Política

Crítiques a les contradiccions del PSOE amb la celebració de la Copa Amèrica a València

Des del PP lamenten que el PSOE considere que siga positiva la seua celebració a Barcelona i no a València i demanen a Morant "que almenys no destorbe"

1 minut

Sánchez en la reunió prèvia a la celebració de la Copa Amèrica de 2024

Per què la celebració de la Copa Amèrica és positiva a Barcelona i no a València? És la pregunta que este divendres planteja el Consell de la Generalitat Valenciana i el PP de l'Ajuntament de València davant les “contradiccions del PSOE” en este assumpte, segons denuncien els seus portaveus. La portaveu del Consell i consellera d'Hisenda, Ruth Merino, i l'alcaldessa de València, María José Catalá, han demanat a la ministra de Ciència i líder del PSPV en la Comunitat Valenciana, Diana Morant, “que almenys no destorbe” i deixe de criticar la petició de celebrar-la en territori valencià.

Este malestar creix després que este dijous Morant acusara Carlos Mazón, president de la Generalitat Valenciana i líder del PPCV, de “pensar en la Copa Amèrica quan ha convertit a la Comunitat Valenciana en l'autonomia més morosa i en la qual pitjor paga als seus proveïdors”. Merino, en este sentit, ha assenyalat que el problema és que sí que s'ha intentat que la copa se celebre a Barcelona.

I és que, a més, este divendres en la Junta de Portaveus de l'Ajuntament de València, els portaveus a l'Ajuntament de València del grup Compromís, Papi Robles, i del PSPV, Borja Sanjuán, han rebutjat la proposta de Catalá d'intentar tornar a portar a la ciutat la competició. Des de les formacions d'esquerres consideren que els 40 milions d'euros que han de pagar-se de cànon es destinen a la compra de vivenda pública en la capital del Túria.

"Ja no hi ha cap raó objectiva perquè la Copa Amèrica siga interessant per a València, llevat que si sabem tot això, hi haja algú que pretenga tindre objectius particulars, personals i guanyar molts diners amb la Copa Amèrica", ha apuntat Sanjuán després de la junta.

La portaveu i consellera d'Hisenda, Ruth Merino

Injecció econòmica

Des del govern local i autonòmic insistixen a treballar junts per a ser seu de la competició després de la renúncia de Barcelona de repetir com a amfitriona en la pròxima edició. I és que el mes de juny passat Pedro Sánchez va destacar que la competició nàutica suposa un impacte econòmic superior als 1.200 milions d'euros, als quals se suma l'impuls de les noves tecnologies, la inclusió i diversitat o la sostenibilitat que promouen els esdeveniments esportius que la componen.

A més, Sánchez va apuntar que el Govern ha declarat la cita com a esdeveniment d'excepcional interés públic, la qual cosa es traduïx en el desenrotllament de les mesures oportunes per a atendre les necessitats que implica la seua celebració.

Des del PP autonòmic i local consideren que torna a haver-hi un tracte preferent a favor de Catalunya, governada pel PSC, i no de la Comunitat Valenciana, amb el PP al capdavant. Qüestionen per què el Govern d'Espanya no té problema a destinar 20,5 milions d'euros a la celebració en comptes de destinar-los a vivenda pública com sostenen els socialistes valencians, així com el vot a favor de Diana Morant al fet que se celebrara a Catalunya fa a penes un mes i mig.

"Què succeïx, que com governa el PP, com pitjor, millor? És una actitud que no es justifica de cap mode, ni com a ministra i ni molt menys com a valenciana", ha subratllat Merino, que ha apuntat que "l'últim que necessitem ara és esta política de baixos vols i curt abast a la qual lamentablement ens tenen acostumats els socialistes valencians".

Davant esta “contradicció”, la portaveu del Consell ha demanat a la ministra, com a representant del Govern d'Espanya i del PSPV, "que deixen de posar bastons a les rodes perquè el que era bo per a Barcelona també pot ser bo per a València".

"Seria molt demanar que ens deixara treballar pels valencians en lloc de torpedinar el nostre treball per a captar oportunitats? Clarament, els valencians es mereixen una oposició millor, una ministra millor, una valenciana millor o, com a mínim, que no destorbe", remata.

Mateixa contradicció amb el finançament singular

La contradicció és la mateixa que amb el finançament singular pactat entre el PSC i ERC per a Catalunya, remarquen els ‘populars’ valencians, en el disseny dels quals participarà a més Vicent Soler, anterior conseller d'Hisenda durant el govern de Ximo Puig, la qual cosa ha sigut considerat com una “traïció” per part del Consell de Mazón.

"No sé si potser hem de pensar que han estat tot el temps ací i per això no han aconseguit en tots estos anys ni un sol euro més per a la Comunitat Valenciana", ha criticat Ruth Merino. Des del PP insistixen que no és lògic que el que demane una altra autonomia que no siga Catalunya “no és una prioritat” o siga considerat com un “balafiament”, com en el cas de la reforma del finançament i la celebració de la Copa Amèrica a València.