El Consell demana al Govern central un compromís amb l’Albufera per a blindar la seua protecció i aportar els nivells d’aigua que garantisquen la seua sostenibilitat i el seu futur

Guardar

L'Albufera de València
L'Albufera de València

El Consell ha aprovat una declaració institucional en la qual demana al Govern d'Espanya l'adopció de mesures urgents i un "compromís ferm" per a "blindar el manteniment dels nivells d'aigua i la protecció mediambiental d'un aiguamoll únic en el món" com és el Parc Natural de l'Albufera.

Així ho ha explicat la consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, que ha comparegut juntament amb la portaveu del Consell, Ruth Merino, en la roda de premsa posterior al ple del Consell, que s'ha celebrat en l'Albufera coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient.

El Consell sol·licita a l'executiu central la posada a la disposició de l'Albufera dels volums d'aigua que arreplega la normativa, així com la firma del protocol d'emergència proposat per la Generalitat per a garantir l'equilibri ecològic del parc i l'impuls necessari per a la seua declaració com a reserva de la biosfera per part de la Unesco.

Tal com assenyala la declaració aprovada pel Consell, l'Albufera "travessa moments molt difícils que amenacen seriosament el seu futur", ja que "el llac necessita aigua suficient i de qualitat que permeta assegurar un flux ecològic permanent per a mantindre una connexió contínua amb la mar".

No obstant això, exposa que el Govern i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) "han incomplit l'obligació legal de posar a la disposició del llac el volum d'aigua establit en el Pla hidrològic del Xúquer", que arreplega "uns cabals ecològics de 20 hectòmetres que, en data de hui, encara no han sigut transferits".

En este sentit, el text recorda que, davant d'esta situació "d'indefensió" i el "flagrant incompliment" del Govern, el Consell ha tramitat un requeriment per l'incompliment del Pla hidrològic del Xúquer en relació amb les aportacions d'aigua al llac de l'Albufera. Recorda en este àmbit que el Pla hidrològic del Xúquer establix que, per a les necessitats ambientals del llac, són necessaris 10 hectòmetres cúbics/any del sistema Xúquer i 10 hectòmetres cúbics/any del sistema Túria.

La declaració institucional arreplega també que l'Albufera, declarada parc natural en 1986 i inclosa en la llista Ramsar d'aiguamolls des de 1989, és "un dels aiguamolls costaners més representatius i valuosos de la Comunitat Valenciana i de la conca mediterrània", com ho acredita també que siga zona d'especial protecció per a les aus (ZEPA) i que dispose d'altres figures de protecció com a microreserva de flora i reserva de fauna.

Recorda a més, que, tal com assenyala la convenció Ramsar, l'Albufera és un aiguamoll excepcionalment biodivers, que inclou la presència de més de 2.000 grups d'éssers vius diferents i allotja fins a 45 espècies de fauna amenaçades, moltes de les quals són aus aquàtiques.

Senyal d'identitat

Es tracta, per tant, "d'un ecosistema de gran riquesa biològica", però és també "un espai amb gran tradició etnològica, històrica i cultural del poble valencià", per la qual cosa s'erigix en "un senyal d'identitat que els valencians senten com a pròpia i en un ecosistema únic en el món que requerix mantindre l'equilibri ecològic necessari per a garantir la seua supervivència de la seua vasta riquesa de flora i fauna".

Per això, el Consell reivindica "el compromís de totes les administracions públiques com a garants de la sostenibilitat i el futur del llac de l'Albufera per a les pròximes generacions" i exigix al Govern "la consideració prioritària per a este espai natural" que necessita que les institucions "s'alineen en la cerca de solucions per a millorar les condicions naturals del llac i la marjal circumdant".

Així mateix, també al·lega que "la Generalitat i l'Ajuntament de València volen elevar la seua figura de protecció amb l'impuls de la seua declaració com a reserva de la biosfera, un projecte en el qual també col·laboren tots els ajuntaments riberencs mostrant com la conjugació de valors naturals i els usos tradicionals en este entorn poden meréixer este reconeixement que reforçarà els valors naturals i culturals de l'Albufera". No obstant això, subratlla que, per a mantindre viu este espai natural, "és necessària la voluntat inequívoca de totes les administracions".

Acords en matèria educativa

D'altra banda, el Consell ha aprovat diversos acords en matèria educativa, entre els quals destaquen els decrets pels quals s'establixen els currículums dels cicles formatius d'FP de Grau Mitjà per als títols de tècnic/tècnica en Comercialització de Pedra Natural i de tècnic/tècnica en Excavacions i Sondejos, segons ha informat la portaveu de l'executiu valencià, Ruth Merino.

En la definició d'estos currículums s'han tingut en compte les característiques educatives, socioproductives i laborals de la Comunitat Valenciana. Es busca així donar resposta a les necessitats generals de qualificació dels recursos humans per a la seua incorporació a l'estructura productiva.

A més, el Govern autonòmic ha autoritzat pagaments per valor de 67,5 milions d'euros per a atendre la despesa derivada del subministrament de materials i per la prestació de determinats servicis als departaments de salut entre els anys 2019 i 2023. D'esta manera, s'atenen desembossaments pendents a empreses que s'han fet càrrec de proveir de manera satisfactòria estos subministraments i servicis.

Destacats