La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica ha anunciat que s'estan ultimant els treballs per impulsar la cultura de la pau a través de la futura Llei per al Foment de la Cultura de la Pau i els Drets Humans de la Comunitat Valenciana , "que serà un referent al conjunt de l'Estat", ha assegurat la responsable del departament, Rosa Pérez Garijo.
El text normatiu pretén endinsar-se en el foment de la cultura de la pau a través de l'educació, la investigació, la comunicació, les noves tecnologies i la creació dels Premis al Foment de la Pau i els Drets Humans. Aquests guardons tindran dues modalitats orientades a reconéixer la trajectòria professional amb una dimensió internacional i el valor de les bones pràctiques en projectes de caràcter associatiu, docència, investigació, economia solidària, comunicació i accions de les administracions públiques.
La Conselleria de Cooperació està recopilant les aportacions de les diferents conselleries per incloure-les al text normatiu que situarà la Comunitat Valenciana com la segona autonomia espanyola a comptar amb una llei que regule aspectes com l'educació per a la pau i la no-violència i els drets humans, en línia amb la consecució de l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible 16 de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides.
Fins hui només Catalunya disposa d'una norma similar aprovada el 2003, dos anys abans de la llei estatal Foment de l'Educació i la Cultura de la Pau, aprovada pel Congrés dels Diputats validada el 2005. El País Basc compta amb un Consell Consultiu d'Educació en Drets Humans i per la Pau, creat mitjançant un decret el 2009.
En aquest sentit, la consellera de Cooperació ha qualificat d'"urgent i més imprescindible que mai" assumir compromisos concrets per aconseguir un desenvolupament sostenible veritablement transformador, "on la cultura de la pau i els drets humans se situen com a eix vertebrador", ha assenyalat.
Pérez Garijo ha destacat que es tracta d'una nova norma elaborada "d'una forma participada", amb la contribució de les cinc universitats públiques valencianes i la societat civil. En aquest sentit, Pérez Garijo ha assenyalat la importància de la futura llei per "avançar en qualitat democràtica", ja que la llibertat, la pau i la protecció dels drets humans "construeixen democràcies més sòlides".
Alhora, la consellera de Cooperació ha incidit en el valor "d'un mecanisme tan fort com és l'educació per a la pau, el respecte, la tolerància i l'avanç en valors positius", aspectes que vénen recollits en el text normatiu futur.
Aportacions de la futura llei
L'objectiu de la futura llei és fomentar una cultura de pau i drets humans a través de la promoció de l'educació; l'establiment d'un marc comú per a l'acció coordinada de les administracions públiques i de les institucions i les organitzacions de la societat civil; el foment d'una cultura de pau a les nostres societats a través de les actuacions desenvolupades per la Generalitat en l'àmbit de la cooperació al desenvolupament; la contribució al compliment dels compromisos establerts a l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible i als estàndards internacionals en matèria de drets humans.
Les diferents perspectives sobre la pau que s'han anat formulant en els darrers anys traslladen com a idea central que la pau no es pot entendre únicament com l'absència de guerra o de violència, sinó que la seua preservació es construeix també des de l'acció, la participació i el compromís de tota la societat amb l'afermament de les bases que fan possible la convivència pacífica, el respecte de les diferències i l'adquisició dels aprenentatges per resoldre els conflictes sense l'ús de la violència i mitjançant el diàleg.
Es tracta d'una idea que posa el focus en una concepció positiva de la pau, des de la convicció que la pau no és una cosa perfecta, acabada i perpetua, sinó un procés dinàmic de transformació social en què es van teixint societats justes, pacífiques i inclusives. Amb això es reconeix que la construcció de la pau és una responsabilitat compartida i, en conseqüència, exigeix la participació proactiva de tothom; bé com a referents i motors del procés, bé com a persones compromeses i disposades a participar-hi activament.
Després de recopilar les al·legacions de les diferents conselleries, termini que s'estendrà fins al 20 de juliol, el text de la futura Llei de la Pau i els Drets Humans de la Comunitat Valenciana s'obrirà al tràmit d'informació pública en els pròxims mesos amb l'objectiu de reforçar i garantir la participació ciutadana a la confecció del projecte normatiu a través del portal de Participació de la Generalitat.