Política

La Conselleria d'Agricultura anuncia una inversió de més de 28 milions d'euros a agricultors i ramaders

1 minut

El conseller d'Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca, Miguel Barrachina

El conseller d'Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca, Miguel Barrachina, ha anunciat un avançament de més de 28 milions d'euros a 25.084 agricultors en el marc de les ajudes de la Sol·licitud Única 2024 de la Política Agrícola Comuna (PAC).

Referent a això, Miguel Barrachina ha indicat que, "com que el dimecres 16 d'octubre és el primer dia hàbil que es pot abonar la bestreta d'estes ajudes europees, el fem per a ajudar al sector primari, per a contribuir a la seua liquiditat i millorar en la mesura que siga possible la seua situació, perquè sabem que molts d'ells es troben en dificultats per a tirar avant les seues explotacions".

L'abonament de l'avançament de les ajudes directes de la PAC s'estendrà fins al pròxim 30 de novembre, i a partir de l'1 de desembre començaran els pagaments per a saldar l'import complet de les ajudes.

El termini ordinari per al pagament del saldo finalitzarà el 30 de juny de 2025, encara que la Conselleria transferix els fons abans, i només els expedients amb majors dificultats patixen algunes demores. Són aquells expedients amb incidències administratives, expedients amb controls de camp, beneficiaris que han tramitat alguna cessió de drets, o els que tenen situacions en estudi en relació amb el SIGPAC.

En esta ocasió, la Comissió Europea permet anticipar fins a un màxim del 70% dels pagaments directes de la PAC, inclosos en la Sol·licitud Única d'ajuda.

A més, Miguel Barrachina ha destacat l'esforç de simplificació que la Conselleria està realitzant per a facilitar la tramitació dels expedients, evitant, per exemple, l'aportació massiva de fotos georeferenciades per part dels agricultors i ramaders, així com la demora a exigir el quadern digital d'explotació.

Igualment, el conseller ha subratllat que "l'import de 28,1 milions d'euros que es transferirà als agricultors i ramaders a partir de hui supera en més d'un 70% els imports anticipats l'any anterior, que van ser de 16,5 milions d'euros".

En este sentit, Barrachina ha explicat que, d'esta manera, s'intenta pal·liar els efectes de l'aplicació de la PAC 2023-2027, que ha suposat una adaptació en bona part del sector primari valencià a les noves exigències d'esta política i, per descomptat, "donem suport als titulars d'explotacions agràries que fan front a la sequera i a les dificultats de mercat derivades de la inflació en el preu dels inputs i les dificultats de comercialització per la situació bèl·lica a Ucraïna".