Compromís reclama al govern central una avaluació de les mesures contra la bretxa salarial

La reducció de la bretxa salarial ha sigut un dels eixos del discurs de Mónica Álvaro, diputada de Compromís en Les Corts

Guardar

Mónica Álvaro, diputada en Les Corts per Compromís
Mónica Álvaro, diputada en Les Corts per Compromís

Hui, dia internacional per la Igualtat Salarial, la diputada en Les Corts Valencianes, Mónica Álvaro, ha mostrat la satisfacció de la seua formació perquè al País Valencià la bretxa salarial s'ha reduït un 5,2 % en els últims anys ", el que posa de manifest l'efecte de les polítiques feministes i progressistes tant del govern del botànic com del govern de coalició de l'estat espanyol".

No obstant això, segons l'informe de CCOO, les dones encara haurien de guanyar un 20,9 % més per a equiparar el seu salari al dels homes i la bretxa s'accentua en les dones en edats compreses entre els 36 i 65 anys, sent la diferència respecte als homes de fins a un 30 % en les franges de major edat.

Com explica Álvaro "en 2020 es van aprovar dos Reials decrets molt importants en quant a la igualtat d'homes i dones en el treball, i especialment en la igualtat salarial. La seua implementació total ha sigut progressiva i per tant les novetats legislatives han anat entrant en vigor en els últims anys, però ara ja estem en disposició d'avaluar aquestes mesures, per a veure si estan sent efectives o si cal anar més enllà".

A més, en quant a la igualtat salarial, la transparència és clau i en aquest sentit cal millorar la informació pública relativa al registre de plans d'igualtat. La parlamentària de Compromís incideix que "la informació actualment no és de fàcil accés ni tan sols s'aporta pel Ministeri d'Igualtat informació sobre aquest tema sobre sí en global s'està complint amb la normativa. Recordem que quan es van dictar els Reials decrets 901 i 902/2020 sobre registre dels Planes d'Igualtat i l'auditoria retributiva l'ànim legislador era el de retallar la bretxa salarial", senyala.

"Contra les desigualtats salarials la transparència és la millor eina. Per això demanem al govern d'Espanya una avaluació del Reial decret 901/2020 i el Reial decret 902/2020, así com un esforç més gran per part dels diferents governs per a accelerar les polítiques contra la bretxa salarial, per a continuar amb la tendència de reducció actual i sobretot pel que fa a les edats compreses entre 36 i 65 anys que és quan les dones comencen a tindre més complicacions a l'hora de conciliar. Reduir la bretxa salarial en aquestes edats és vital per a combatre la pobresa que afecta majoritàriament a dones pensionistes que veuen com les seues pensions són un 63 % menors que la dels homes pensionistes", ha afegit.

En aqueix sentit amb el Senador de Compromís, Carles Mulet, s'han registrat una sèrie de preguntes perquè, trenta mesos després d'aprovar-se els reials decrets que regulen els plans d'igualtat i de mesures per a la igualtat salarial entre dones i homes, el govern de l'Estat explique què balanç fa de la seua aplicació, informant del tant per cent d'empreses que han complit amb les obligacions que es deriven i quina és la previsió d'evolució en la reducció de la bretxa salarial.

Destacats