La Generalitat Valenciana aferma la seua aposta per les infraestructures socials amb la inversió de 560 milions d'euros que realitzarà, dins del Pla Convivint, durant els pròxims quatre anys. Així ho va anunciar el president Ximo Puig dilluns passat durant la seua intervenció en el Debat de Política General.
Durant aquest temps està previst que s'executen 247 noves actuacions en centres socials destinats a persones majors, amb diversitat funcional, amb malalties mentals, per a xiquets i adolescents vulnerables i per a dones víctimes de violència masclista, que permetrà habilitar 6.600 noves places públiques assistencials.
Puig va realitzar aquest anunci dins de la seua aposta per la consolidació d'un espai públic de benestar, que concerneix "la consideració cap als més vulnerables". En aquest sentit, el cap del Consell va citar una frase d'Adela Cortina que fa referència al fet que "si caiem en mínims d'humanitat, llavors ens deshumanitzem".
Sobre aquest tema, el president reconeixia que "el nou contracte social valencià exigeix renovar els termes que acordarem fa ara 40 anys perquè hui, per fortuna, tenim un major sentit d'humanitat amb aquells que més ho necessiten". "Som persones i som societat i d'això tracta el Pla Convivint d'Infraestructures Socials", incidia el primer dels valencians.
DIGNIFICAR LA XARXA PÚBLICA DE SERVEIS SOCIALS
El Pla Convivint, que es presentava a mitjan abril, naixia amb l'objectiu de dignificar la xarxa pública de serveis socials amb nous models residencials, més humanitzats i centrats en les persones, i amb una aposta clara per acostar els recursos a la ciutadania.
En aquest sentit, pretén cobrir les necessitats garantint una equitat territorial, permetent que cada departament tinga, almenys, un centre de cada tipologia; la disminució del temps de desplaçament, fixant-se 20 minuts màxims per als centres de dia i 30 minuts per als centres residencials; l'eficiència temporal i econòmica; i la lluita contra la despoblació amb el disseny de recursos de proximitat per als quals s'optarà per les extensions dels centres diürns.
La inversió prevista es destinarà a la reforma o posada en marxa de 247 instal·lacions, que permetran la creació de 6.600 noves places públiques en residències i centres de dia per als col·lectius més vulnerables, com les persones majors, amb diversitat funcional o usuàries de prestacions relacionades amb la salut mental que, a més, suposarà la creació de 3.500 nous llocs de treball directes.
UN PLA "MOLT COSTÓS" DE DISSENYAR
La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, afirmava divendres passat en la roda de premsa del Consell que es tracta d'un pla "que s'està executant cada dia" enumerant diverses residències com la del Lledó a Castelló o la d'Alpuente, que estan ja a punt de ser inaugurades. Oltra reconeixia que es tracta d'un pla que "va costar molt de dissenyar perquè està basat en el mapa de necessitats, un treball de mesos".
Per part seua, el president Ximo Puig incidia, fa uns mesos, en què "en la pandèmia hem vist com d'important és el tracte que se li dona als majors; és una qüestió de dignitat i de decència de la mateixa societat", remarcant l'esforç que realitza la Generalitat per a "generar polítiques que afavorisquen la vida de les persones, sobretot de les més vulnerables".
ACTUACIONS
En l'àmbit de persones majors, el Convivint contempla 100 actuacions i una inversió de 279 milions d'euros, que permetran duplicar el nombre de residències públiques i multiplicar per 12 els recursos d'atenció diürna, a més d'instal·lar punts d'atenció en la proximitat en el món rural.
El pla invertirà 81 milions d'euros en 27 actuacions en l'àmbit de la diversitat funcional, la qual cosa permetrà duplicar el nombre de recursos públics fins a arribar a les 17 residències i els 10 centres de dia o ocupacionals. La inversió en actuacions en centres per a persones amb problemes de salut mental serà de 74 milions d'euros, la qual cosa suposarà multiplicar per quatre el nombre de centres públics.
També s'està apostant per millorar la xarxa de centres d'atenció diürna destinats a la infància i l'adolescència més vulnerable, amb 20 nous centres.
La xarxa per a dones víctimes de violència de gènere rebrà una inversió de 3 milions d'euros per a la posada en marxa de 6 nous recursos, i també està prevista una inversió de 96 milions d'euros per a actuacions en 57 centres destinats a dignificar les instal·lacions. Així mateix, s'està procedint a actualitzar els centres existents.