La Comunitat Valenciana comptarà amb el 23% dels Jutjats de Violència Sobre la Dona del conjunt de l'Estat

Oltra: "L'àmbit de l'especialització sempre redunda en més agilitat i més formació"

Guardar

Ciutat de la Justícia de València
Ciutat de la Justícia de València

La Comunitat Valenciana crearà 13 Jutjats de Violència Sobre la Dona (VSM) específics: 4 a Alacant, 7 a València i 2 a Castelló, així com la reagrupació d'altres 16. Una iniciativa anunciada per la Conselleria de Justícia i que s'engloba en el pla bianual per a reformar la planta judicial en matèria de violència de gènere.

D'aquesta manera, es passarà dels 16 jutjats VSM actuals que hi ha en les tres províncies (7 a Alacant, 7 a València i 2 a Castelló) a 29 entre els agrupats i els de nova creació per a donar cobertura en els 36 partits judicials de la Comunitat Valenciana.

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ressalta que "des de 2015, el Consell del Botànic ha multiplicat per deu la dotació anual de personal de reforç dels jutjats de la Comunitat Valenciana". En aquest sentit, la consellera ha recordat que s'ha passat de les poc més de 50 persones que es van incorporar en 2015 a les 500 que contempla el pla per al 2022.

Amb aquesta proposta, els 29 jutjats dedicats en exclusiva a la Violència de Gènere farien que la Comunitat Valenciana comptara amb el 23% dels jutjats VSM de tot l'Estat espanyol (hi ha 118) enfront del 13%.

Persones subjecten pancartes contra la violència de gènere
Persones subjecten pancartes contra la violència de gènere

"Més agilitat i més formació"

Mónica Oltra, consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, valora "molt positivament" aquest fet. Per a la també vicepresidenta del Consell, "els jutjats especialitzats sempre són una bona idea perquè augmenten moltíssim la formació dels operadors jurídics i de tot el personal en matèria de violència de gènere".

Oltra destaca que "un jutjat mixt que atenga temes penals i civils, amb robatoris, herències o reclamacions de deute... té un ventall tan bast de temes que l'àmbit de l'especialització sempre redunda en més agilitat i més formació".

Així mateix, la consellera incideix en què "estem davant una situació en la qual la societat està decidida a posar fi a la violència masclista i aquesta especialització dels jutjats forma part d'aquesta estratègia".

Oficina de Denúncies de Violència de Gènere

D'altra banda, des que va obrir les portes, l'abril de 2019, l'Oficina de Denúncies de Violència de Gènere de València "ha ajudat a més de 1.800 dones, de les quals, 1.100 han presentat denúncia", destaca la consellera Gabriela Bravo, qui anuncia que es tracta d'un model que s'estendrà a Castelló i Alacant.

Una oficina oberta cada dia de la setmana de 9 a 21 hores composta per 18 policies especialitzats en matèria de violència de gènere i un equip integrat per 12 persones de l'Oficina d'Atenció a les Víctimes del Delicte compost per psicòlegs, treballadores socials i assistència lletrada especialitzada. Aquesta dotació treballa "per a garantir els drets de les víctimes, donar-los la protecció necessària i actuar amb la màxima eficàcia i la millor coordinació per a poder ajudar-les", informa Bravo.

La consellera Gabriela Bravo i la delegada del Govern, Gloria Calero, visiten l'Oficina de Violència de Gènere
La consellera Gabriela Bravo i la delegada del Govern, Gloria Calero, visiten l'Oficina de Violència de Gènere

Des de l'Oficina de València s'ha propiciat la detenció de 88 presumptes autors de delictes de violència de gènere. A més, en 2021 la xifra de dones ateses ha sigut la més alta des que es va obrir l'Oficina, ja que en 2021 s'ha ajudat a 904 dones, pràcticament 5 diàries, ja que en 2019 es van atendre 370 i, en 2020, a 545. D'altra banda, des de l'oficina s'han interposat 199 denúncies en les quals la víctima tenia menors a càrrec seu i l'agressor han proferit amenaces contra ells, segons la situació de risc determinada pel sistema VIOGEN.

Des dels jutjats de Violència de Gènere de la Comunitat Valenciana es van tramitar 16.749 denúncies i es van dictar 1.546 sentències condemnatòries en els nou primers mesos de 2021. L'increment inclou també la creació de noves places com la dels perits experts en comptabilitat i finances de suport a la Fiscalia, mèdics forenses, psicòlegs i treballadors socials per als serveis d'atenció a les víctimes del delicte i, especialment, a les de violència de gènere a través de les Unitats d'Atenció Social, les Unitats de Valoració Forense Integral i la Xarxa d'Oficines d'Assistència a les Víctimes del Delicte.

Destacats