Política

El Consell presentarà un recurs contenciós administratiu perquè Sánchez convoque la Conferència de Presidents

La portaveu Ruth Merino incidix que s'està incomplint l'obligació de convocar esta reunió dues vegades a l'any

1 minut

La portaveu del Consell, Ruth Merino

El Consell ha acordat presentar les accions legals necessàries per a exigir que el president del Govern d'Espanya convoque la Conferència de Presidents autonòmics, entre les quals s'inclou interposar un recurs contenciós administratiu contra la inactivitat del president del Govern d'Espanya, per a això la portaveu del Consell ha anunciat que es compta amb informe favorable, que ja ha sigut emés per l'Advocacia General de la Generalitat.

La portaveu del Consell, Ruth Merino, ha destacat que són diverses "les qüestions que han de tractar-se, no sols sobre la problemàtica entorn de la llei d'amnistia o el model de finançament autonòmic, ja que és necessari debatre sobre polítiques públiques com en matèria d'aigua, habitatge o de política migratòria, per la qual cosa davant la reiterada negativa i inactivitat del president del Govern, ens veiem en l'obligació d'exercir les accions que siguen necessàries perquè es complisca el Reglament que regula la Conferència de Presidents".

En este sentit, la consellera ha recordat que existix una normativa que incomplix el president del Govern que obliga a convocar la Conferència de Presidents "dues vegades a l'any o quan el sol·liciten un número mínim de deu presidents autonòmics", i ha detallat que ja s'ha sol·licitat en dues ocasions, una d'elles per tretze presidents i una altra per catorze, "per a abordar diversos temes que són crucials i que afecten a tots els espanyols i a les competències de les autonomies".

Ruth Merino ha comparegut en roda de premsa després de la reunió del Govern valencià, celebrada a Ontinyent, acompanyada per la consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, i el conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus.

Pujada salarial del 2 % als funcionaris

Així mateix, la portaveu ha informat que el Consell ha aprovat este divendres el decret llei de modificació dels pressupostos de la Generalitat per a 2024 amb la finalitat de fer efectiva, amb caràcter retroactiu des de l'1 de gener, la pujada salarial del 2 % al personal empleat públic aprovada pel Govern d'Espanya, i que s'abonarà en la nòmina de setembre.

Segons ha concretat la consellera portaveu, esta pujada salarial suposarà destinar 224 milions d'euros i s'aplicarà a tot el personal de la Generalitat i del seu sector públic instrumental (s'inclou personal docent i personal sanitari, i personal de totes les institucions de la Generalitat), al personal de les universitats públiques i al personal docent dels centres concertats.

Nova regulació d'habitatges turístics

Per part seua, la consellera d'Innovació, Nuria Montes, ha informat que el Consell també ha aprovat el nou decret llei que regula els habitatges d'ús turístic, amb el qual es pretén proporcionar major seguretat jurídica a les entitats locals, als usuaris, als propietaris i empreses gestores d'esta mena d'habitatges, i als ciutadans en general, i que està consensuat amb tot el sector, amb les organitzacions de consumidors i usuaris, amb els 71 municipis turístics de la Comunitat i amb les dues centrals sindicals majoritàries.

Així, el nou marc normatiu redefinix què es considera habitatge d'ús turístic, per a distingir-ho de l'ús de temporada o residencial, i s'exclou l'arrendament per habitacions, al mateix temps que s'establix expressament que els ajuntaments podran establir limitacions proporcionades pel que fa al nombre màxim d'habitatges d'ús turístic per edifici, sector, àmbit, àrea o zona.

De la mateixa manera, este nou decret modifica la normativa actual per a posar fre a la competència deslleial que exercixen aquells que comercialitzen els seus habitatges de manera il·legal, perjudicant d'eixa forma al sector turístic reglat i escapant del control que les autoritats competents poden dur a terme; i es revisa el procediment sancionador, per a definir clarament les infraccions, incorporant dues noves: una greu, que serà la negativa a facilitar la identitat dels titulars o el contracte o títol habilitant necessari per a exercir esta activitat, i una altra molt greu, que serà el lloguer per habitacions.
Es triplica la disponibilitat de places assistencials

D'altra banda, en l'àmbit sanitari, el Consell ha autoritzat la contractació de 450 places assistencials en 18 hospitals de dia de salut mental per a adults, amb un valor estimat de 56,1 milions d'euros, amb la finalitat d'atendre la demanda actualment existent d'estes places.

La Conselleria de Sanitat publicarà pròximament la licitació d'estos nous centres, que s'emmarquen dins del Pla de Salut Mental de la Generalitat 2024-2027, i es preveu que puguen entrar en funcionament l'any vinent.

Ruth Merino ha recordat durant la seua compareixença que en l'actualitat la Comunitat només compta amb onze hospitals de dia per a adults i únicament dos per a menors, sent la quarta autonomia amb menor nombre de places per habitants, i per això ha incidit en el fet que este increment de recursos "triplicarà la disponibilitat actual i situarà a la Comunitat Valenciana com la tercera amb major taxa de places per habitant en l'àmbit nacional".

A més, l'Executiu ha aprovat el decret de regulació dels programes de vacunació i immunització en la Comunitat, així com el seu sistema d'informació. En concret, esta norma incorpora com a novetat un calendari únic de vacunacions que abasta tota la vida, des de la infància fins a l'edat adulta, amb la finalitat de garantir una continuïtat i coherència en la protecció sanitària dels ciutadans.

També es regula la participació dels centres competents en matèria de vacunació no dependents de la Conselleria en els programes d'immunització, i també es garantix la participació ciutadana a través de consultes públiques, grups de treball, societats científiques, col·legis professionals i associacions ciutadanes.

Es congelen els preus de matrícula universitària

En el camp educatiu, el Govern valencià ha aprovat congelar els preus públics universitaris per al curs 2024-25, de manera que es manté el cost de la matrícula en els mateixos imports que en els dos cursos anteriors.

Per a aquest nou curs s'efectuarà una modificació en els preus públics que afectarà solament els estudiants estrangers de fora de la Unió Europea que no tinguen la condició de residents comunitaris, als quals se'ls aplicarà un 50 % més que als residents a la UE.

Igualment, el ple del de l'Executiu autonòmic ha aprovat el calendari laboral per a 2025, en el qual es recullen les 12 festes laborals que tindran caràcter retribuït i no recuperable. En este sentit, els ajuntaments completaran el calendari amb els dos festius de caràcter local que contempla l'Estatut dels Treballadors.

Nomenaments i cessaments

Per una altra banda, el conseller de Medi Ambient, Vicente Martínez Mus, ha donat compte dels nomenaments en el seu departament de Raúl Mèrida, com a secretari autonòmic de Medi Ambient i Territori; Francisco Javier Sendra, com a secretari autonòmic d'Infraestructures i Transports; Luis Gomis, com a director general de Medi natural i Animal; Rosa María Touris, com a directora general de Prevenció d'Incendis Forestals i Marc García com a director general de Costes, Ports i Aeroports.

Així mateix, s'ha procedit al cessament de Francisco Javier Sendra, com a secretari autonòmic de Medi Ambient i Territori; José Vicente Dómine, com a secretari autonòmic d'Infraestructures i Transports i Raúl Mèrida, com a director general de Medi natural i Animal, als quals se'ls agraïxen els serveis prestats.

Obres en la xarxa d'infraestructures hidràuliques per al reg de la Vega Baixa

De la mateixa manera, el Ple del Consell ha aprovat el projecte per a la realització de noves obres de millora i consolidació de la xarxa d'infraestructures hidràuliques per al regadiu de la Vega Baixa.

El pla, que té una dotació per al període 2024-2026 de 13,5 milions d'euros, contempla importants inversions dirigides a la regeneració econòmica i social, a més de promoure un desenvolupament territorial respectuós amb el medi ambient. L'objectiu d'esta actuació és convertir la Vega Baixa en un territori resilient a altres fenòmens meteorològics de la magnitud de la DANA de setembre de 2019.

D'igual forma, s'ha aprovat la declaració d'emergència dels contractes d'obra i direcció d'obra, coordinació de seguretat i redacció del projecte de les actuacions necessàries per a garantir el proveïment d'aigua a les localitats de Canet lo Roig, La Jana i Traiguera, situades a la comarca de Cenia-Maestrazgo, per un import total de 4,3 milions d'euros.

Inversions de 5,9 milions per a millorar la gestió de residus

Així mateix, l'Executiu autonòmic ha autoritzat tres convenis de col·laboració amb els consorcis i entitats encarregades de la gestió de residus en la Comunitat Valenciana per un import de 5,9 milions d'euros.

Estos acords s'engloben dins de l'estratègia de la Generalitat dirigida a promoure la prevenció de la generació de residus, la reutilització i reparació, la implantació de la recollida separada i la millora de la gestió dels residus perquè este sector contribuïsca a la reducció de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle.