La Comunitat Valenciana continua encapçalant les polítiques d'inclusió social a escala estatal. En aquest sentit, es compleix un mes de l'inici de la xarxa de places en albergs i habitatges per a persones sense llar, migrants i dones en risc d'exclusió, un pla pioner que ha permés traure a concert un total de 1.265 llocs en albergs i habitatges.
Les persones destinatàries d'aquests centres són aquelles que es troben en situació o risc d'exclusió social i no disposen d'habitatge ni de recursos econòmics suficients per a procurar-se la mateixa, necessitant d'intervenció social per a la seua inclusió. Aquests recursos estan pensats fonamentalment per a persones que viuen al carrer, amb un alt grau d'exclusió social i necessiten d'una atenció immediata a curt termini.
Així, aquests col·lectius vulnerables i en risc o situació d'exclusió social entren a formar part, per primera vegada, del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials. Es tracta d'una iniciativa que permet que la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, que encapçala la vicepresidenta Mónica Oltra, cree una xarxa de places a través del concert social, més enllà de subvencionar recursos concrets, millorant així l'atenció a la ciutadania més vulnerable.
Habitatges i albergs
La posada en marxa d'aquest concert suposa una inversió anual per part d'aquesta àrea de més 24 milions d'euros, assumint el finançament de 722 places en albergs i 543 en habitatges que són gestionades a través d'entitats d'iniciativa social.
La xarxa d'inclusió compta amb habitatges, que no podran superar les deu places, i que estan destinats per a estades mitjanes i llargues en el temps, on les persones usuàries conviuen en règim parcialment autogestionat, comptant amb el suport d'un equip de professionals que realitza un pla d'atenció individual en el qual s'inclou assessorament jurídic, intervenció social, atenció psicològica, suport a la inserció sociolaboral i traducció i aprenentatge de l'idioma, en aquells casos en què siga necessari.
D'altra banda, els centres d'acolliment o albergs a partir d'onze places, estan destinats a estades curtes o intermitents en el temps i per a aquelles persones que, per requerir una intervenció més intensa, no estiguen en condicions d'habitar un habitatge. Aquestes estades inclouen el servei d'allotjament, manutenció, atenció bàsica i realització d'itineraris d'inclusió social i laboral.
Aquest pla se suma als instruments posats en marxa per a reforçar l'autonomia d'aquestes persones com és la renda valenciana d'inclusió, de la qual ja es beneficien més de 75.000 persones, i que es complementa amb itineraris sociolaborals que busquen dotar-los d'eines per a afavorir la seua vida independent.
Reivindicació del sector
Mónica Oltra recorda que "el concert social ja s'ha aplicat en altres sectors com a diversitat funcional i salut mental, persones majors o infància i adolescència" i ressalta que, amb aquest pla, la Generalitat assumirà el finançament, fent seua "una de les grans reivindicacions del sector que és passar de la subvenció al concert i que donarà una major estabilitat en el finançament de les places".
Tal com destaca la consellera, aquesta iniciativa permetrà "garantir una millor atenció a aquelles persones que es troben en una situació de vulnerabilitat i de risc d'exclusió social i a les quals des de la Conselleria tenim com un col·lectiu prioritari a l'hora de millorar i reforçar aquells recursos que permeten la seua inclusió en la societat".
La xarxa d'atenció a persones en situació d'exclusió social cerca convertir-se "en una peça més d'aquesta labor de rescatar persones que ha sigut i continua sent la prioritat fonamental per al Govern valencià", incideix la vicepresidenta del Consell.