Política

El Consell recorrerà totes les qüestions que limiten "de manera arbitrària i absolutament discrecional" el transvasament Tajo-Segura

La Generalitat aprovarà aquest divendres en el ple del Consell el recurs contra la retallada en el transvasament Tajo-Segura

1 minut

Trasvassament Tajo-Segura

Aquest dissabte entrava en vigor el tercer cicle de planificació hidrològica, vàlid fins al 31 de desembre de 2027, després de la publicació, divendres passat, en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) del Reial decret aprovat pel Govern central.

Un fet esperat que ha accelerat la maquinària de la Generalitat Valenciana, que treballa a perfilar el recurs contra la retallada que suposarà en el transvasament Tajo-Segura i que serà aprovat aquest pròxim divendres en el ple del Consell.

I és que l'objectiu de l'executiu autonòmic és el de recórrer totes aquelles qüestions del decret que afecta el pla hidrològic en el qual s'inclou la regulació del transvasament Tajo-Segura que limiten "de manera arbitrària i absolutament discrecional" aquest transvasament. En tot cas, no serà un recurs "a tot" perquè hi ha aspectes amb els quals estan a favor.

Malgrat aquesta retallada inicial, s'estableix un seguiment de la situació de totes dues conques i fixa una nova planificació en 18 mesos.

Planificació hidrològica

La planificació hidrològica afecta a les demarcacions hidrogràfiques del Cantàbric Occidental, Guadalquivir, Ceuta, Melilla, Segura i Xúquer, i de la part espanyola de les demarcacions hidrogràfiques del Cantàbric Oriental, Miño-Sil, Duero, Tajo, Guadiana i Ebre. A més, el BOE publica també sengles Reials decrets pels quals s'aprova el pla hidrològic de Galícia-costa i de les Illes Balears.

Aquest expedient inclou les noves normes que regiran el transvasament Tajo-Segura, que plantegen una reducció del volum hídric transferible en fixar uns cabals ecològics mínims en el riu Tajo. No obstant això, el Reial decret estableix que el Consell Nacional de l'Aigua en el termini de dotze mesos a comptar des d'aquest dissabte 11 de febrer haurà d'actualitzar la normativa de les disposicions que regeixen el transvasament des de 2014.

Ximo Puig i Aitana Mas

Programa especial

En la disposició addicional novena del Reial decret, que coordina els plans hidrològics relacionats amb el transvasament per l'aqüeducte Tajo-Segura, contempla que el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, avaluarà a partir de l'1 de gener de 2025 els resultats del 'Programa especial de seguiment de l'estat de les masses d'aigua i de la sostenibilitat dels aprofitaments en l'àmbit de l'Aqüeducte Tajo-Segura' amb la finalitat de vetlar pel compliment dels objectius ambientals de les masses d'aigua superficial compreses entre la presa de Bolarque i la cua de l'embassament de Valdecañas. En el seu cas, els resultats d'aqueix Programa Especial de Seguiment es tindran en compte durant el quart cicle de planificació i s'aprovarà cada any a partir de l'1 d'octubre de 2024.

Aquest programa fa un seguiment detallat de l'estat de les masses d'aigua i de l'assoliment dels seus objectius ambientals, i analitza l'impacte dels cabals ecològics fixats en el pla hidrològic de la part espanyola de la demarcació hidrogràfica del Tajo sobre les conques receptores del transvasament Tajo-Segura, tenint en compte l'efecte de les mesures recollides en la planificació d'aquestes conques per a la seua mitigació.

Comissió bilateral de seguiment

En concret, el Programa especial inclourà el seguiment dels cabals ecològics fixats en el pla hidrològic de la part espanyola de la Demarcació Hidrogràfica del Tajo; l'anàlisi del seu impacte progressiu en la consecució dels fins de la classificació de l'estat ecològic; el seguiment dels cabals circulants pel riu Tajo entre la presa de Bolarque i l'embassament de Valdecañas; l'evolució de l'estat ecològic i químic de les masses d'aigua superficial del tram entre tots dos embassaments.

Així mateix, inclou el seguiment de les derivacions per l'aqüeducte Tajo-Segura cap a les conques receptores; el seguiment de l'ús de l'aigua i dels resultats dels programes d'inspecció i control en les conques receptores; l'evolució del pla d'inversions en modernització de regadius en la capçalera del Tajo i en el sanejament i depuració de Madrid; l'evolució del pla d'inversions en les conques receptores, així com una anàlisi del seu impacte en la consecució de l'objectiu de satisfer adequadament les necessitats de la conca del Segura i de la mitigació del desequilibri existent entre demanda i aportacions naturals, exposat en el Pla Hidrològic de la Demarcació Hidrogràfica del Segura.

En aqueix context, per a analitzar aquest seguiment de l'aqüeducte Tajo-Segura es constituirà en cada comunitat autònoma una comissió bilateral de seguiment del citat programa integrada per tres representants del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i tres representants de la respectiva comunitat autònoma que es reuniran, almenys, una vegada a l'any.