Política

Cs i el PP demanen derogar de la Llei de Plurilingüisme

L'oposició critica les ajudes públiques de la Generalitat a entitats com ACPV o Escola Valenciana

1 minut

marza_corts

El ple de Les Corts ha rebutjat hui dimecres, amb els vots del Botànic i de Vox, una moció de Ciutadans (Cs) --que només ha sigut recolzada pel PP-- en la qual reclamava derogar la Llei de Plurilingüisme, entre altres mesures encaminades a impedir "la discriminació dels alumnes per raó de la seua llengua materna", a la qual cosa el PSPV ha respost: "No la derogarem de cap de les maneres".

En concret, la iniciativa plantejava, a més d'eixa derogació de la llei, fer complir l'Estatut i la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià "respectant les diferents realitats sociolingüístiques existents a tot el territori" i aplicant l'ensenyament del valencià "impedint la discriminació dels alumnes" per la seua llengua materna. A més,sol·licitava un tractament diferenciat per als estudiants amb necessitats educatives especials.

També demanava a Educació la publicació dels projectes plurilingües aprovats de manera íntegra, sotmetre a votació de pares el model lingüístic que desitgen que s'aplique en el centre igual que la que es va realitzar per a la jornada contínua i que la Conselleria inste la Junta Qualificadora a proposar l'homologació del certificat C1 a les persones que superen l'examen de valencià en les proves d'accés a la universitat.

Així mateix, plantejava que s'establisca en les bases de subvencions de la Generalitat el no finançament a entitats que en els seus estatuts, manifestacions, trajectòria o accions que realitzen amb els diners públics valencians, "busquen alterar la identitat, símbols i valors consolidats en l'Estatut, així com trencar el marc comú de convivència i l'ordre constitucional".

La diputada de Cs Mercedes Ventura ha subratllat que el plurilingüisme és "la riquesa lingüística, no l'assassinat d'una llengua a costa d'una altra" i ha criticat que el model del Botànic "poc té a veure amb el plurilingüisme, és un model de sectarisme ideològic" i el camí no és eixe, sinó el de "la llibertat lingüística".

Ha criticat també que el Consell done "ajudes milionàries a entitats independentistes que busquen trencar el marc comú de convivència" i ha qualificat d'"inaudit" que Acció Cultural del País Valencià o Escola Valenciana reben diners dels valencians mentre "dubten de la Constitució, de la justícia i manifesten que a Espanya hi ha presos polítics".

La diputada del PP Beatriz Gascó ha assegurat, per la seua banda, que el conseller d'Educació, Vicent Marzà, "no fomenta el valencià, l'imposa i l'usa per a la seua causa independentista". "Res del que fa és innocent, tot té un costat tèrbol que atempta contra la legalitat i la llibertat", ha incidit.

Així, ha afirmat que no construeix ponts, sinó "els fonaments dels Països Catalans" i el PP està i estarà enfront de "la imposició i el fanatisme de les persones que falten al respecte als tribunals, a l'Estat de Dret i els qui qüestionen la democràcia".

EL BOTÀNIC DEFÈN EL SEU MODEL

La socialista Ana Besalduch ha defés que l'objectiu de la llei és que al final tots els alumnes acaben dominant tres llengües (castellà, valencià i anglés) i posar fi "al model fracassat" del PP, i ha advertit: "No la derogarem de cap de les maneres". A açò la diputada de Cs ha respost acusant els socialistes de "blanquejar" el nacionalisme de Compromís.

Des de Compromís Nathalie Torres ha reiterat que no derogaran una llei que situa el sistema valencià "a nivell dels països més avançats d'Europa" i ha defés que "no discrimina ningú". "Vostés --ha dit a Cs-- defenen un monolingüisme disfressat de plurilingüisme".

La parlamentària d'Unides Podem Pilar Lima ha subratllat el poder de les llengües per a la "cohesió i la convivència" i ha afirmat que ella solament ha conegut la imposició del castellà perquè quan ella estudiava en les classes de valencià la traien de l'aula per a estudiar castellà amb un logopeda. "Les llengües minoritàries és impossible imposar-les", ha dit.

Etiquetes: