La Comunitat Valenciana ha desembarcat en una edició de Fitur molt singular. I és que, es tracta de la primera fira a la qual la Comunitat assistix després de la DANA que va assotar la província de València el passat 29 d'octubre i que ha deixat un rastre de destrucció en diverses comarques, moltes d'elles amb un gran potencial turístic.
Però hi ha més, i és que la controvèrsia política que acompanya l'autonomia, després de la decisió de la Generalitat Valenciana de modificar el format tradicional dels estands municipals. Amb esta situació s'estrena en gran la nova consellera Marián Cano, que hereta la decisió d'este significatiu canvi en el muntatge de Nuria Montes, una de les exconselleres caigudes en desgràcia després de la catàstrofe.
L'empremta de la DANA en la província de València
El pas de la DANA el passat octubre va deixar importants seqüeles en comarques com l’Horta Sud, la Ribera Alta, la Foia de Bunyol – Chiva, Camp de Túria i la Serrania. Les pluges torrencials i la crescuda dels rius van causar greus danys en infraestructures i en el patrimoni natural. Un dels exemples més simbòlics és el Parc Natural de l’Albufera de València, que este mateix any havia firmat la seua petició per a ser declarat Reserva de la Biosfera. Hui en dia, l'espai seguix en procés de neteja i recuperació, enfrontant-se també a tasques de busca de cossos de desapareguts.
Un altre exemple és la situació en què es troben les platges del sud de València, on també s'han iniciat les tasques de neteja, encara que el procés serà lent a causa de la magnitud dels danys. Però hi ha més, el port destruït de Catarroja, els cellers apuntalats d’Utiel, els camins rurals de la serrania o diferents museus de l'Horta Sud es troben hui afectats.
Davant d’esta realitat, Fitur emergix com una oportunitat per a lluitar contra la imatge de destí catastròfic. Com a exemple, Visit València ha intensificat els seus esforços per a revertir la caiguda de visitants que ha experimentat la capital després de les inundacions. Iniciatives com la promoció del sector hostaler a El Palmar han sigut claus, especialment després de l’impuls mediàtic que va suposar la visita dels Reis d’Espanya, Felip VI i Letícia, junt amb les seues filles, Leonor i Sofia. A més, tant l’Ajuntament com la Generalitat han sol·licitat al Govern central, a través de Turespaña, suport per a visibilitzar les campanyes destinades a reactivar l’economia i atraure turistes a la regió durant 2025.
No obstant això, seran sonades les absències de molts municipis que habitualment assistixen a la Fira Internacional del Turisme, ja que estan centrats estos dies en la reconstrucció de les localitats després de la riuada, especialment en l’anomenada com a zona 0, on són molts els recursos turístics afectats.
Canvis en els estands municipals: controvèrsies i tensió política
Una de les decisions més controvertides d'enguany ha sigut l’eliminació dels tradicionals estands municipals en el pavelló de la Comunitat Valenciana en Fitur. Fins ara, els municipis tenien xicotets espais dins de l’estand general, organitzats per comarques, per a promocionar els seus atractius turístics. Enguany, no obstant això, la Generalitat ha decidit unificar el territori baix les set grans marques turístiques de la Comunitat: Castelló, València Turisme, Costa Blanca, València, Alacant, Elx i Benidorm.
La Conselleria de Turisme ha argumentat que este nou disseny busca “unificar el territori i reforçar el concepte de Comunitat”. Tanmateix, la decisió ha generat malestar entre molts municipis, que consideren que perden visibilitat en no comptar amb els seus propis estands. En lloc d’això, els ajuntaments podran utilitzar taules de reunions amb tòtems identificatius, sales de presentacions i ferramentes digitals com catàlegs virtuals, a més de participar en zones de showcooking.
Des del PSPV-PSOE, la mesura ha sigut qualificada de un “despropòsit”, assenyalant que “un estand en Fitur no és només una ferramenta de promoció, sinó una inversió estratègica que impulsa l’economia local i enfortix el posicionament en un mercat altament competitiu”. A més, han criticat la falta de diàleg en la presa de decisions. Com a protesta, els alcaldes dels municipis governats pel PSPV-PSOE han decidit no assistir a l’acte institucional programat per al dijous 23, en què participarà el president de la Generalitat, Carlos Mazón.
La Comunitat Valenciana en Fitur: un desplegament ambiciós
Baix el lema “Actitud Mediterrània”, la Comunitat Valenciana es presenta en Fitur amb un espai expositiu que busca projectar l’essència de Castelló, València i Alacant com a destins únics. Enguany, l’estand ocuparà 2.645,75 metres quadrats, la qual cosa suposa un increment de quasi 600 metres quadrats respecte a edicions anteriors. El disseny s’inspira en la “plaça mediterrània”, un espai obert i acollidor que reflectix els valors d’inclusivitat i unitat característics de la regió.
L’estand inclou una gran pantalla circular que simbolitza el caràcter unificador del Mediterrani, així com espais per a reunions, presentacions i experiències immersives. Els colors predominants evoquen el blau de la mar, els tons càlids de les platges i terres de cultiu, i el verd de l’horta.
L’oferta turística s’organitzarà al voltant de les set grans marques de la Comunitat, cada una amb el seu propi espai per a mostrar la seua identitat i propostes específiques. En paral·lel, es duran a terme activitats com showcooking i degustacions per a atraure l’atenció dels visitants.
Reptes i oportunitats per al turisme valencià
El turisme representa més del 16% del PIB de la Comunitat Valenciana, generant més de 20.000 milions d’euros a l’any i donant faena a més de 300.000 persones. Esta edició de Fitur suposa una oportunitat clau per a consolidar la recuperació després de l’impacte de la DANA i reforçar la presència de la regió en un mercat turístic altament competitiu.
A pesar de les controvèrsies i els reptes, la Comunitat Valenciana arriba a Fitur amb un missatge clar: continuar sent un referent turístic en l'àmbit nacional i internacional, destacant la seua capacitat per a superar adversitats com la DANA.