampliació de l'educació gratuïta a tota la xarxa de 0 a 3 anys, la promoció de la provisió universal i pública de les cures a través del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials o el desenvolupament de l'Estratègia de Nous usos del Temps i Corresponsabilitat.
El segon eix de la llei inclou el reconeixement de drets com la coeducació a les aules i la incorporació de la perspectiva de gènere en les polítiques de medi ambient, agricultura i habitatge. Així mateix, totes les Administracions Públiques de la Comunitat Valenciana hauran de destinar almenys un 1% del seu pressupost a polítiques d'igualtat.
El tercer eix se centra en la garantia de paritat i representativitat, que empararà per llei la composició paritària del Consell i les llistes electorals i en els ens del sector públic de la Generalitat. A més, en el cas d'existir igualtat de capacitació, es donarà prioritat a les dones en aquells cossos, nivells i categories de l'Administració en els quals la seua representació siga inferior al 40%.
Finalment, l'eix dedicat a les polítiques vinculades a les masculinitats igualitàries té com a objectiu impulsar la incorporació dels homes a les professions tradicionalment feminitzades i, per descomptat, crear incentius que bonifiquen a les empreses per la contractació de dones en sectors on tinguen una baixa representació.
La vicepresidenta ha assenyalat que s'espera que l'avantprojecte de llei es puga aprovar "abans d'estiu perquè seguisca després el seu curs a Les Corts".