Compromís llança una web on denunciar de manera anònima els apartaments turístics il·legals a València

La formació municipal ha presentat la campanya "Que no te tiren" mitjançant la qual busquen frenar la proliferació d'habitatges turístics sense llicència en la ciutat

Guardar

La regidora de Compromís, Papi Robles, durant la presentació de la campanya "Que no te tiren"
La regidora de Compromís, Papi Robles, durant la presentació de la campanya "Que no te tiren"

Una web oberta a la ciutadania on poder denunciar si es detecta algun apartament turístic o obra il·legal. Eixa és la iniciativa que ha llançat este dilluns el grup municipal de Compromís en l'Ajuntament de València amb l'objectiu de frenar el "descontrol" que, segons expliquen, existix actualment en la ciutat a causa de la proliferació d'habitatges d'ús turístic, molts d'ells sense llicència d'activitat. Així, sota la campanya "Que no te tiren", la formació liderada per Papi Robles, ha anunciat la posada en marxa d'una pàgina web on "qualsevol ciutadà pot denunciar de forma anònima apartaments i obres il·legals en la ciutat de València", ha explicat en roda de premsa.

Robles ha presentat esta web com una "solució valenta davant la inacció de l'Ajuntament i la Generalitat". "Ha arribat l'hora de passar a l'acció perquè estem arribant a límits inassolibles", ha afegit. En eixe sentit, el portal digital, www.quenotetiren.com, naix com un nou canal de comunicació entre els residents en la capital valenciana i Compromís per a detectar aquells domicilis que s'hagen convertit de manera il·legal en un apartament destinat a ús turístic.

Les denúncies "que es poden presentar d'una forma molt senzilla, ràpida i intuïtiva a través del formulari habilitat en la web", expliquen des del partit, les tramitarà Compromís davant l'Ajuntament de València i el ciutadà coneixerà en quin punt es troba esta reclamació via correu electrònic amb esta formació política.

A més de denunciar els pisos turístics sense permís, Compromís també inclou en la web un apartat on posar en coneixement les obres que s'estan executant de manera il·legal. Així mateix, també s'indiquen una sèrie d'elements per a saber com identificar obres sense llicència en apartaments turístics: comprovar si figura un permís municipal d'obres en la porta de l'immoble; que els enderrocs es carreguen en furgonetes privades i no usant un contenidor situat en el carrer; que el personal treballador ho faça fora de l'horari permés (de 22 a 8 hores); o la col·locació d'estructures emergents "sense que hi haja visible cap plànol d'obra", detallen des de Compromís.

Diversos bloques de viviendas en el centro de València. Imagen: Xisco Navarro
Diversos blocs de cases en el centre de València. Imatge: Xisco Navarro

"El descontrol en els preus de l'habitatge està hipotecant la vida de tots els veïns i veïnes: els joves no poden emancipar-se, però això és un problema que afecta a totes les persones, moltes d'elles estan veient-se expulsades de la nostra ciutat cap a altres poblacions. A més, també té una derivada amb el tancament dels comerços de proximitat en els barris. No pararem en esta reivindicació fins que el govern municipal decidisca fer alguna cosa i eixir del seu immobilisme", ha apuntat Robles.

Més de 2000 apartaments legals de lloguer de curta durada

Precisament, Robles ha titllat la situació actual dels apartaments turístics de "descontrol" i la seua proliferació com un dels factors d'augment del preu del lloguer en la ciutat i de descens de l'oferta d'habitatges per a lloguer residencial. Segons les xifres proporcionades per la formació "hi ha 1.300 habitatges de lloguer residencial a València i són més de 2.100 els apartaments de lloguer de curta durada, és a dir, el doble. I estes són les legals, però la bambolla d'este problema és difícil de calcular perquè hi ha molts altres apartaments turístics que són irregulars i que no apareixen en cap registre", denuncien.

Des de Compromís, afirmen que han tendit la mà al govern municipal amb moltes propostes. Entre elles, detallen la moratòria de llicències que van deixar acabada en l'anterior mandat; la declaració de València com a ciutat tensionada per a poder limitar els preus del lloguer; el pla per a restringir "de forma dràstica" els apartaments turístics amb un règim sancionador, un registre obligatori i una taxa progressiva per als propietaris; i, finalment, la modificació del Pla General d'Ordenació Urbana.

Destacats