Un joc perquè els xiquets, xiquetes i adolescents, coneguen els seus drets. Aquesta és la idea que subjau després del joc 'Emmudis Attack', un joc de taula didàctic l'objectiu de la qual és acabar amb els monstres que amenacen els drets dels menors i que aquests "aprenguen que són subjectes de ple dret en aquesta societat". Així ho ha destacat aquest matí la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mònica Oltra, que ha afegit que "hem volgut transformar la llei en un joc".
Va ser un 20 de novembre de 1989 quan es va aprovar la Convenció sobre els Drets del Xiquet i la infància va passar a ser considerada no com a objecte de protecció, sinó com a subjecte de ple dret. Instaurat per Nacions Unides, aquest text s'ha plasmat en multitud d'administracions internacionals. I també en la valenciana. "És el conveni més important de tots i el més ratificat. El joc és fonamental per al benestar físic emocional, a més és una manera d'aprendre", ha ressaltat Oltra.
Al llarg del joc, els xiquets i xiquetes hauran de superar diferents reptes per a poder avançar i recuperar els seus drets que es veuen amenaçats per una sèrie de monstres. En 'Emmudis Attack' es treballen fins a 33 drets com el dret a la igualtat, el dret d'accés a la sanitat, als serveis públics, dret a la consciència religiosa o ideològica... És a dir, tots aquells drets que tenen els xiquets i xiquetes perquè així puguen aprendre'ls mentre juguen.
Tal com ha explicat la vicepresidenta, aquest joc es repartirà "en tots aqueixos espais i àmbits en els quals els xiquets, xiquetes i adolescents es mouen perquè tots puguen conéixer-los". Pel que, aquest joc arribarà a molts més menors perquè "tots els xiquets i xiquetes siguen conscients que són persones de ple dret en aquesta societat i que no són persones a mig fer".
Així, la consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha posat en valor el treball que des del Consell s'ha fet per a donar veu als menors en les administracions públiques. "Quan els xiquets i xiquetes tenen un canal per a expressar la seua veu l'utilitzen. Hem passat de sis Consells d'Infància a 53, i 110 municipis han iniciat el camí per a constituir el Consell d'Infància, així que cada vegada més s'està escoltant més la veu de xiquets, xiquetes i adolescents com a ciutadans de ple dret".
En la seua intervenció, la vicepresidenta s'ha referit a les "interessants" aportacions i propostes de les persones menors d'edat que s'han recollit per a l'elaboració de l'Estratègia Valenciana d'Infància i Adolescència, i ha destacat "la seua solidaritat i la preocupació que han mostrat per les desigualtats, derivades de l'exclusió i la pobresa, o la sostenibilitat del medi ambient", entre altres qüestions.
Joc d'aventura
El joc de taula que ha llançat la Conselleria no és la primera iniciativa d'aquestes característiques que ha dut a terme per a acostar i donar a conéixer a la població infantil i adolescent els seus drets i garanties, ja que fa dos anys, la Conselleria va editar el còmic 'La Nostra veu' amb aqueix mateix objectiu.
El joc de taula 'Emmudiks Attack', que ha llançat ara, és un joc d'aventures en un entorn fantàstic i futurista, on els 33 drets de xiquets, xiquetes i adolescents recollits en la llei autonòmica d'Infància i Adolescència es converteixen en els vertaders protagonistes.
Així, el joc recull el dret a la participació plena de xiquetes, xiquets i adolescents, de manera adequada al seu desenvolupament evolutiu, el dret a la seua pròpia identitat personal, inclosa la seua identitat i expressió de gènere, el dret al bon tracte i protecció de la integritat física i psíquica, i a ser protegits contra qualsevol forma de violència, així com el deure de les administracions públiques, en l'àmbit de les seues competències, de respectar i promoure el dret de tota persona menor d'edat a ser sentida o escoltada.
De moment es repartiran 1.000 jocs entre tot el sistema de protecció d'infància de la Generalitat, els Consells Locals d'infància i en els espais en els quals es treballa la prevenció.